Eerste nieuwjaarsduik
Op 1 januari was het weer zo ver: de Nieuwjaarsduik. Het is inmiddels in Nederland een jaarlijkse traditie geworden om op 1 januari het nieuwe jaar in te luiden met een duik in de ijskoude zee. De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik werd gehouden in 1960 in Zandvoort.
Winterzwemmen
Het zwemmen in ijskoud water staat ook wel bekend onder de noemer ‘winterzwemmen’. Het fenomeen is vooral populair in het noorden van Europa en in Noord-Amerika. Er zijn zelfs speciale verenigingen van winterzwemmers die uitsluitend bij koude temperaturen wedstrijden organiseren. In de Verenigde Staten en Canada heten dit soort verenigingen ‘polar bear clubs’ en organiseren zij regelmatig ‘polar bear plunges’, waarbij ze massaal een korte tijd in ijskoud water duiken, meestal om geld op te halen voor een goed doel.
De eerste New Years Dip in Canada
In 1920 besloot de Canadees Peter Pantages om ook een dergelijke ‘polar bear plunge’ te organiseren om het nieuwe jaar in te luiden. Aan de eerste editie van de Canadese ‘New Year’s Dip’ deden slechts vijf zwemmers mee, maar desalniettemin groeide het evenement uit tot een jaarlijkse traditie.
Nieuwjaarsduik in Zandvoort
Veertig jaar na de eerste Canadese duik sloeg het fenomeen ook over naar Nederland. In Zandvoort organiseerde Ok van Batenburg in 1960 de eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik. Slechts vijf jaar later begon men op initiatief van ex-Kanaalzwemmer Jan van Scheijndel ook in Scheveningen met een jaarlijkse duik. Het begon ook hier met een kleine groep van slechts zeven zwemmers, maar inmiddels is de duik in Scheveningen uitgegroeid tot een evenement met ieder jaar rond de 10.000 deelnemers.
Overigens was het fenomeen van mensen die midden in de winter een koude duik in zee namen, niet helemaal nieuw voor de inwoners van Zandvoort. In januari 1939 volgde een verslaggever van Dagblad nieuwe Hoornsche courant de heer Schultink, terwijl die laatste op nieuwjaarsdag bij Zandvoort een koude duik in zee nam. De verslaggever kon zijn verbazing over "de man die denkt dat zeewater warm is" niet verbergen. Ter illustratie: op de zelfde pagina als waar het verslag in de editie van 7 januari 1939 verscheen, stond ook een korte vermelding van een groep fietsers, die over het ijs van Stavoren naar Enkhuizen waren gefietst.