Een dertigjarige toneelclub
Raamsdonk 7 oktober 1948
In oktober 1918 werd in Raamsdonk als onderafdeling van de K.A.B. een toneelclub opgericht met de schone naam ,,St. Bavo´´ en zo voegde ook Raamsdonk zich bij de lange rij van Brabantse dorpen, waar de toneelkunst met groot succes dikwijls werd beoefend.
De heer Kanters, die al 25 jaar voorzitter is, de heren van Helvoirt, de Groot en Disseldorp, die reeds is overleden, waren de mannen van het eerste uur. Zij hebben de grondslag gelegd voor de bloeiende vereniging die St. bavo nu is, zij hebben gezorgd dat men in Raamsdonk steeds mooie stukken van eigen spelers kon genieten.
Men speelde o.a.: ,,De demon in smoking”, de Paria”, de schamele straatzanger en ,,het miraculeuze Lieve Vrouwke’’ men bracht af en toe een revue en was zodoende in staat de bevolking een mooi “gevarieerde ontspanning te geven. Natuurlijk was het succes niet altijd even groot, maar over het algemeen ging hun spel er toch zo goed in dat ze zelfs buiten de plaats hun kunst gingen vertonen en daar graag gezien gasten werden. Zij hadden dan ook bekwame regisseurs, zoals Pater Hildebrand, de heer v. Dijk en Mevr. Kok.
Als vereniging heeft natuurlijk ook St. Bavo moeilijke tijden gekend; zo rond het jaar 1923, toen men zich afscheidde van de KAB en gedurende de bezetting, toen er niet gespeeld werd, omdat men zich natuurlijk niet aan wilde sluiten bij de Kultuurkamer. Maar na deze periode van stilzwijgen zijn de Raamsdonkse acteurs aanstonds weer aan het oefenen gegaan en weer doen ze hun zware mannenstemmen, waar doorheen nu ook al vrouwenstemmen klinken, galmen door de zaal bij de heer Nieuwenhuijzen. Het” gaat hen nu goed, de vereniging telt 22 leden en mag zich verheugen in de grote belangstelling van het Raamsdonkse publiek.
Het dertigjarig bestaan wordt natuurlijk op feestelijke wijze herdacht. Men is een ogenblik van plan geweest om een toneelconcours uit te schrijven, maar Raamsdonk is er de plaats niet naar om dit te doen. Nu zal men zich beperken tot een jubileumavond en op 14 October viert de vereniging onder elkaar het feest.
Men zal de bloemetjes buiten zetten en dan vol goeden moed naar het volgend jubileum; de nieuwe periode zet men in met "Het Zwarte Schaap” van den Dré van Ulvenhout.
Bron digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp