Dressuurwedstrijd en Cross bij Rij- en Menvereniging Juliana

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Raamsdonk, 31 augustus 2022

Dressuurwedstrijd en Cross bij Rij- en Menvereniging Juliana
Dressuurwedstrijd en Cross bij Rij- en Menvereniging Juliana

In het dorp groeiden de mensen vroeger op met paarden en pony’s. Ze werden gebruikt voor het zware werk op de boerderij en in de vrije tijd werd met dezelfde dieren gereden. Zo is in Raamsdonk de ruitersport ontstaan, dat 99 jaar geleden leidde tot de oprichting van ponyclub Juliana. Later werd de naam Rij- en Menvereniging ‘Juliana’, een club voor jong en oud, bestaande uit pony- en paardenruiters, menners en hun grooms. Al bijna een eeuw lang is ‘Juliana’ een vereniging waar de sport door jong en oud op een laagdrempelige en toegankelijke manier beoefend kan worden. Niet alleen met paardrijlessen en polder-, bos- en/of strandritten, maar ook met wedstrijden en uitdagende crossen. Op 4 september staat de jaarlijkse clubdag op de agenda, die plaatsvindt op het terrein van de familie Som aan de Kerklaan 9 te Raamsdonk. Belangstellenden zijn de hele dag van harte welkom bij dit gratis toegankelijke sportevenement.


In de maand mei van volgend jaar wordt het 100-jarig bestaan van de vereniging gevierd; een speciale commissie is al druk bezig met de voorbereidingen van het eeuwfeest. Voor het zover is vinden er eerst nog tal van activiteiten plaats. Bestuurslid Thom Thijssen vertelt daarover: “Op zondag 4 september vindt de jaarlijkse ‘club-dag’ plaats. Onderdeel van het programma is een onderlinge dressuurwedstrijd, waar de deelnemers een dressuurproef gaan rijden naar keuze, waarbij door een echte jury zal worden beoordeeld. Ook is er een cross, geschikt voor alle ruiters, groot en klein, jong en oud en waaghals of niet. Wie lekker gas wil geven en wil springen over de hindernissen, kan zich volop uitleven. Voor wie vooral lekker wil rondrijden en liever niet wil springen, is er een aangepast parcours. We beginnen om 10.00 uur aan de Kerklaan, waarna supporters en andere belangstellenden de gehele dag van harte welkom zijn op te genieten van pony- een paardensport.”

Van de oudere leden horen ze wellicht ook tal van anekdotes die iets vertellen over de geschiedenis van de in 1923 opgerichte vereniging. Zoals over een wedstrijd die in 1940 plaatsvond op het terrein van de plaatselijke voetbalvereniging ‘Victoria’ en het verhaal uit 1982. In dat jaar vond een ponykamp plaats in Giersbergen. De pony’s wisten te ontsnappen en liepen vervolgens via de Maasroute terug naar hun huis in Raamsdonk-dorp.

Naast de ‘club-dag’ op 4 september vinden op korte termijn nog enkele activiteiten plaats. Thijssen zegt daarover tot besluit: “Op 10 september houden wij een dressuurwedstrijd bij ‘Stal van Bracht’ aan de Wielstraat 18 in ’s Gravenmoer. Deelnemers kunnen zich nog aanmelden via de website mijnknhs.nl. Op 25 september houden we op 25 september met eigen paarden een strandrit in Burgh-Haamstede. Wekelijks worden er bij Rij- en Menvereniging ‘Juliana’ door een gediplomeerde instructrice aan kleine groepjes lessen gegeven. Nieuwe leden zijn van harte welkom, waarbij we kunnen stellen dat bij onze vereniging de gezelligheid altijd bovenaan staat. Al bijna een eeuw lang.”