Den Haaykaant kiest voor eigen programma

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

12 januari 2022 In dit weekblad en in BN DeStem heeft u al uitgebreid kunnen lezen over de plannen voor carnaval in Raamsdonk, oftewel Den Haaykaant. Duidelijk is dat de SRK besloten heeft om carnaval in een andere vorm door te laten gaan en dus af te wijken van het programma van de meeste andere plaatsen in de omgeving. Dat is niet goed of slecht, maar een keuze. Het zal geen verrassing zijn dat ze er in Raamsdonk altijd een aardig feestje van weten te maken, dat zal dit jaar niet anders zijn. De plannen zijn weer groots, maar meer dan anders is Den Haaykaant dit jaar afhankelijk van zijn eigen bewoners, die het feest mede zullen moeten optuigen, maar de SRK gelooft heilig in een mooi feest voor heel het dorp.

De organisatie moest kiezen uit twee lastige opties: of de optocht uitstellen, of de optocht af te gelasten, maar wel een alternatief feest en leut-programma tijdens carnaval. De optocht afgelasten in Raamsdonk ligt erg gevoelig, dat is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Er waren twee redenen om het toch te besluiten: in het voorjaar is er geen enkele garantie dat de optocht dan wel verreden kan worden en de bouwers kunnen niet allemaal tot die tijd gebruik maken van hun onderkomen. De SRK geeft aan uitgebreid overleg gehad te hebben met de bouwers, die stonden hierachter. Overigens wordt dat niet door iedereen bevestigd. De organisatie heeft een heel dapper besluit durven nemen, maar ook volgend jaar is er natuurlijk geen garantie voor een optocht die wel door kan gaan en sommige bouwers waren al in een vergevorderd stadium.

Volgens de organisatie is er een groot draagvlak onder de bevolking en de bouwers, voor het programma wat nu tijdens carnaval aangeboden wordt. “We hebben met heel veel mensen gesproken en we zijn blij dat we iets moois hebben kunnen presenteren; nu de schouders eronder, maar dat komt vast goed.”

Met de andere kernen was sowieso afgesproken dat ieder zijn eigen programma zou kiezen, dat is dus geen enkel probleem.

Het festival Zak Es Lekker Outdoor moet het hele dorp bestrijken. Overal waar maar een plekkie beschikbaar is, mag een uitbeelding of verwijzing van carnaval uitgestald worden, iedereen kan zijn creativiteit dus meer dan voldoende kwijt. Dat er enkele mooie dagen aankomen tijdens carnaval in Den Haaykaant staat buiten kijf, al blijven sommige beslissingen een beetje wringen... (JV)