Schilders Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Historie
(Doorverwezen vanaf Cornelis van Cuylenburgh)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoewel Cornelis van Cuylenburgh (1758-1827) niet in Raamsdonk woonde, verbleef hij hier tussen 1787 en 1820 veelvuldig bij zijn zus Anna en zijn zwager Hermanus Docters van Leeuwen in hun huis, Molenstraat 39. Dankzij deze logeerpartijen zijn heel wat schilderijen en tekeningen over Raamsdonk van zijn hand tot stand gekomen.

Een groot deel van zijn werken zijn in het bezit van het Rijksmuseum in Amsterdam en ook in het gemeentehuis in Raamsdonksveer hangen een aantal van zijn schilderijen. Ze tonen Raamsdonk, zoals het dorp er omstreeks 1790 uitzag.
Van Cuylenburgh schilderde natuurgetrouw, dat wil zeggen dat we dankzij zijn werken echt het Raamsdonk van die tijd kunnen zien.

Schilderij Molen en Lambertuskerk te Raamsdonk door Cornelis van Cuylenburgh circa 1790 (Digitaal verbeterd Terry van Erp)
Schilderij Molen en Lambertuskerk te Raamsdonk door Cornelis van Cuylenburgh circa 1790 (Digitaal verbeterd Terry van Erp)

Cornelis was een zoon van de Utrechtse beeldhouwer Cornelis van Cuylenburgh. Hij groeide op in een kunstzinnig milieu en het is dan ook niet verwonderlijk dat hijzelf een verdienstelijk schilder werd. Cornelis van Cuylenburgh junior werd in 1758 in Utrecht geboren en trad in 1783 toe tot het schilders- of St. Lucasgilde.

In 1816 verruilde hij Utrecht voor Antwerpen, waar hij maar kort verbleef. Spoedig verhuisde hij weer, dit maal naar Den Haag, waar hij tot zijn dood in 1827 bleef wonen. Hij was lid van de Koninklijke Academie van beeldende kunsten in Amsterdam en tekende, schilderde en etste in verschillende disciplines, zoals portretten, landschappen en interieurs. Ook zijn zoon Jacob beoefende de schilderkunst, maar deed dit als liefhebberij.

Dagblad van 's Gravenhage
Den 22 September 1827, is in ’s Gravenhage, aan verval van krachten, in den ouderdom van bijna 70 jaren, overleden de heer CORNELIS VAN CUYLENBURGH, in leven Kunstschilder, Lid der Koninklijke Akademie van Beeldende kunsten te Amsterdam, Directeur bij de eerste afdeeling der ’s Gravenhaagsche Teekenakademie, en bij het Instituut van Teekenkunde der Maatschappij: tot Nut van ’t Algemeen, departement ’s Gravenhage.Bron: Terry van Erp