Cees en Leentje Oome vieren Briljante huwelijk

Uit Wiki Raamsdonks Historie

Raamsdonk, 18 juli 2013

Bewogen maar goed leven achter de rug

Cees Oome & Leentje Oome de Ruijter 18-07-2013
Cees Oome & Leentje Oome de Ruijter 18-07-2013

Volgend jaar hopen ze hun 'nieuw huisje' te betrekken. Hoogstwaarschijnlijk krijgen ze een appartement toegewezen in de nieuw te bouwen Riethorst in Waspik. Dat betekent voor Cees dat hij na meer dan 90 jaar Raamsdonk gaat verlaten, maar hij heeft er vrede mee. "We worden echt meer hulpbehoevend, alles gelijkvloers is echt een must." Vanaf hun trouwen woont het echtpaar in Raamsdonk, eerst bij de ouders van Cees, later bouwde hij met zijn broer een eigen woning.

Op zaterdag 20 juli 2013 zijn Cees en Leentje 65 jaar getrouwd, natuurlijk wordt dat gevierd in hun eigen Raamsdonk. Ook voor het Ontmoetingscentrum een unicum: niet eerder organiseerde zij een feest voor een 65-jarig huwelijk. Ze hebben er echt zin in' :Veel familieleden zien we dan weer eens na lange tijd, dat wordt dus uitgebreid bijkletsen." Cees en Leentje zijn heel sociaal bewogen mensen, een voorbeeld voor familie en kennissen.

Het eigen bedrijf  van de gebroeders Oome zou een centrale plek in nemen tijdens hun huweIijk. De eigen zaak betekende hard werken, maar het gaf het echtpaar en gezin ook vrijheid. Zo ging men al snel met de auto op vakantie naar het buitenland, dat kwam in die tijd niet veel voor. Cees rijdt nog steeds auto, al worden de afstanden wat beperkter, maar een boodschap doen in Breda gaat uitstekend. Cees werd geboren in de Stationstraat in Raamsdonk, hij bleef er zijn hele leven wonen. Een mooie tijd in zijn jeugd werd abrupt onderbroken door de oorlog. Cees kroop een paar keer door het oog van de naald. Thuis hadden ze een schuilkelder van hooibalen gemaakt. Bij een beschieting, vlogen de stukken van een varken hen om de oren. Cees zou in Oosteind onderdulken. Ook scheelde het weinig of hij had Duitsland moeten gaan werken. Hij belande tijdens de bezetting ook in de gevangenis om afgevoerd te worden naar Amersfoort, zijn familie kon hem vrij krijgen. Zonder 'kleerscheuren' overleefde hij de oorlog.

De vader van Cees maakte allerlei producten van beton. De grondstoffen kwamen meestal per boot aan hij de Oude Melkhaven. Toen vader Oome stierf namen Cees en zijn drie broers het bedrijf over. Na enige jaren waren ze een allround aannemingsbedrijf. Zo hebben ze heel wat zwembaden waaronder de Ganzewiel, in de regio aangelegd.

Leentje groeide op Scharlo (Waspik) op. Haar ouders hadden een kruidenierswinkel waar Leentje na de huishoudschool ook mee ging werken.

De boodschappen werden vaak uitgevent bij de nabij gelegen vrachtschepen. "Dat was een mooie tijd, je had altijd leuke contacten met de schippers en je was er welkom met de boodschappen." De oorIogstijd was voor Leentje minder heftig maar ze kan zich nog heel goed herinneren dat de Keizersveerse brug werd opgeblazen. Uitgerekend in Waspik kwamen Leentje en Cees elkaar voor de eerste keer tegen. Op een aangenomen werk werd Leentje aangesproken door haar neef (werknemer van de gebr. Oome). Cees vond de darne charmant en het eerste contact werd gelegd. Ook bij de ouders van Leentje, werd Cees helemaal goed gekeurd.

Na zes jaar verkering trouwde het stel en woonden hij de ouders van Cees. Leentje zou na het huwelijk vooral de kinderen groot brengen. Hun eerste kind, een meisje, zou na enkele maanden overlijden. Ook zouden ze twee kleinkinderen verliezen. Het zou één van de zeldzaam paar zwarte bladzijden in hun huwelijk worden. Ondanks hun drukke bestaan, hadden de twee veel oog voor de samenleving. Jezelf inzetten voor de maatschappij was voor hen als vanzelfsprekend. Cees zou veertig jaar lid zijn van de vrijwillige brandweer, waarvoor hij een onderscheiding heeft ontvangen, verleende hand- en spandiensten bij het jeugdwerk en zou jarenlang deel uitmaken van het schoolbestuur en kerkbestuur. Leentje was in haar vrije tijd lid van het bestuur van de Zonnebloem en ging totaal zestien keer mee op schoolkamp. "Tante Leentje" zorgde voor het eten en ving de kinderen op als dat nodig was. Ook de kinderen van het jubilerende echtpaar zijn veel in het verenigingsleven te vinden. In 1973 werd de zaak, mede door gezondheidsredenen, van de gebroeders Oome verkocht aan Schapers. Cees zou er zeker nog twintig jaar als manusje-van-alles actief bij betrokken blijven.  

"Onze ouder hebben een heel bewogen leven achter de rug," vult zoon Huub nog aan. "Ze hebben de eerste auto in het dorp zien rijden, tot in het huidige tijdperk, dat is een immense stap."

Aanstaande zaterdag wordt het jubileum uitgebreid gevierd in het OMC in Raamsdonk met kinderen, kleinkinderen, hun negen achterkleinkinderen, familie kennissen en veel vrienden.