Carnavalsmonument Raamsdonk weer een stap dichterbij

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Raamsdonk, 13 juli 2022

Vergunning verleend, bouw kan aanvangen'
Het uitgangspunt voor het monument
Het uitgangspunt voor het monument

De ontwerppresentatie van het carnavalsmonument werd met veel tam-tam aangekondigd. Het leek wel of het Vrijheidsbeeld werd onthuld. Voor veel Haaykaanters zal het wellicht dezelfde waarde hebben. Afgelopen vrijdagavond vond er een informatiebijeenkomst in de Zeven Zusters plaats, om de bewoners bij te praten over de stand van zaken van het monument, maar vooral wat er nog komen gaat.

Zo’n zestig tot zeventig belangstellenden waren nieuwsgierig naar het ontwerp en uitvoering van het monument, dat definitief op de rotonde in Raamsdonk wordt geplaatst, maar misschien ook, om meteen te proosten op het moois dat het dorp rijker wordt. De zaal was sfeervol ingericht, op en top Haaykaant. Zelfs de mensen thuis konden de presentatie volgen via SLOG. Voordat men daadwerkelijk begon, werden er eerst sfeervolle fragmenten gedeeld over eerdere optochten in het dorp zelf.

Symbolisch startschot voor de bouw van het monument
Symbolisch startschot voor de bouw van het monument

De aftrap van de avond was in handen van Marcel Timmermans die samen met de commissie carnavalsmonument de bezoekers door de informatieavond zou leiden. De commissie werd twee jaar geleden speciaal samengesteld, zodat de SRK zich meer bezig kan houden met de organisatie van carnaval. Vanuit de gemeente werd eerder al een mooi bedrag beschikbaar gesteld voor het monument vanwege het gemeenschappelijk belang. Van der Pluijm en Den Dekker namen het gehele proces vanaf de ontwerptekeningen nog eens door, vaak ondersteund met veel beeldmateriaal. Van het definitieve ontwerp werd elk detail besproken, het was soms wel heel veel van hetzelfde. De woorden saamhorigheid en symbolisch vielen opvallend vaak tijdens de presentatie. “Ons carnaval, voor altijd in beeld,” zal de uitstraling van het monument moeten zijn.

Wat ontzettend mooi is, is dat het monument helemaal door vrijwilligers uit het dorp gemaakt en geplaatst zal worden, d’n Haaykaant op zijn best. Het grond-, straat-, metselwerk wordt helemaal zelf uit gevoerd. Ook het monument wordt gemaakt door bekenden uit het dorp, dat mag zeker bijzonder genoemd worden. De creatie zal synchroon aan een kalenderjaar driehonderdzestig graden ronddraaien op zijn sokkel. De commissie wil nog een stapje verdergaan en op vier ‘hoekpunten’ buiten de rotonde symbolische voorwerpen plaatsen die staan voor een bepaald tijdstip binnen een (carnavals)jaar. Zoals de tijd voor bezinning, de tijd voor rust en weer toeleven naar carnaval. Natuurlijk leuk bedacht, maar of het meerwaarde heeft is wel een beetje de vraag.

De vergunning is binnen, de bouw kan beginnen. Ik oktober wordt de datum van de definitieve onthulling bekendgemaakt, dat is helaas nog afhankelijk van enkele factoren. De kans is groot dat het bij de aanvang van carnaval zal plaatsvinden. Voor die onthulling staan de eerste ideeën alweer op papier, maar een ding is duidelijk; heel het dorp wordt erbij betrokken.

Eerlijk is eerlijk; Raamsdonk, of liever gezegd d’n Haaykaant, krijgt een prachtig monument op een mooie plaats. Geen bombastische toestanden, maar een ingetogen en symbolische creatie. Carnavalsminnend Raamsdonk zal zeker in zijn nopjes zijn.