Carnavalskrant 2019
Hier komen de ingescande en met OCR omgezette interviews, aankondigen en verhalen van de carnavalskranten van Den Haaykaant, de scans in PDF vorm plaatsen we in de pagina Carnavalskranten
De mooie stukjes ook op kranten-raamsdonk.nl deze komen in de categorie Carnaval
Van de redactie
Ons krantje is een behoorlijke vlucht aan het nemen. Vanzelfsprekend is dit allemaal niet. We nemen een korte duik in de geschiedenis: Een jaar of zeven geleden voegden verschillende leden van CV de Rauwdauwers zich bij de SRK. Eén van de hoofdpijndossiers was de carnavalskrant. Tegelijkertijd melde Arjan Harms zich bij de SRK. Met de vraag Gelukkig bood diezelfde Arjan Harms ook de oplossing aan: een poster. De kosten van een full color poster zouden wel te behappen zijn en dan zouden we van lieverlee uit kunnen breiden naar een ‘echte’ full color carnavalskrant. Bovendien zou het hele dorp deze poster voor het raam kunnen hangen wat aantrekkelijk zou zijn voor adverteerders. Er werd dircet doorgepakt. Tot dan toe konden adverteerders kiezen voor hun reclame op allerlei formaten die varieerden tussen postzegel en A4. De nieuwe keuze was: een grote of een kleine advertentie. Gelukkig hadden een hoop adverteerders vertrouwen in onze plannen. We lieten ons nog wel enigszins foppen door de VVD die dit jaar als enige hoofdadverteerder wilden zijn. We hadden moeten zien dat zij het slechts eenmalig zouden willen doen in verband met de op handen zijnde verkiezingen. |
"Het dorp moest er ‘wel even aan wennen. Reacties variërend van ‘ik kan het niet lezen’ tot ‘ik heb een hekel aan rood'kregen we voor de kiezen. De meeste klachten namen we ter harte en we zorgden ervoor dat we de poster de jaren erop steeds een stukje beter maakten.
Mitchel van Strien zorgde elk jaar voor een mooie poster, maar na een jaar of vijf moesten we weer maar eens een stapje maken. Zodoende kwam er vorig jaar weer een ‘echte’ krant. Vanzelfsprekend is dit echter niet. In In Raamsdonk liggen de vrijwilligers immers net voor het oprapen. In tegenstelling tot de Veerse carnavalskrant (die door ongeveer 317 mensen gemaakt wordt, ruw geschat) doen we het hier met een heel klein clubje. Brengt ons naar carnaval 2019: Zojuist is er weer een hagelnieuwe editie van ‘de Haaykaanter’ op de mat geploft. Boordevol foto’s en allerhande leutige/ informatieve stukskes. Maar liefst drie jubilerende CV’s. Een nieuwe prins en een oude prins. Een nieuwe burgemeester en ga zo maar door. En hoewel niks vanzelfsprekend is: de kranta is met liefde gemaakt. Want dat, ja dat is wél vanzelfsprekend. Veul leesplezier Marcel Timmermans |
SRK nieuws
bestuursleden. Adriaan van den Berg, Corrie Jonkmans, Jan van Vugt en Sabine Devogel moesten jaren roeien met de riemen die ze hadden.
Dat is nu wel even anders, maar wie zijn al die lui?
Patrick Marcelissen: Voorzitter
|
In het dagelijks leven: Senior Consultant bij Detron, momenteel werk ik als projectmanager voor ING.
Hoe vierde carnaval: Jarenlang achter de bar van De Pracktijck. Tegenwoordig vooral genietend van de optocht in Den Haaykaant. Collin Broeders: Op- en afbouw evenementen COMMISSIES OPTOCHTCOMMISSIE: OPTOCHT JURY: WORSTENBROODVERKOOP: CARNAVALSKRANT: PR EN SOCIAL MEDIA: HEEL DEN HAAYKAANT LACHT: PRINSENBAL 11/11: BOUWERSCAFE: SLOTFEST: |
DE 3B'S
van trots pontificaal voor de deur te wachten met de camera in de aanslag. Een tiental seconden later werd Prins Bertrando gepresenteerd.
Nu voert hij een gesprek over het prins zijn met twee oud-prinsen. De 3B’s. Bertrando, Bink en Bonker. (Tekst: Marcel Timmermans)ALTUD AL WILLEN WORDEN:
Bonker: Allereerst proficiat Bertrando! Wilde je altijd al prins worden? DEFILÉ: |
ROOKGORDIUN: Bonker: ‘Binkie werd in eerste instantie gekozen door het volk, hoe ging dat bij jullie?’. Bertrando: ‘Wat Binkie zegt zal voor ons ook gelden. Wij gaan jaar voor jaar bekijken wie de prins gaat zijn, maar in principe gaan we het drie jaar doen’. |
SCEPTER: Bonker: ‘Nu jij gestopt bent Jeroen, merk je nu het verschil qua voorbereiding ?’ Bink: ‘Je bent er minder intensief mee bezig. Hoeft geen planning meer te maken en er vallen geen uitnodigingen op de mat voor prinsenrecepties, de SLOG en het prinsendiner. Het is een andere beleving’. BOETEPOT: |
HARTVERWARMEND ENTHOUSIASME: Bonker: ‘En hoe gaan De Taptrappers invulling geven aan die dagen?’. WIJZE RAAD: TROTS: Bertrando: ‘|Ik heb er ontiegelijk veel zin in, ik ben trots op ons carnavalsdorpke en trots dat ik daar prins van mag zijn! We komen elkaar nog tegen!’. |
JEUGDPRINSES FLEUR DEN IRSTE
Beste Haaykaanters, Haaykaanterinnen, Haaykaanterkes en Haaykaanterinnekes
Ik ben Fleur Bouwens en ik ben 11 jaar. en ik wilde heel graag jeugdleutvorst van Den Haaykaant worden!
Omdat ik al sinds ik geboren ben fanatiek carnaval vier hier op Den Haaykaant. Maar dé’s ook logisch want carnaval op Den Haaykaant is gewoon te leuk om over te slaon. Zoals ge misschien al hét uitgerekend vier ik al 10 jaar carnaval. Ik hoop natuurlijk dat main 11e jaar heel speciaal gaat worre. Want we is’ter nou mooier dan dat ge in oe je 11e carnavalsjaar ook Prinses mag zijn? Dé zie ik géére!
Ik loop nou al een aantal jaarkes met onze carnavalsgroep De Démelaers mee in de optocht en ik ben er ook erg fanatiek in met feesten enzo. Den Haaykaant is een prachtig durpke en ook een heel fanatiek feestdurp; ieder jaar krijgen alle bouwers complimentjes voor die prachtige wagens! Ik sta ieder jaar weer versteld van alle mooie wagens, hoe grappig alle loopgroepen zijn en dit jaar (zegt mijn voorgevoel) gaat het minstens weer zo mooi worden!
Ik wil vertellen hoe ik jeugdleutvorst geworden ben. Onze strijd begon natuurlijk met de verkiezingsposter: allemaal waren ze prachtig en allemaal hadden ze iets speciaals: de handgemaakte poster van Emma was heel mooi en je zag dat ze er veel tijd in heeft gestoken. Dan die poster van Jayden met allemaal prachtige foto’s en de mooie confetti kleurige letters. En natuurlijk nog mijn eigen poster met allemaal fotokes vanaf mijn eerste carnaval tot nou toe........
De verkiezing op school was ook gezellig: met zijn alle de klassen rond en vertellen waarom ze op ons moesten stemmen en natuurlijk ook af en toe een paar grapkes maken over elkaars speech! We waren elkaars tegenstanders, maar we hadden toch veul lol. Zoals ook de verschillende carnavalsgroepen met elkaar de strijd aangaan en toch samen heel veul plezier maken! Zo zie ik ut geere!
Nu ik jeugdprinses geworden ben ga ik met mijn Raad van Elf het kindercarnaval keileuk maken voor jong en oud. We gaan lekker in de polonaise lopen en veul springen en dansen natuurlijk het gaat zo leuk worden dat je nog weken na carnaval aan alle gezelligheid terugdenkt. Want gezelligheid met carnaval de zie ik geéére ik hoop jullie ook.
We gaon er meej z’n alle een groot feest van maoke. Dus wilde een carnaval zonder gezeur, vol kleur en meej een goei humeur??
Alaaf, alaaf, alaaf.
KLEURPLOAT
DEN BURGEMEESTER
In deze carnavalskrant kijken we reikhalzend uit naar de komende carnaval. Na de zeer carnavalsgezinde burgemeester Willemijn van Hees treffen we nu haar opvolger, waarnemend burgemeester Jan Luteijn. ‘Ik laat me graag verassen’.
(Tekst: Johan Verlouw)
Waarnemend burgemeester Jan Luteijn windt er geen doekjes om: “Ik ben er niet van.” Verwijzend naar zijn gevoel voor carnaval in Brabant.
De geboren Zeeuw (Krabbendijke) en SGP politicus laat zich niet helemaal onderdompelen in het carnaval; “daar wordt
niemand gelukkig van,” relativeert hij meteen.
“Een raadslid zei: ‘carnaval kun je niet half vieren,’ dus als ik een rare neus opzet, dan wordt dat helemaal niets” Maar Luteijn ziet allerminst op tegen deze periode. “Ik laat me graag verrassen en zal mijn gezicht in alle drie de kernen zeker laten zien.”
De oud accountmanager woont momenteel in Numansdorp (Zuid-Holland) waar hij ook nog burgemeester is van Cromstrijen. Luteijn heeft samen met zijn vrouw vijf kinderen die allemaal inmiddels uitwonend zijn. Hij voelt zich prima op zijn plek in onze gemeente en heeft inmiddels al kennis gemaakt met het carbid schieten, het ijsplein, de winterfair en cantate corde.
Standplaats Raamsdonksveer is voor de burgervader al een redelijk vertrouwde plek. Hij heeft zelfs nog even in Raamsdonksveer gewerkt als verkoper van kaas en noten.
“Vergeet niet dat ik 12 jaar wethouder ben geweest in Werkendam, maar misschien vinden jullie dat geen Brabant. Ik heb in die tussentijd wel veel contact gelegd met mensen uit deze omgeving.
Ook carnaval in Dussen en Hank is mij bekend. Maar als ik goed geïnformeerd ben, schijnt dat in het niet te vallen ten op zichtte van het carnaval in Geertruidenberg. Het pop verbranden, de sauwelavonden en haringhappen is voor mij helemaal nieuw, maar ik ben zeker van de partij. Binnenkort gaan we met het college een bezoek brengen aan de bouwhallen, ik kom vanzelf in de sfeer.
Grote kans dat ik met mijn vrouw bij één van de optochten ga kijken, maar dan echt als toeschouwer.”
De burgemeester vergelijkt het carnaval een beetje met de paardenmarkt in zijn Numansdorp. “Dat is echt een heel groot feest waar op één dag zo’n vijfentwintig duizend mensen aanwezig zijn en waar het bier rijkelijk vloeit.
DE WETHOUDERS
De gemeente Geertruidenberg wordt tegenwoordig gedragen door vier wethouders. We zullen eens kijken of zij naast wethouder ook een beetje prethouder zijn. In andere woorden: vieren zij ook carnaval?
NAAM? Mike Hofkens
HOE OUD? 34 UIT? Raamsdonksveer IK VIER CARNAVAL...Ten volle, 5 dagen, verdeeld over 7 dagdelen, afwisselend en volledig willekeurig in Tilburg, Raamsdonk en Raamsdonksveer, maar zondagmiddag altijd eerst bij ons oma thuis. EN GA VERKLEED ALS... HerrFlick von the Gestapo uit ‘Allo ‘Allo! LIEVELINGS CARNAVALSLIEDJE? Als Het Gras Twee Kontjes Hoog Is. MOOISTE CARNAVALSWAGEN OOIT GEZIEN? Het meest bijzondere en vernieuwende vond ik wel de elfenwagen van de Kloempestoempers van een aantal jaren geleden TOT SLOT: DEN HAAYKAANT IS (PLAATS HIER UW VEER IN ONZE BIPS)... De plek waar de meest mooie wagens en de meeste mooie wagens meerijden, de plek waar carnaval het meest leeft en waar ledereen meedoet, de plek met de meest bijzondere karakters (ik ‘zal geen namen noemen) en waar niemand elkaar de eerste prijs gunt (zoals dat naar eigen zeggen hoort). |
NAAM? Kevin van Oort
HOE OUD? 31 jaar UIT? Van oorsprong een Potteschijter, maar nu woonachtig in het Faantelaand. IK VIER CARNAVAL...Met erg veel plezier. Carnaval is niet zomaar een feest, maar een traditie waarbij mensen bij elkaar komen en onderlinge samenhang versterkt. EN GA VERKLEED ALS... lets met waterijsjes.. LIEVELINGS CARNAVALSLIEDJE? Joost is anders geaard (toepasselijk...) MOOISTE CARNAVALSWAGEN OOIT GEZIEN? Te veel prachtige wagens uit de kernen om een keuze uit te maken. leder jaar zijn er weer geweldige creaties bij. TOT SLOT: DEN HAAYKAANT IS (PLAATS HIER UW VEER IN ONZE BIPS)... Den Haaykaant, en vooral de mensen op Den Haaykaant, laat iedere keer maar weer mooi zien hoe je samen een geweldig feest organiseert. Een feest waar het hele dorp zich bij betrokken voelt en op zijn eigen manier een steentje bijdraagt. |
NAAM? John van Vugt
HOE OUD? 55 jaar jong UIT? Raamsdonksveer IK VIER CARNAVAL... zoals het hoort met veel gezelligheid, vrienden en een biertje in onze gezellige leuthuizen. EN GA VERKLEED ALS... diverse typetjes, de ene keer in een Tiroler pakske, de andere keer als pater, makkelijk feestjasje of bosneger. LIEVELINGS CARNAVALSLIEDJE? ‘Aselraus met het nummer Slavenkoor
MOOISTE CARNAVALSWAGEN OOIT GEZIEN De wagen en act van de Kloempestoempers in 2012 vond ik heel bijzonder. Prachtige loopgroep die aansloot bij een mooie opengewerkte wagen. Het was een heel andere manier van bouwen als dat we gewend waren. TOT SLOT: DEN HAAYKAANT IS (PLAATS HIER UW VEER IN ONZE BIPS)...een hele bijzondere gemeenschap die een ongekende saamhorigheid kent. Die saamhorigheid zie je terug in de geweldige optocht en organisaties -en opkomst bij de activiteiten ‘op den Haaykaant. |
NAAM: Adriaan de Jongh
HOE OUD: 61 jaar UIT: DEN HAAYKAANT IK VIER CARNAVAL: Oep zaoterdag bai dun oeptocht oep den Haaykaant, oep zondaggemergen in de kerk, zondagsmiddugs bai dun oeptocht in het Faantelaand en verderrus as ik nie afgebraand ben! EN GA VERKLEED ALS: boerke LIEVELINGSCARNAVALSLIEDJE: Kan ik me nie druk om maoke, as’t mar leutig is! MOOISTE CARNAVALSWAGEN OOIT GEZIEN:de zén ‘r teveul om oep te noemen!!! TOT SLOT: DEN HAAYKAANT IS (PLAATS HIER UW VEER IN ONZE BIPS):
(Ik hoop dé ze nie te zeer doen!) |
MIRANDA KAMP NEEMT MET EEN GERUST HART AFSCHEID VAN HAAR BUURTLIEDVERKIEZING
Twee weken voor carnaval is traditiegetrouw het Buurtlied. Dit jaar voor het eerst in 23 jaar zonder Miranda Kamp in de organisatie.
(Tekst: Johan Verlouw)
Maar liefst 23 jaar zat Miranda in de organisatie van het buurtlied, wat inmiddels al jaren een begrip is in Den Haaykaant. Miranda is eigenlijk hét buurtlied. Ze wilde zelf na 22 jaar afscheid nemen, maar dat liep toch anders. De organisatie blijft nu verbonden aan de ‘Oome-ns’. Voor Miranda geeft dat veel voldoening.
De moeder en de oom van Miranda (Jannie en Joop) zijn de grondleggers van de buurtliedverkiezing, dat in 1985 het levenslicht zag bij café Just Rutters. Een jaar later werd Miranda door haar moeder erbij betrokken. Daarvoor was Miranda al met de familie heel fanatiek in de optocht en de majorette. In 1995 kwam Miranda bij de organisatie en werd besloten om vanaf het jaar erna het buurtlied standaard twee weken voor carnaval te houden. “Dat is ook een ijkpunt voor de bouwers, dan moet echt het gas erop.” Om het evenement te structuren moest er wel een reglement komen. “Ik weet nog dat de Daltons bij een act elkaar voorstelde, dat duurde drie kwartier. Het buurtlied is door de tijd heen ontzettend veel professioneler geworden, zowel bij de optredens maar ook met alles eromheen.” Zo maakt de jury echt rapporten. Dat we veel te vroeg afscheid hebben moeten nemen van haar ome Joop, heeft Miranda echt iets gedaan. “Ik vind het echt een eer dat spontaan de Joop Oome bokaal in het leven is geroepen.” Voor Miranda waren het afscheid van haar moeder van de organisatie en de reunie in 2017 oprecht een paar hoogtepunten. |
Sinds 2006 vormde ze samen met Ronald Swijnenburg en later met presentator Jeroen Pelders een geoliede machine, met een draaiboek dat klinkt als een klok. “Ik krijg echt een kick als de jury in de pauze naar ons toekomt en zegt: “Wat een geweldig evenement is dit.
|
(voorheen Ontmoetingscentrum).
RAUW, ONGEPOLIJST EN PUUR
Is de regio nog niet bekend mit CV De Rauwdouwers, dan gebeurt dat wel op die beruchte carnavalsmaandag in 2000. Het zindert in de zaal bij de
‘Koninck van Raems tijdens de prijsuitreiking van de Faantelaandse optocht. Zelfs het bier is deze avond van de spanning doodgeslagen.
(Tekst: Sjoerd Marcelissen)
Plots gaat een groep doldrieste jongemannen uitzinnig tekeer. Ze schreeuwen en zingen. CV De Rauwdauwers heeft, als eerste club uit Den Haaykaant, de felbegeerde gemeenteprijs gewonnen. “Een van de meest memorabele momenten”, zegt Marcel Timmermans. Samen met Thomas van der Pluijm en Rob Kuijsters blikt hij terug op het 22-jarige bestaan van de Rauwdauwers. De Fakir-wagen uit 2000 kan als een van de grootste successen worden beschouwd van de club met een naam die perfect past. “Rauw, ongepolijst en puur’, omschrijven ze zichzelf. “Dat zie je al in onze manier van bouwen. Een stijl die je bijna niet meer ziet. Nu is alles heel glad gemaakt, veelal met schuimrubber. Wij waren als eerste met schuimrubber in de regio, maar gebruikten de verkeerde lijm. Inmiddels hebben alle clubs schuimrubber en wij nog steeds de foute lijm.” Met veel zelfspot vertellen Van der Pluijm, Timmermans en Kuijsters over één eigenschap die zowat alle Rauwdauwers delen.“Slecht tegen verlies kunnen.” Timmermans: “Het lijkt een genenkwestie. Het zit diepgeworteld.” Zelfs vriendinnen worden gewaarschuwd om niet mee naar de prijsuitreiking te gaan. “Niet doen, het is op eigen risico”, zegt Van der Pluijm. Zo hangt er na eens na het verdelen van de prijzen een ijskoude stilte rond de Rauwdauwers. “Heel het dorp had dolle pret. Maar wij waren derderus. Er werd bij ons geen letter gezegd. Totdat iemand zijn glas hard op de bartafel zette en zei: zo, ik ga naar huis!” De Rauwdauwers komen op in een periode van clubs als de Zuipcilinders, De Schaans en de Demelaers. “Daar keek je echt tegenop, dat waren voor ons filmsterren.” De naam ‘Rauwdauwers’ ontstaat in 1997. Drie jongemannen doen dan nog als loopgroep mee in de Haaykaantse stoet. Patrick Marcelissen, Daan van der Pluijm en Marcel Timmermans. “Van een oude kast hadden we een bar gemaakt. Wij waren zelf stamgasten.” |
Dan al valt het hoekige, rauwe karakter van de groep op. “De oma van Patrick Marcelissen noemde ons een stel Rauwdauwers.”
Het eerste wagentje bouwt de groep, ontstaan uit de B-jeugd van VV Raamsdonk, in 1998. Het idee komt van kunstenaar Martin Opdorp, dan wonend in de Molenstraat. “Eén pop, een groot dik wijf. En wij zouden als baby’s onder de rok vandaan komen. Het is bij ons altijd op het randje.” Later worden de wagens groter en groter. Zoals de Mexicanenwagen en de Muziekfabriek. “Die Mexicanenwagen was nog nat toen hij de optocht moest rijden. We hadden een jaar nodig om van dat werk bij te komen. Het ging bij ons omhoog en weer omlaag.” Prijzen worden er gepakt, maar meestal gaat CV De Taptrappers met de winst aan de haal.Ook typisch Rauwdauwers: Uiteindelijk doen ze mee, maar wel met een letterlijk onthoofde creatie.
|
Met trots denken ze terug aan de ‘dolle maandagen’, waarbij de Raamsdonkse clubs in een grote stoet naar de prijsuitreiking van het Faantelaand gaan. Timmermans: “Dat begon met het spontane idee om een platte kar te halen. ‘Wat stro erop. Wij gingen als het kleine dorp naar ’t Veer. Met fakkels in de hand en bloeddorstige ogen. Dat was bijna een intimiderend, onheilspellend gezicht, zo vertelde Bert van den Kieboom mij eens.” In de periode van 2012 tot 2015 zijn de Rauwdauwers nog meer dan anders dragende kracht van het Haaykaantse leutfeest: |
We lieten de optocht weer vanuit het Kerkplein vertrekken, veranderden de carnavalskrant, kwamen met het Haaykaant-lied, een nieuw 11e van de 11e bal en het Slotfest. Verder hebben we het bouwerscafé in het leven geroepen; de combinatie van gehaktballen en bier bleek een goed bindingsmiddel.”
Terugkijkend op 22 jaar zegt Thomas van der Pluijm: “Dat hebben we toch mooi gedaan.”
Vooruitkijken doen ze ook. Mijn dochter Anna vraagt nu al aan mij: wanneer gaan we weer naar de wagen? Het is een sociaal gebeuren.” |
HEEL DEN HAAYKAANT LACHT
(Tekst: Nick Fleischmann)
Onder de naam “Heel Den Haaykaant Lacht” werd een compleet nieuwe amusementsavond opgezet waarbij het saauwelen de hoofdmoot had.
Het werd een succes en dat was maanden daarvoor bij de kaartverkoop al te merken. Na een klein half uur vlogen de laatste kaarten over de toonbank en zo zat een week voor carnaval het OMC afgeladen vol. Zittende aan lange banken genoten 220 man van een schitterend samenspel tussen saauwelaars, livemuziek en andere ludieke fratsen.
Zeven top saauwelaars waaronder ons eigen jeugdsaauweltalent Tjibbe Bras wisten de tent volledig op zijn kop te zetten en brachten de sfeer naar een ongekend niveau. Door dit grote succes en de vele lovende reacties pakt “Heel Den Haaykaant Lacht” dit jaar grootser uit.
23 februari zal het De Lambertuskerk namelijk het nieuwe toneel zijn en wordt deze voor één avond omgedoopt tot het theater van de lach. Het zal weer een avond van niveau worden, een avond van lachen, onzin, zingen, op de banken staan en drinken. Een avond waar elke Haaykaanter bij moet zijn geweest, zomaar op Den Haaykaant, in aanloop naar het mooiste feest van het jaar.
ELLUF JAOR CV OKÉ
(Tekst: Marcel Timmermans)
Een zondagmiddag in de bouwhal aan de Heemraadsingel. Tegenover mij zit een viertal jonge keérels. Drie Raamsdonksen en eén Ferse. Hongerig zijn ze in ieder geval niet. ‘Wij komen net terug van het anti-katerontbijtje bij De Schaans’ zeggen ze in koor. Jelle van den Berg (20) en Eelco Pullens (21) zijn medeoprichters van de club. Samen met Brando Fens zaten zij in groep 7 van de Hoge Waai toen zij een carnavalsvereniging oprichtten. Beiden kregen het carnavalsgevoel van thuis uit mee. Jelle’s vader, de roemruchte oud SRK-veurzatter Aaike van den Berg, zat bij CV de Daltons en toen al in het SRK bestuur. Eelco hielp mee bij de creaties van Ut Luiend. De eerste paar jaren bleef het drietal samen en bouwden één keer bij in de hal bij Ut Luiend en de andere keren ‘bij Brando in het schuurke’. Dat kon ook prima want de wagentjes werden gebouwd op een skelter en op het karreke van een dolly. ‘Vanaf het derde jaar begon het te groeien, toen gingen we naar de grote school en kwamen Kars van Beek en Marc erbij’. Met een subtiele hoofdbeweging wordt er naar Marc Franken (20) geknikt die vervolgens instemmend 'ja' knikt. ‘Toen er een jaar later nog zeven leden bijkwamen, kwamen we in de bouwhalterecht en gingen we een echte kleine wagen bouwen’.De discowagen, het casino en de mijnwerkers onder andere. De mijnwerkerswagen blijkt een hoogtepunt in het collectieve geheugen. ‘Daar gingen we mee naar het gala van het Dongemond College’. Alle aanwezigen in het keukentje beginnen nu te lachen. ‘Daar was alleen school niet zo blij mee’. ‘Al die andere lui kwamen met limousines of in een Hummer en wij kwamen met de trekker en de carnavalswagen’... ‘Een berg geluid erop enzo, dus van school werden ze heel zenuwachtig’. ‘De casinowagen was een wagen zonder vloer, dat was eigenlijk wel gevaarlijk’ zegt Jelle. ‘Toen het brandweeroefening was in de bouwhal is die man van Stassar daar doorheen gezakt en die had toen z’n been gebroken’ vult Damon van Beek (19) hem aan. |
Vanaf dat moment maakt de jonge CV weer een stapje. Lorenzo Stikkers was ook bij de ploeg gekomen en zijn vader Ton vond het niet langer verantwoord dat er op zo’n gaar onderstel gebouwd moest worden. Hij stelde zijn onderstel ter beschikking en doet dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Degelijke dikke balken rijzen op alsof men bezig is aan de nieuwe versie van de Titanic. Verder ontbreekt het de jongelingen aan niks. Ook de Oktoberfest wagen maakte indruk. ‘Toen kregen wij een cheque van Oktoberfest Dongemond’. ‘En zo’n hele grote fles bier’. 'Jaja, nix 18’ lacht de rest. Tegenwoordig heeft de CV maar liefst 37 leden, waarvan ongeveer de helft Raamsdonkse roots heeft. De andere leden komen uit Raamsdonksveer, Geertruidenberg of zelfs uit Dongen. Ook zitten er een berg mèèten bij de ploeg. |
Ik kiik hem fronsend aan en herhaal zijn woorden met nadruk op re-la-tie. ‘Of uhhm ja, uhhm, ge weet wel’ herstelt hij zich lachend. Ik vraag Damon of hij nog weet wat ik een jaar of twee geleden aan hem vroeg. CV Oké zat dag en nacht in de bouwhal maar veel
meer dan bier drinken en frikandellen bakken deed men niet. Ik vroeg hem toen op de man af wanneer ze eindelijk een gèève wagen gingen bouwen. En inderdaad, de wagen die zich in de bouwhal aan het voltrekken is ziet er prachtig uit. ‘Een kanshebber’ zo menen insiders. Naast de wagen van vorig jaar, ‘La Frituur’, bouwt men wederom een mooie wagen. Het lijkt erop dat dit alles te maken heeft met de entree van Nick Fleischmann. Hij is de vaste tekenaar van dienst en in combinatie met meerdere nieuwe leden plus de groei van de al bestaande leden tikt de hele vereniging een hoger niveau aan. ‘Hij zocht een nieuwe CV en kwam bij ons terecht’ zegt Marc. ‘Maar wij hebben hem wel gewaarschuwd dat hij hier niet alleen maar even baasje hoefde te komen spelen’ zegt Eelco. ‘Ik was er eigenlijk niet zo voor’ zegt Damon waarna Jelle het afsluit met ‘het is allemaal heel natuurlijk en soepel gegaan, Nick is
één van ons’. La Frituur. De wagen van vorig jaar. Ik vertel hen dat ik verbaasd was over hoe goed zij de 4e prijs opnamen, en vraag hen om advies. |
Gevraagd naar wat de hoogtepunten zijn voor de rest volgt er een gevarieerd antwoord. Marc: ‘Uhmm’ Ik opper voorzichtig dat er wellicht komende carnaval een collectief hoogtepunt bijgezet kan worden, maar die hooggespannen
verwachting wordt snel getemperd. ‘Wij hebben nog nooit top3 gereden, dus als we dat bereiken zou het al een hele prestatie zijn’. En ‘Het bouwen gaat tot nu toe gesmeerd, als het opbouwen en de optocht ook zo gaat dan zien we vanzelf wat voor prijs we rijden’. Terwijl Marc nog steeds nadenkt over zijn hoogtepunt va de afgelopen elf jaar vraag ik de rest naar hun verwachting waar de CV over elf jaar zal staan. Jelle: ‘Dan bestaan we nog wel denk ik’. ‘Ja. Het is eigenlijk best een kutnaam, maar ja, we zijn er inmiddels aan gewend’... |
CV DE DURDRAOJERS 11 JAOR: ‘UT ZÈN AAILUK MAR UN STEL GEWONE JONGES!’
Maar waren ze de afgelopen 11 jaar nou Faanten of Haaykaanters?
(Tekst: Dingeman Knaap)
Dinsdagavond half januari, de deurbel gaat. Verhinderd door een ‘ik-denk-niet-dat-ik-hoef-te-slapen-discussie’ met zoon-
lief Guus, neemt mijn vriendin het even waar en opent de voordeur. Nog niet helemaal op de hoogte van alle coryfeeën, markante dorpsfiguren of gewoon ‘faine meese’, laat zij de visite binnen zonder te weten wie er binnen komt. En er komt nogal wat binnen: ‘Ha Ad!’, roep ik enthousiast, waarna hij om de hoek van de slaapkamer kijkt en zeker zo enthousiast terug groet! Nadat we uitgebreid wat ouwe koetjes en kalfjes uit de sloot hebben gehaald dwingen we ons tot de reden van onze afspraak: De Durdraojers, en hun voorbije carnavalsdecennium. Een bietje onwennig schuift hij op zijn stoel en schenkt zichzelf nog een bakske koffie in. ‘Jaa, alweer 11 jaar! Dingeman! Wie had de gedocht! Tja, we hadden gewoon ‘t idee om’s een carnavalswagentje te bouwen met een stelleke maots van school, veelal uit Raamsdonksveer. Nou ja, schuurke... het was meer een kippenhok, van hooguit 6 bij 6. Een fiasco was het eigenlijk wel’, weet Ad nog te vertellen. Maar wel met de bekende grote lach op zijn gezicht. De eerste 3 weken hebben we alleen maar koffie zitten drinken in de keuken bij moeder Daniëlle. |
“t Was vutte koud. Mede daardoor werd onze eerste creatie nie veul. We hadden zelfs maar 6 van de 8 jurybeoordelingen op weten te halen. Dat kwam: We reden veuraan in d’n optocht van ‘t Veer, waardoor die 2 juryleden dochten de tie nog nie begonne was’.
Maar het begin was er. ‘We telden het eerste jaar zeven leden, waar we er 11 jaar later, maar liefst 22 op de contributielijst hebben staan. Een mooi getal bij zo’n jubileum’. En: vult Ad trots aan: ‘Des ‘n moeilijke vraag’ fronst Ad als ik hem vraag welke kleur vlag de Durdraojers nou hijsen. De groene van den Haaykaant of de oranje van het Faantelaand? |
De nieuwe bouwhal in ’t Veer was te duur voor ons als clubke. Gelukkig voor ons, lieten twee clubs een plek vrij vallen in de bouwhal op de heemraadsingel in Raamsdonk. En daar bouwen we nu nog met veel plezier’. ‘We reden mee op zaterdag oep den Haaykaant en stroomden ook snel bij de andere activiteiten in, zoals Buurtliedverkiezing en Dolllemansdagen’. ‘Vier keer deden we met de kleine wagens mee en zeven keer met de grote. Maar nooit in de prijzen gevallen’ lacht Ad weer voluit. “Oh wacht... Ja, wel. Als ik het goed heb, hebben we ooit een derde prijs op het Veer gehaald. En een eerste plaats bij de kleine wagens in Raamsdonk. Maar ja! Daar deed er ook maar 1 mee in die categorie. Haha! Daar draait het ook niet om. Vooral de gezelligheid van vrienden onder mekaar, da’s belangrijk’. ‘Het hele bouwseizoen is een mooi feest. Eens per jaar houwe we een grote barbecue. Dit jaar komt daar nog een extra uitstapje bij vanwege het jubileum’. ‘Gade darten?’ vraag ik. ‘Haha, nee, dat uitje hebben we al eens gehad vanwege onze wagen met Peter Wright erop. Een toeschouwer fotografeerde onze creatie. Doordat hij 0.a. ‘RTL7’ en ‘Darts’ vermelde bij deze foto op social media, kwam het plaatije razendsnel bij de beroemde Schotse darter terecht’. ‘Peter kon dit zo waarderen, dat hij ons uitnodigde voor een groot dartstoernooi. Met 20 man reisde we af naar Venray en tot onze grote verbazing werden wij na een tijdje onverwachts van onze statafels gehaald. De vrouw van Peter Wright had ons opgemerkt en nodigde ons uit op het V.I.P.-dek.Dat was echt een fantastische ervaring. Maar witte we ’t mooiste was: Er bleven nog twee bewakers staan bij onze statafel, om op ons bier te passen. Mooi, hè!’. |
Zo, halen we toch nog wel eens het nieuws. Bijvoorbeeld nog afgelopen jaar kwamen we op Radio 2. De kop van Bennie Jolink uit het thema Zwarte Cross hadden we te koop aangeboden. Daar belde ze ons over op, live in de uitzending. ‘Mooi, he! Daar doede ’t veur!’.
‘Van mij hoeven we niet echt prijzen te gaan winnen. Als we maar wel echt vrienden blijven. En dat dan nog eens sowieso 11 jaar vol zien te houwe... Da’s de kunst! Want we zen aailuk mar ’n stel gewone jonges!’. Ad slaat z’n leste bietje cola achterover en komt omhoog uit z’n stoel. ‘Zo dan ga ik maar weer, als ge ’t niet erg vindt. Want merrege rammelt tie weer oem half 6...’ |
Route optocht 2019
Kerkplein (opstellen) - Kerkstraat - Stationstraat - Molenstraat - Raadhuisstraat - Schepenenstraat - Baljuwstraat - Heemraadsingel - Rotonde (ontbinding)
Reglement t.b.v. deelname optocht
indeling Categorieén
U bent ingedeeld in één van de volgende categorieën:
A: Grote wagens, wagens langer dan 6 meter met een maximale hoogte van 11 meter*
B: Kleine wagens, wagens langer dan 4 meter, korter dan 6 meter en niet hoger dan 7 meter*
Het trekkende voertuig mag geen onderdee! uitmaken van de creatie en wordt ook niet beoordeeld
D: Duo’s
E: Individueel
G: Groepen, de bijbehorende creatie van een groep mag niet groter zijn dan 4x 4x 4 meter
H: een creatie langer dan 4 meter, dan vait U automatisch onder categorie A of B
J: Jeugd, Kinderen van de Basisschool zonder begeleiding
(*) Een wagen voortgetrokken door een gemotoriseerd voertuig valt altijd in een van de 2 categorieén “wagens”.
Bij kleiner afmetingen dan vernoemd bij categorie B, met een gemotoriseerd voertuig, valt U onder Categorie B.
Jureren
1. ledere deelnemer ontvangt per jurylid één cijfer tussen 1 en 100 voor het totaalproduct, dat cijfer is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
- Carnavalesk (past het bij carnaval - breed interpreteren)
- Originaliteit (het idee - gebruik van het motto en teksten)
- Afwerking (algehele verzorging: vormwerk, plakwerk, spuitwerk enz.)
- Presentatie (uitbeelding in de vorm van menselijk handelen op en rond de creatie en kleding)
- Techniek (bewegende/draaiende delen & constructie) Geldt alleen voor de categorieén: A. Grote wagens en B. Kleine wagens
2. Ieder jurylid zal iedere deelnemer 1 keer beoordelen. Het beoordelen kan op meerdere plaatsen plaatsvinden, ook bij het opstellen. Bij het opstellen wordt U alleen beoordeeld op afwerking en originaliteit
- Reclamebord
- Het trekkend voertuig van een wagen mag aan iedere zijkant één reclamebord voeren van maximaa! 50 x 100
Voor de deelnemers aan de optocht geldt
- Dat het voor alle deeinemers aan de optocht verboden is om alcoholische drank te nuttigen en uit te delen.
- Dat de wegen- en verkeerswet van toepassing is.
- Dat het motorrijtuig is voorzien van geldige en afdoende verzekering (zie hoofdstuk verzekering).
- Tijdens de toespraken bij het opstellen geen muziek of lawaai gemaakt mag worden Op deze manier kan eenieder de toespraken verstaan.
- Het nummerbordje rechtsvoor geplaatst wordt en goed leesbaar en zichtbaar is.
- De teksten goed leesbaar zijn.
- Dat de jury in staat wordt gesteld om tijdens de optocht de creatie inclusief presentatie voldoende te kunnen beoordelen. Denk hierbij aan: uitdelen van teksten.
- U voldoende afstand bewaart, met uw voorganger in de optocht (+ 4 meter) Dit om verwarring bij de jury voorkomen.
- Er alleen papier als confetti mag worden gebruikt.
- Dat de wet op de privacy (AVG) van kracht is. Tijdens de optocht worden foto’s gemaakt. Indien een deelnemer niet herkenbaar in beeld wil zijn, dient deze deelnemer dat vooraf aan te geven bij de organisatie, of dient de deeinemer ervoor te zorgen dat hij/zij niet herkenbaar in beeld kan komen. Door de organisatie gemaakte foto’s zullen gepubliceerd worden op social media en onze website.
- De aanwijzingen van de optochtcommissie, de verkeersregelaars en het S.R.K.-bestuur ten alle tijden worden opgevolgd.
Stopplaatsen
Tijdens de optocht worden een drietal stopplaatsen ingelast. Deze stopplaatsen zijn bedoeld om de optocht in te laten schuiven en zijn gepland op de volgende plaatsen:
- Voor de kruising Stationsstraat/Heemraadsingel/Molenstraat/Schansstraat.
- In de Raadhuisstraat tussen de Molenstraat en Schepenenstraat.
- Voor de kruising Baljuwstraat/Heemraadsingel.
- Bij slecht weer zullen de pauzes op de stopplaatsen, i.o.m de optochtcommissie en het S.R.K.-bestuur, ingekort worden.
- De ontbinding van de optocht vindt plaats op de Rotonde (Heemraadsingel), daar worden de nummers ingeleverd bij de optochtcommissie
Uitsluiting
Het S.R.K.-bestuur houdt zich het recht voor een deelnemer die is ingeschreven, van deelname uit te sluiten als deze:
- Zich niet aan de bepalingen en richtlijnen voor deelname aan de optocht houct.
- In strijd met de openbare orde en zeden handelt.
- De veiligheid van zichzelf of anderen in gevaar brengt.
- Bij het kiezen van de benaming van het onderwerp en/of uitbeelding ervan blijk geeft van gebrek aan de algemeen geldende fatsoensnormen.
- Zaken belicht die aanstootgevend zijn voor de bevolking als geheel of groepen of individuen daarvan.
Diskwalificatie
Diskwalificatie volgt voor een deelnemer als:
- Deze de optocht niet volledig uitrijdt of vroegtijdig verlaat.
- Deze de optocht onnodig vertraagt.
- Deze meer en langere acts uitvoert dan toegestaan is.
- Deze alcoholische drank gebruikt, of verspreidt.
- De deelnemer aanwijzingen van de optochtcommissie, de verkeersregelaars en het S.R.K.-bestuur niet opvolgt.
Alcoholcontrole
Alcoholcontrole zal uitgevoerd worden voor de start van de optocht en bij ontbinding. De alcoholcontrole wordt gemeten in promillage. De wettelijke grens ligt op 0,22 %o en zal derhalve ook gehanteerd worden. De alcoholcontrole zal uitgevoerd worden bij alle chauffeurs en wagenbegeleiders.
Bij een positieve alcoholtest voor de start:
- Deelnemer wordt uitgesloten van deelname.
- Bij een negatieve alcoholtest voor de start, MAAR een positieve test bij ontbinding: - Deelnemer wordt gediskwalificeerd van deelname. Bij groepen geldt dat de gehele groep gediskwalificeerd wordt, ook al betreft de overtreding maar 1 persoon.
Verzekering
- Alle motorrijtuigen die deelnemen aan de optocht dienen voorzien te zijn van een geldige en afdoende verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid op de dag van de optocht.
- Dit kan zijn een WA-verzekering voor het trekkende voertuig en/of een separate praalwagenverzekering. Of een WA-verzekering voldoende dekking biedt voor zowel het trekkende voertuig als de wagen, is afhankelijk van de verzekeraar. Hiervoor dient de deelnemer zelf contact op te nemen met zijn/haar verzekeraar.
- Let op, voor een WA-verzekering geldt sowieso dat een optocht aangemeld moet worden bij de verzekeraar. Een verzekeraar kan namelijk additionele voorwaarden opleggen.
- De deelnemer dient op de dag van de optocht, bij het ophalen van het nummer, een kopie van de polis te kunnen overhandigen. *Zonder kopie zal deelname aan de optocht worden ontzegd.
Programma van eisen m.b.t. de veiligheid
- Bij de categorie grote wagens dienen minimaal 2 goedgekeurde brandblussers op de wagens aanwezig te zijn. Zowel 1 aan de voorzijde van de wagen als 1 aan de achterzijde van de wagen.
- Bij de Categorie kleine wagens dient minimaal 1 goedgekeurde brandblusser op de wagen aanwezig te zijn.
- Wanneer er een aggregaat op de wagen aanwezig is, dan dient men te zorgen voor een deugdelijke uitlaat, die loopt vanaf de uitlaat van de aggregaat tot buiten de wagen, het liefst zo hoog mogelijk de uitlaat naar buiten de wagen te plaatsen. Dit ter voorkoming van koolmonoxidevergiftiging van de deelnemers in en op de wagen door de uitlaat gassen van de aggregaat.
- Er dient tiidens het bouwen van de wagens zorggedragen te worden dat er adequate viuchtwegen voor de deelnemers die in en op de wagen aanwezig zijn. Naast vluchtdeuren of -luiken kan een vluchtweg ook gecreeerd worden door enkele stukken ijzer weg te laten, waardoor bij een eventuele calamiteit een uitweg gecreéerd kan worden.
- Het is ten strengste verboden om alcoholische dranken te nuttigen tijdens de optocht, zowel voor de deelnemers buiten de wagen als in de wagen (zie ook punt 4 bij diskwalificatie). Het is van belang dat eenieder bij eventuele calamiteiten dusdanig adequaat kan handelen c.q. reageren om zichzelf en eventuele omstanders, bezoekers en overige deelnemers van de optocht in veiligheid te kunnen brengen. Daarnaast geldt dat iedere deelnemer zich moet houden aan de wegen- en verkeerswet.
Afgelasten Optocht
- Indien noodzakelijk kan het S.R.K.-bestuur besluiten om de optocht op zaterdag af te lassen en uit te wijken naar de maandag.
- Mocht dit nodig zijn komt het S.R.K.-bestuur op zaterdagochtend om 07:30 uur bijeen om de beslissing te nemen.
- U als deelnemer wordt door het S.R.K.-bestuur tijdig in kennis gesteld.
- In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist het bestuur van Stichting Raamsdonkse Karnaval.
Aansprakelijkheid
De Stichting Raamsdonkse Karnaval kan nooit en te nimmer aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade c.q. lichamelijk letsel die door derden bij zowel deelnemers als toeschouwers van de Raamsdonkse Karna-
valsoptocht aangebracht wordt.
UITSLAGEN OPTOCHT 2018
- DÈS MOOI VEUR MEKAORE -
INDIVIDUELEN: |
|
KLEINE WAGENS:
|
|
1. C.V. Eentonig | 485 punten |
1. C.V. de Zuipcikinders |
437 punten |
2. C.V. Albert Dank | 410 punten | 2. C.V. de Demelaers | 421 punten |
3. C.V. Op zenne kaant | 420 punten | ||
DUO’S: |
|
4. C.V. de Aopekoppen |
416 punten |
1. C.V. de Wijfkus | 476 punten |
5. C.V. Kwit nie hoe |
370 punten |
2. C.V. Huub van Beers | 443 punten |
|
|
|
|
GROTE WAGENS:
|
|
GROEPEN: |
|
1. C.V. de Leo’s
|
549 punten |
1. C.V. de Dwaollichten |
468 punten |
2. C.V de Daltons |
536 punten |
2. C.V. Baidehaand | 451 punten | 3. C.V. de Taptrappers |
520 punten |
3. C.V. Ginnekaans | 443 punten | 4. C.V. Oké |
512 punten |
4. C.V. de Stoiterballekes | 437 punten | 5. C.V. de Durdraojers |
508 punten |
5. C.V. de Bende van Ellende | 425 punten | 6. C.V. Poar neem’n |
453 punten |
|
|
7. C.V. de Rauwdauwers
|
427 punten |
WINNAAR PUBLIEKSPRUS: |
8. C.V. Krekwakwou
|
425 punten | |
C.V. de Leo’s | 9. C.V. Dé heurt zo |
396 punten | |
10. C.V. de Neefjes |
350 punten | ||
WINNAAR AANMOEDIGINGSPRUS: |
|
| |
C.V. Op zenne kaant |
|
|
|
IN MEMORIAM: WIM VAN KEULEN
Haaykaanters komen, Haaykaanters gaan. Helaas moesten wij het afgelopen jaar weer afscheid nemen van een échte Haaykaanter. Zo één die ook heeft bijgedragen aan onze carnaval. Voor de SRK hielp Wim met name mee aan de jeugdprinsenwagen. Voor andere CV’s zoals daar zijn De Daltons en De Demelaers heeft hij ook veel betekend. Onderstaande tekst is afkomstig van CV de Demelaers.
De schaduw van Wim...
Afgelopen vrijdag (26 oktober) werden we opgeschrikt door het overlijden van Wim van Keulen. Ongeloof, schrik en verdriet.... het zal toch niet? Het bleek helaas wel zo te zijn. Wim is een bijzondere vent voor ons. Om te beginnen is hij de vader van onze Chris; vooraanstaand lid, mede oprichter en jarenlang kartrekker van ons clubje. Chrisje heeft vanwege zijn werk en woonplaats zijn las-praktijken bij ons moeten staken, maar blijft wel 1 van de jongens van het eerste uur. Wim is ook vader van Dimitri. Die kennen we ook allemaal. Van de Zuipcilinders, van de voetbal of uit de Nieuwe Wijk. Om te beginnen wensen we Chris, Dimitri en hun beide gezinnen maar natuurlijk ook Thea veel sterkte met dit verlies! Wim was daarnaast vanaf onze Giel Dirven tijd betrokken bij ons clubje. Hij kwam eens een keer kijken en raakte besmet met het “wagen-bouwen-virus”. |
Hij begon met een beetje opruimen en vegen van de schuur. Maar dat veranderde al snel in grondverf spuiten en ook nog trekker rijden tijdens de optocht. Mooi waren ook die keren dat hij samen met zijn cliënten van Prisma overdag kwam helpen om de wagen te bruin-papieren. Dat wij er dan ‘s avonds een laagje overheen moesten zetten maakte niks uit. Samen met Hans Kamp (†) regelde hij achter de schermen enorm veel. Wim was fanatiek, betrokken en behulpzaam. Legendarisch was de optocht dat hij verkleed als wortel (“Wim in zijn peeér pak”) aan een elastiek vast zat aan een paard op de wagen en bij elke bocht zowat zijn nek verrekte. Ontelbaar waren de uren dat Wim met de verfspuit in de hand de meest onmogeliike plekjes voorzag van kleur. Vandaar de bijnaam “shadow-Wim“. De schaduw van Wim zijn overlijden hangt als een grauwe deken over deze week. Wim: bedankt! |
STEUNPILAREN VAN DEN HAAYKAANT
Om carnaval op den Haaykaant in deze vorm te kunnen vieren, is de SRK onder andere afhankelijk van de Steunpilaren van den Haaykaant. Een belangrijke groep Haaykaanters en Haaykaanterinnen die de SRK financieel ondersteunt door de SRK jaarlijks een bedrag van €25,- te doneren.
Bij het ter persen gaan van deze krant waren de volgende Steunpilaren bij ons bekend:
Aannemersbedr. Berende BV |
|
Ard Janssens |
|
Saskia & Ivo |
Aannemersbedr. P. van Strien |
|
Gijsbert de Jongh |
|
Jos Schenkelaars |
Frank van Amelsvoort |
|
Piet Kamp |
|
Joke Schoenmakers |
Loes van Amelsvoort |
|
Bert van de Kieboom |
|
Ad & Els Segeren |
Hans van Avendonk |
|
Heidi & Ralph Kievits |
|
Ardo van Strien |
Peter van Beek |
|
Patrick Kok |
|
Barry van Strien |
Basisschool de Hoge Waai |
|
Jelle v/d Koog |
|
Frank van Strien |
Ingrid Berende |
|
Peet Koopmans |
|
Hanno van Strien |
Adriaan van den Berg |
|
Erik v/d Korput |
|
Jo van Strien |
Robert Blankers |
|
Jan Kuijsters |
|
Jordy van Strien |
Ad de Bont |
|
Rob Kuijsters |
|
Kees van Strien |
Jochem de Bont |
|
Hans Leijten |
|
Laurens van Strien |
Jos de Bont |
|
Patrick Marcelissen |
|
Mitchell van Strien |
Jozef de Bont |
|
Richard Mombers |
|
Piet van Strien |
Peter & Monique de Bont |
|
Barry Mureau |
|
Thom van Strien |
Peter Boons |
|
Toon Nieuwesteeg |
|
Marcel Timmermans |
Bouwbedrijf Heesters |
|
Heino Oome |
|
Peter Timmermans |
CV de Daltons |
|
Piet Oorschot |
|
Rene de Veer |
Café De Vrije Valk |
|
Bas van Oort |
|
Adriaan van Velthoven |
Martin den Dekker |
|
Els van Oort |
|
Ruud de Vetter |
Hans van Dorst |
|
Jan van Oort |
|
Ramon Verboom |
Ludwig Elshout |
|
Pius & Conny van Oort |
|
Johan Verlouw |
Wesley & Natasja Fijneman |
|
Jeroen Pelders |
|
Lida Verschuren |
Nick Flieschmann |
|
Jan van der Plas |
|
Martijn Verschuren |
Ge Hou Ut Nie Vur Mogeluk |
|
Martin van der Pluijm |
|
Piet Verschuren |
John de Groot |
|
Thomas v/d Pluijm |
|
Ger van der Westen |
Benno Gruyters |
|
Sjaak Pruijssers |
|
Addy & Wim Zijlmans |
Jan Henselmans |
|
Wim Pruijssers |
|
Jos Zijlmans |
Leon Hooijmaijers |
|
Gerard Raaymakers |
|
Sjaak Zijlmans |
DE BONTSTE HAAYKAANTER
Afgelopen jaar was er een bijzondere interventie tijdens de prijsuitreiking. Prins Harry was bezig om de Bontste Haaykaanter bekend te gaan maken toen zijn microfoon het leek te begeven. Snel werd duidelijk waarom: er ‘was’een andere spreker ingehuurd om de Bontste Haaykaanter bekend te maken. De stem van Sinterklaas schalde over de speakers en vol verwachting klopte ons hart!
De reden waarom juist de goedheiligman deze bijzondere Haaykaanter wilde eren liet zich raden: het was een ‘man die niet alleen veel doet voor carnaval, maar ook nog eens een groot deel van zijn vrije tijd spendeert aan de intocht van Sinterklaas.
Toen de eerste klanken van Paint It Black klonken werd het duidelijk dat we de Bontste Haaykaanter moesten zoeken in de hoek van CV de Rauwdauwers. Vervolgens gaf Sinterklaas de volgende aanwijzingen: De Bontste Haaykaanter 2018: is een man, hij is een echte Haaykaanter, hij is een echte carnavalsman, vanaf kinds af aan doet hij mee met de optocht, hij is jeugdprins geweest, (twee keer zelfs), hij geeft zijn kinderen het carnavalsgevoel mee zoals hij dat zelf ook mee gekregen heeft, hij staat altijd klaar voor de SRK, zo is hij het brein achter de nieuwe carnavalskrant, vele creaties in de optocht zijn door hem bedacht en/ of getekend, vele creaties zijn tot leven gekomen door zijn spuitwerk, zelfs als de stress bij de eigen wagen hoog is helpt hij anderen uit de brand, ook bij de voetbal en het sinterklaascomité is hij een kartrekker, en hij is een echte Rauwdauwer...
Gefeliciteerd Thomas van der Pluijm!
GROTE WAGENS IN VOGELVLUCHT
(Tekst: Heino Oome)
‘Benadruk dat er een klein verschil van elf punten is tussen de nummer één en twee bij de categorie Grote wagens’, zei ik in 2017 voorafgaand aan de prijsuitreiking tegen Prins Harry den Twedde, ‘dat vindt de zaal ‘leuk’!’ Zo’n aankondiging maakt de Zaal altijd stiller nadat er eerst een soort van ‘oeh-geluid’ heeft geklonken. Men voelt dan de spanning, een spanning die laat zien dat een wagenprijs ertoe doet op den Haaykaant, een spanning die alleen weg wordt genomen met de woorden: ‘Op de tweede plaats is geëindigd met optochtnummer...!’ En dan volgt terechte vreugde, maar ook terecht verdriet. Hoe zuur een kleine nederlaag ook is, voor de winnaar is zo’n prestatie vaak het mooist of het diepst in het geheugen gegrift. Ooit was een verschil vrijwel op zijn kleinst: slechts twee punten in 2007. Ik voel u denken: tussen welke verenigingen ging die strijd ook alweer!?! Wees gerust, u heeft wat bedenktijd, want ik kom er later op terug. Is 2007 daarmee automatisch de ultieme strijd geweest in onze rijke carnavalshistorie? Wat mij betreft niet, want eens zo mooi zijn de duels geweest waarin rivaliteit en/of een clash van bouwstijlen een grote rol speelde, zoals in 1997, 2001, 2003, 2005 en 2012. En nu wordt uw geheugen serieus op de proef gesteld, maar wees ook nu gerust: ik ga u helpen! In mijn rol als jurylid van optochten, maar vooral als liefhebber van carnaval, vind ik het leuk om ontwikkelingen te duiden. Ofwel: wanneer hebben bepaalde zaken plaatsgevonden die de toon hebben gezet voor de wagenbouw in Raamsdonk? Als er nieuwe groepen deelnemen dan krijgen juryleden een zekere ordeningsdrang met bijbehorende kreten als: ‘die club bouwt een beetje in de stijl van de Rauwdauwers’ of ‘zij zetten de trend van de Taptrappers voort.’ Dat geeft enige houvast in de wirwar van experimenten, trends en stijlen. Wat bleef hot en wat not? Ik neem u graag mee op een bescheiden reis door Hall of Fame van ons dorp, want bouwen kunnen wij als de beste, maar onze geschiedenis eren wij wat mij betreft te weinig. De jaren ’90: de clash tussen het buigijzer en de papieren prop Decennia worden veelal gebruikt om tijdperken te beschrijven. |
Zo typeert de ongehoorzame burger de jaren ’60, de discomuziek de seventies en duidt 80 in een jaartal vaak op snorren en matten bij de heren. Ook de Haaykaantse carnaval past in deze manier van ordenen. De jaren ’90 staan voor de opkomst van twee zaken: de eerste echte Grote wagens en een bouwstijl waarin het buigijzer aan de buitenkant van de wagen (door het papier heen) zichtbaar is. Men bouwde langs het ijzer, wat betekent dat de vorm van poppen met buigijzer werd gemaakt met daaroverheen (meestal) een laag gaas en meerdere dunne lagen papier (telefoonboeken waren hiervoor populair). Aan het begin van de jaren ‘90 was de Schaans heer en meester met een dergelijke werkwijze.
De Schaans werd naarmate 2000 dichterbij kwam op de hielen gezeten door jongerenclubs, zoals de Daltons en de Zuipcilinders en deze hadden andere tactieken. Ik herinner mij nog goed dat Dalton Jeroen Pelders in ‘97/98 bij ons in de schuur het vormen van een (kranten)prop voor kwam doen aan de jonge leden van de Feestbeesten. De nieuwe sleutel tot succes: er moest voortaan lucht in een krant zitten! Met tape werden de luchtige proppen op de constructie aangebracht waardoor het ijzerwerk onzichtbaar werd aan de buitenkant van de wagen. Meer details werden mogelijk. Deze ontwikkeling had ook als gevolg dat in een vroeger stadium van de bouw meer leden aan de wagen konden gaan werken. Iedereen kan immers proppen maken (dozen vol in de zomervakantie), nou ja, bijna iedereen ;-). De clash tussen de stijlen van zichtbaar ijzer en krantenpropnen kwam tot een voorlonis hoostepunt in 1997. De draken van de Schaans verloren van de ‘luchtig’ gevormde wagen van de Daltons: hun eerste overwinning. Een tijdperk leek voorbij te zijn, maar de Schaans sloeg in 1998 nog één keer terug: hun ‘beestenboelwagen’ was de laatste winnende stuiptrekking van het zichtbare ijzer. Geheel in stijl verliet de Schaans een jaar later het strijdveld der Grote wagens met een creatie die volledig bestond uit ingespoten ijzer: geen enkel velletje papier! Een waardige afsluiter. Een nieuw millennium stond voor de deur en daarmee andere bouwtijden. |
2000 tot en met 2011: groot, groter, grootst en totaalcreaties. De Zuipcilinders (ZC) ontwikkelden zich destijds snel. Van zichtbaar ijzer in 1998 naar twee winnende wagens met de prop-tactiek in 1999 en 2000. De deur naar de wisselbeker stond daardoor open in 2001. En ondanks het viotte tempo waarmee een bouwstijl kan veranderen, blijven er altijd behoudende krachten in een speelveld. Zo ook toen! De Rauwdauwers (RD) zijn in meer en mindere mate altijd trouw gebleven aan het idee dat ijzer zichtbaar mag zijn aan een wagen, terwijl dat bij andere opkomende clubs (Demelaers, Feestbeesten, Taptrappers en Kloempestoempers) en de Daltons uit den boze was. Ook de discussie over het inspuiten verdeelde het dorp: hoe donker mag een spuitlijn zijn? Misstaat een zwarte schaduwilijn op een felle kleur? De RD zagen daarin geen probleem en dat maakte de optocht van 2001 tot een interessante peiling der stijlen. In die zin is het jammer dat er toen nog geen publieksprijs was. De favoriet voor de wisselbeker (ZC) nam het met ‘Alaaf in de wolken’ op tegen twee wagens die uiterste waren qua stijl: de ‘bierkoeien’ van de RD tegen Zeus en zijn wereldbol van de Daltons. De Daltons wonnen enigszins verrassend, waarmee de jury zich voorlopig leek uit te spreken voor de stijl met lichte en/of fellere kleuren als basis voor het spuitwerk en proppen. Die voorkeur werd wederom bevestigd door de winst van de Demelaers in 2002 met een wagen en presentatie die helemaal op één thema afgestemd waren: de prehistorie. Vanaf 2003 moest het verschil steeds vaker met andere zaken worden gemaakt. In de eerste plaats met de omvang. Het werd groot, groter, grootst met als toppunt ‘Koning Carnaval’ van de Taptrappers (TT) in 2006. In de tweede plaatst werden creaties totaal: het idee achter de wagen, muziek, kleding en presentatie moesten voortaan één geheel vormen. De tijd van een groep verklede mensen die grotendeels doelloos rond de wagen hobbelde was langzaam aan het verdwijnen. |
Het nieuwe devies: een spetterende herhalende groeps-act, zoals o.a. de daarin trendsettende ‘tovenaarswagen’ van de TT in 2003, al had dat goede voorbeeld nog wat tijd nodig om volledig in te dalen. De twee kanshebbers van 2003 blonken dan ook nog niet uit met hun act, maar hadden wel gelijkwaardige omvangrijke wagens en duidelijke thema’s waarop alles was geënt. Het was cowboys & Indianen vs. Mexicanen ofwel Demelaers vs. Rauwdauwers. Kortom: voor de jury zou de bouwstijl (weer) een tiebreaker zijn. Er volgde een trendbreuk: de ruwere en donkerder ingespoten wagen van de RD overwon. Het jaar 2005 moest bewijzen of deze stijl met klassiekere elementen echt bezig was aan een comeback. De strijd van 2005 was een mega-clash, de verschillen tussen de groepen konden niet groter: ze waren anders, dachten anders! Het was Rauwdauwers vs. Taptrappers, de ‘muziekfabriek’ vs. de ‘Schottenwagen’. Het was, als ik chargeer, de klassiekere stijl vs. de progressievere stijl. Beide hadden op dat moment één overwinning bij de Grote wagens. De winnaar zou de kroonprins van de wagenbouw gaan worden. Raamsdonk was enorm verdeeld over wie moest gaan winnen. Dit leverde de meest beladen prijsuitreiking op die ik ooit heb meegemaakt: het was spannend en betekenisvol. De TT beheersten in 2005 de presentatie als verlengstuk van de wagen beter, hetgeen een reden is voor hun overwinning in deze mega-clash. Zij gingen de uitdaging om de TT met hun eigen wapens te overtreffen graag aan. Het is die concurrentiegedachte die de Haaykaanste carnaval sterk maakte en nog steeds laat zijn. |
De strijd van 2007 tussen de ‘spelletjeswagen’ van de TT en de ‘trollenwagen’ van de KS is vooral memorabel door het minimale puntenverschil van twee. Het was echter geen clash der bouwstijlen. De KS mochten ruiken aan de zege en eisten deze twee jaar later voor de eerste keer op met hun ‘Arabierenwagen’. Door middel van winsten in 2010 en 2011 met hun kenmerkende omvangrijke verzorgde wagens sloten de TT het tijdperk van groot, groter, grootst waardig af. Zeven van de in totaal tien eindzeges van de TT waren daarmee binnen. 2012 tot en met het heden: verfijnd, alternatief en belevingsvol. |
Vele nieuwe verenigingen timmeren momenteel al een tijd aan de weg bij de Grote wagens. Bijvoorbeeld: C.V. Oké, de Durdraojers, Poar neem’n en de Leo’s. Hun tijdperk leek op de helft van dit decennium aan te vangen, totdat een oude bekende daar een stokje voor stak. De Daltons wonnen met een wagen die meer paste in de traditionele opvatting over wagenbouw. De Grote wagens anno nu hebben qua ‘erfenis’:
Papier is inmiddels niet meer het enige middel om het buigijzer weg te werken. Alternatieve materialen, zoals foam, winnen aan terrein en er zijn meer bijzondere bewegende elementen in de optocht te zien. Ik wil namelijk geenszins het beeld scheppen dat winnaars van nu teren op oude glorie-elementen. De successen uit het verleden geven aan hen een sterke basis. Een basis die zij aanvullen met nieuwe ideeën. Ideeën die misschien de trends en stijlen van de toekomst zullen worden en daarmee de basis zijn van de winnaars in de jaren ’20. En daarmee is en gaat de cirkel der Haaykaantse wagenbouw rond. Ik ben benieuwd of de Leo’s hun cirkel, het behalen van de wisselbeker, ook rond kunnen gaan maken en wat andere clubs uit de kast gaan halen om dat te voorkomen. Deze concurrentie heeft ons immers steeds verder gebracht. Ik wens iedereen die meedoet aan de optocht veel succes! Groeten, Heino Oome |
Historische wagens
Slotfest
(Tekst: Marcel Timmermans)
Ook dit jaar is het Slotfest weer op dinsdagavond in het park voor De Zeven Zusters. De SRK kan altijd een helpende hand gebruiken met opbouwen of afbreken.
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de panden en/of personen op deze pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl |
Bron digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp