Brouwerij "De Wereld"

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Bierbrouwerij "De Wereld" stond aan het einde van de Korte Broekstraat, vlakbij de rivier "De Donge"
Bierbrouwerij "De Wereld" stond aan het einde van de Korte Broekstraat, vlakbij de rivier "De Donge"

'Goed bier van de Bont'

Dat het een goed bier was kon men opmaken uit het feit dat het werd verkocht in de hele regio tot in het Land van Heusden en Altena aan toe.
De familie De Bont was eigenaar van bierbrouwerij "De Wereld". Brouwersdochter Maria de Bont (geboren 18 maart 1862) huwde op 3 augustus 1886 met Arnoldus W. F. van Iersel, geboren te Waalwijk 23 juli 1862. Het echtpaar kreeg 14 kinderen, waarvan slechts 7 de volwassen leeftijd bereikten. Na de dood van Arnold van Iersel in november 1919 zette zijn vrouw Maria de Bont de zaak voort. De beoogd opvolger zoon Antonius A.J. van Iersel (30) overlijdt in 1920 door een motorongeluk. De brouwerij staat bekend als Wed. A. van Iersel. Als Maria de Bont in 1943 overlijdt, neemt zoon Ad van Iersel de zaken waar. Daar hij tevens burgemeester is in Noordwijkerhout, leidt in de praktijk bedrijfsleider Toon Vissers de brouwerij.

Bierfles de Wereld
Bierfles de Wereld

Kuiperij
De brouwerij beschikte over een op kolen gestookte ketel van zeventig hectoliter. Voor één brouwsel gebruikte men vierentwintig zakken gerst van vijftig kilo. De gist kwam uit Breda of Rotterdam, de hop uit Duitsland. Voor de oorlog werkten er een man of tien in de brouwerij en verdienden voor die tijd niet slecht met een weeklonen tot 17,50 gulden. Overwerk betaalde 20 cent per uur extra. De brouwerij had ook een eigen kuiperij, waar de houten biervaten werden gemaakt. Zat het bier in een tachtiglitervat of in de fles, dan ging het op transport. Eerst met paard en wagen, later met de vrachtauto.

Bierviltje uit 1914 Bierbrouwerij De wereld
Bierviltje uit 1914 Bierbrouwerij De wereld

Waterproblemen de Donge

Naast de nodige ingrediënten is er ook veel water nodig. Het water kwam uit de Donge, maar dat begon problemen op te leveren toen de bovenstrooms gelegen leerlooierijen in Dongen de rivier zo vervuilden dat er van het Dongewater geen drinkbaar bier meer van te brouwen was.

Dus moest er een waterput gegraven worden. Goed water vond men pas op een diepte van 72 meter.

Gevelbord De Wereld Bieren
Gevelbord
De Wereld Bieren


Verboden voor vrouwen

De hele brouwerij was onderkelderd. Zelfs zo ver, dat de kelders helemaal tot onder de straat doorliepen. In die kelders lagen de vaten in rekken opgeslagen, zodat het bier de vereiste drie maanden kon rijpen.
Omdat er nagisting in het vat was, werden deze niet afgesloten. In die kelders mochten geen vrouwen komen, want als vrouwen ongesteld waren, zou het bier neerslaan.

Link meer info: KLIK

Bron: Terry van Erp