Briefadel
Met briefadel wordt de adel bedoeld die door een vorst met verlening van een adelsbrief en wapen in de adelstand verheven werden.
In de Middeleeuwen was de verwerving van adeldom het resultaat van sociale assimilatie[1] in de adel als gevolg van een adellijke levenswijze en rijkdom en van een erkenning van deze nieuwe status door wie niet tot de adel behoorde. Hierin kwam verandering toen de vorst door de toekenning van adelsbrieven de controle over de toegang tot de adel zelf in handen nam [2] .
In de Zuidelijke Nederland namen de adelsverheffingen een aanvang in het begin van de 15e eeuw maar bleef het van ondergeschikt belang tot het einde van de 16e eeuw. Vorstelijke adelsverheffingen zijn vooral een verschijnsel van de 17e en 18e eeuwse monarchieën [3] .
- ↑ Culturele assimilatie (ook wel kortweg assimilatie) is het socialisatieproces van acculturatie waarbij leden van een niet-dominante groep zich mengen met de dominante groep en daar de cultuur van overnemen, terwijl de eigen cultuur wordt losgelaten en contact met de andere leden van de eigen groep niet wordt nagestreefd op basis van afkomst. Er is dus een hoge graad van participatie met en aanpassing aan de andere groep (outgroup), maar nauwelijks van cultuurbehoud en geen opzettelijke participatie met de eigen groep (ingroup). Er wordt ook wel gesproken over een smeltkroes. De betreffende groep gaat daarmee uiteindelijk op in de dominerende cultuur. Dit veronderstelt bij de geabsorbeerde groep het verlies van bepaalde onderscheidende kenmerken, bijvoorbeeld in de sfeer van kleding, spraak of manieren, ten gevolge van het contact met die andere cultuur of gemeenschap.
- ↑ Janssens, Paul (1998). De evolutie van de Belgische Adel sinds de late Middeleeuwen. Gemeentekrediet, p. 469.
- ↑ Janssens, Paul (1998). De evolutie van de Belgische Adel sinds de late Middeleeuwen. Gemeentekrediet, p. 320-321.