Bewoners Stationstraat

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed

Bewoners Stationstraat. Voorheen Havenstraat.

Vroeger had deze straat andere huisnummers. Met de letter C. en D. andere naam Havenstraat.. Een ingewikkelde straat met veel verbouwingen en verhuizingen.

Nr.1.Kel en Koos de Ruijter van Strien. Kel werkte o.a. bij kolenhandel Snijders. Daarna gezin André Arts.

Nr.2a.. Jan Heere –Dingena v.d.Plas.?Ze hadden een café “stationskoffiehuis”. Er was daar een gezellige “kermis-spaar-club”thuis. Alleen voor mannen. Iedere café had zo,n club, dan konden de mensen sparen om kermis te kunnen vieren.

Nr.2. Frits Heijne van Zwol., hij was o.a. fietsen-maker, verkocht petroleum, café. In 1957 wordt hier een vogeltentoonstelling gehouden.

In de watersnood stond het water in de schuur en de koeien dreven aan de achterzijde van het huis. Dit heeft dochter Marijke verteld. Ze hebben er gewoond tot 1958. en zijn naar Rijen verhuisd. Er hebben meerdere gezinnen in gewoond: In 1958 kwamen Huib en Jo Bouwens-Kanters. “ zij , hadden ook het café. Het café heette toen :Stationskoffiehuis Joost en Nel Rutters-Baijens. Ton Fonville. Fam.Mol. Kees Zijlmans. Jan de Zwart. Er waren verschillende verenigingen thuis: Duivenclub “de reisduif ”Biljartclub, later een motor-club.De ene helft is nu. Een pizzeria (afhaal –bedrijfje). Andere helft nog café “d,n halven zool”. V.a. november 2013. dierenartsenpraktijk Langerwerf, , waar: café ‘de vrije valk” iedere donderdag-avond 19.30-20-30, Hij is een kleinzoon van Keeske Langerwerf-de Zeeuw, zoon van Piet Langerwerf uit Oosteind.

Nr.3. Mijnheer van Dam., hij was een broer van mevr. Schapers senior. Hier woonden ook Han Schapers met Maria de Wijs. Later werd dit huisje voor Hr.en .Mevr.van Horne.- Cranenbroek. Hr.v.Horne was boekhouder bij Schapers,aannemer. Er woonde ook.Spuijbroek, de ouders van Henk en Piet. Zij deed altijd de poep van de straat vegen.

Nr.4. Leen en Pietje Boer-Werther. Een van hun zonen heeft gediend in Ïndie”.

Zie: boekje Hub Waas. Fam.Fopma. Cees Groenenveld, de postbode. Fam.Weterings - de Groot. na grote verbouwing.,leuk huisje geworden.

Nr.5. Cees van Leeuwen-van Strien. Cees kwam uit Poeldijk en had er een tuinderij., hij is jong overleden, 60 jaar. Het bedrijf is voortgezet in “de plukmadense –polder”door 2 zonen Ad en Gerard. In het huis woont nu Ad met zijn gezin.

Nr.6. Toon en Cato de Groot v.d.Westen, toen nr. C 23. Toon de Veer en Marie Jacobs..Hendrik en Jo Oome van der Linden . Hendrik ligt begraven bij de Lambertuskerk. .Ria en Joop Oome-Mieres. Joop + 14-3-2000. 47 jaar. Zij hebben opgericht buurtvereniging “T.Fort”. 

Nr.7. Cees van Drunen en Trees Kuijten. Jan en Toos van Drunen –v.Irsel. die hadden een meubelzaak / stoffering. Op 31-8-1984 zijn ze helemaal afgebrand. De zaak is verhuisd naar de Heemraadsingel, voormalige protestantse school.. Momenteel zit de zaak op de keizersdijk in Raamsdonksveer. Jan en Toos zijn verhuisd naar Breda.

Nu fam.de Vroe, docu-consult.

Nr.9.

Tussen Jan van Drunen en Sem Oome stond een klein huisje. Van Lauwke van Balkom, jong weduwnaar, had een schoenenzaak. 

Je kon er schoenen brengen voor reparatie. Hij was bevriend met Riek en Henk Fens. Den Hooglander.

Nr.8. Piet en Jans Zijlmans van Strien. . tijdelijk Adr.Vissers, zoon van Marie Zijlmans. Nu. Cor Zijlmans, weduwnaar. Van A.Soeters.later Coby van Meel+

Nr.10. Bart Kanters en Fien Damen ( vader Jan Damen). Later verhuisd naar Waspik.

Bart was een kleine aannemer Later Han en Jo v.d.Plas. –Fijneman. Jan en Hilly van de Plas-Damen.

Nr.11. Bart Oome de Bruijn. Selmus Oome + 55 jaar. en Ciska Scheepers. Op ,hoge leeftijd, zit in “de Riethorst in ’Waspik. Met Kees en Bertus, en Jan aannemersbedrijf Oome, wat later opging in Schapers-Oome. Nu woont er .van Blerck (bedrijf Oudenallen )

Nr.12 Fam.v.Oort-Damen, ouders van o.a. Piet, de schilder. Piet heeft hier nog zijn schildersbedrijf gehad. Vrijgezelle tante Anna van Oort, is later nog getrouwd en vertrokken naar Willemstad. . Henricus en Marie Schuhmacher Oome. Henricus was een prima voeger. Piet en Ans v.d.Wal, Schuhmacher.. Fam.Verduijn-Thijssen. Opm. tussen nr. 12 en nr. 14 stond een schuurtje? Huisje? Heeft hier iemand gewoond?. Dit is afgebroken 11-1-2011. Nu is er een nieuw huis gebouwd voor Ger en Johanny v.d.Westen, Segers, bakker.

Nr.13. Kees Oome en Leentje Oome-de Ruijter. Gebouwd in 1953. Het zijn nog een paar krasse mensen (op een paar mankementjes na). 20 juli 2013 waren ze 65 jaar getrouwd. Ze hopen een huisje te krijgen in het nieuwe bejaardenhuis in Waspik voorheen .Riethorst,””nieuwe naam “Stroomland”

Nr.14. Bakker Jos van Amelsvoort en Annie Moll.zoon Harrie is een korte tijd bakker geweest, Harrie is jong overleden. 17-4-2011 hij was 64 jaar. Zie : boekje van de bakkers.

Nu Gerben v.d.Westen, zoon van Ger en Johanny.

Nr.15 Bertus Oome + en Jo Vissers. +., samen gebouwd met broer Kees in 1953. Jan Kievits .Bouwens.. Bouwens Warmte-wanden.

Nr.16. Thijs Fens –Diepstraten. Dit was het ouderlijk huis van Jan Fens en Drika de Bruijn., de ouders van o.a.Jos. Jan was spoorwegbeambte.. Thijs is ooit verhuisd naar kerkstraat 9,.Later zijn ze verhuisd naar Breda.

Vroeger was in dit pand een snoepwinkeltje van een vrijgezelle Anna Fens., afgebroken.

Nu wonen er John en Janny Fens-Buijks. (Fens Banket.B.V.)

Nr.17.Klaas en Nel Kemmeren-Scheepers. Klaas (Nico) was werkzaam in de bouw en grote duivenliefhebber. Beiden overleden. Nu wonen er nog 3 van hun 4 kinderen, allen vrijgezel. Henk, Ria, Petra.

Nr.18. C 22. Herman Fens van Gils. Bakker. Henk Fens+ en Jo Moerenhout, “De marktbakker”. In Raamsdonk, G.Berg.Oosterhout. Jo doet dit samen met 2 van haar zoons.

Nr.19. Janus Zagers-Berge en zoon Anton, die ziekelijk was. Frank de Vos.

Nr.21. D 16.. Cees Ligtvoet -Greet de Wit, 1ste.vrouw. Catharina Pieterse 2de.vrouw..Ad en Lenie Ligtvoet de Visser. Dit huisje is menigmaal verkocht en verbouwd. O.a. Jan en Jo Lodewikes-Zagers. Fam.Commeren-Broeken. J.Kievits-Bouwens. Toen zij aan het slopen waren vonden zij de trouwring van Lenie Ligtvoet, die Lenie al kort na hun huwelijk verloeren was. Het heeft uitgebreid in de krant gestaan.

Nu woont er de fam. Donderwinkel.

Na nr.21 kwamen er 3 huisjes, nr.23-25-27. daar hebben o.a. gewoond. Nr.23. Herman en Hannie

v.d.Pluijm. Sjef v.d. Westen –Dina Zijlmans. Henk Schipperen-Kieboom. Nr.25 Henk Zijlmans-Rie van Gils. Nr.27 Cor Zijlmans-Jeanet Soeters. Nr.23 Ad van Strien –Fens, bekend als Ad van de vuilniswagen., van de gemeente. Nr.23 Drik en Door Kanters-Broeders.nr.25. Jan Bouwens en Anna Ilmer.(Havenstraat 20.)

Nu wonen er nog, op nr.23 Henk Oome (lang met zijn moeder gewoond )

Nr.25/27 Jan en Kitty Oome.

Wat wij havenplein noemen is ook stationstraat.

Nr. 29. Stond huis van Janus en Anna IJpelaar. Is in .. afgebroken.

Nr.31. De Ruijter – de Wit. Het ouderlijk huis van Zuske de Ruijter, die trouwde met Rinus van Dongen. Ze werd ook vaak zuske de Wit genoemd, omdat haar moeder de Wit heette. Er woonden in dat huisje : Opoe de Ruijter samen met Rinus en Zuske.. Giel de Ruijter, vrijgezel. Drik Ligtvoet, die was een wees. Willie de Ruijter, dochter van broer Piet de Ruijter. In totaal 6 personen. Later Rien van Strien+ Annie Zijlmans.. Nu Arjan Waas en Annelore Burger.

Nr.33. Bertus Snijders.

Nr.35. Cees Snijders en Tonia Zijlmans.

Nr.37. Piet Zijlmans-Jo.van Dongen. Joke Zijlmans-Hennie de Wijs. P.v.Mierlo-Zijlmans.

Nr.39 Herman v.d.Pluijm-v.Disseldorp. E.Rouwenhorst

Nr.41 Martin Zijlmans v.d.Pluijm.

De 4 houten woningen zijn geschonken aan de gemeente na de watersnood.1953. , komen uit Noorwegen. Vandaar de naam Noorse woningen.


Bron: Cees Bouwens / Els Segeren


{{#set:Visible to group=moderator}}