Beschermd gemeentelijk dorpsgezicht

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Raamsdonk, 12 oktober 2022

College wil omgeving Kerkplein Raamsdonk bewaren zoals het nu is

Een op het eerste gezicht korte agenda voor de discussieraad van donderdag 13 oktober. Toch niet onbelangrijk. Een tweetal voorstellen handelt over ons erfgoed. Een van die voorstellen is het aanwijzen van het gebied aan en rond het Kerkplein te Raamsdonk als beschermd gemeentelijk dorpsgezicht. Het andere voorstel gaat over de nieuwe Erfgoedverordening Geertruidenberg 2022. De vergadering begint om half acht.

Kerkplein Raamsdonk

Het Raamsdonkse Kerkplein en omgeving moeten bewaard blijven
Het Raamsdonkse Kerkplein en omgeving moeten bewaard blijven

De lokale erfgoedinstanties, waaronder Stichting Raamsdonks Historie en Stichting Veers Erfgoed, hebben aan het gemeentebestuur verzocht en geadviseerd om een gebied aan en rond het Kerkplein Raamsdonk aan te wijzen als beschermd gemeentelijk dorpsgezicht. Er zijn daarover geen inspraakreacties ontvangen.

Waarom?

Het College wil met deze stap de historische waarde van het ensemble van de bebouwing aan het Kerkplein beschermen in de zin van de Erfgoedverordening. Door de aanwijzing wordt het gebied bestempeld als (cultuur)historisch waardevol, ook met het oog op nieuwe bestemmingsplannen dan wel het omgevingsplan en ruimtelijke ontwikkelingen. Met de aanwijzing wordt het straks zonder omgevingsvergunning verboden om bouwwerken in het beschermde dorpsgezicht te slopen (aanvullend op wat al beschermd is als monument). De commissie voor ruimtelijke kwaliteit heeft daarover positief geadviseerd.

Eigenaren.

Om de eigenaren niet onnodig te belasten wordt voor wat betreft die percelen alleen de hoofdbebouwing, voor zover die zichtbaar is vanaf Kerkplein/Kerkstraat, onder de bescherming gebracht. Het College wil een legesvrijstelling in relatie met een vergunning die nodig is op grond van sloopbescherming, die geldt door de aanwijzing. De individuele graven op de begraafplaats zijn ook uitgezonderd van de bescherming, omdat het Monumentenhuis Brabant dat om juridische redenen heeft afgeraden.

Informeren

Als de Raad instemt, dan gaat het College de eigenaren van de percelen, de commissie ruimtelijke kwaliteit, de lokale erfgoedinstanties en betrokken medewerkers informeren en het besluit zoals gebruikelijk publiceren.

Erfgoedverordening

Onze gemeente heeft een Erfgoedverordening uit begin 2017. Voordat de Omgevingswet van kracht wordt moet die verordening aan die nieuwe wet worden aangepast. Het gaat om een juridisch-technische aanpassing. Niet om een inhoudelijke verandering van het beleid. Aangepast worden: verwijzingen naar wet- en regelgeving, definities en juridische grondslagen.
In de overgangsperiode tot 2030, waarbinnen de gemeente een omgevingsplan moet vaststellen, zullen regels over onroerend cultureel erfgoed, die gekoppeld zijn aan een locatie, vanuit de Erfgoedverordening overgebracht worden naar het omgevingsplan.

Plassengebied

Op de agenda ook het bespreken van de Raadsinformatiebrief over hotelontwikkeling bij de watertoren. Er wordt een overeenkomst gesloten met voorwaarden over de grondverkoop en het College grijpt terug op een eerder unaniem raadsbesluit uit 2019.

Andere voorstellen

Uiteraard staan het spreekrecht en de rondvraag ook op de agenda en daarnaast nog een voorstel over de verordening op de commissie ruimtelijke kwaliteit. Die moet worden vastgesteld.

Op de agenda staat ook de verandering van vergaderingen van de Raad volgens het BOB-model. Daarover kunt u elders meer lezen op deze pagina. Het College stelt ook voor om de vaste en plaatsvervangende leden van de commissie te (her)benoemen voor een periode van 2 jaar vanaf de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet.