Bels Lijntje

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed

Historie

Dit pad loopt langs de voormalige spoorlijn van Tilburg naar Turnhout, ook wel Bels lijntje genaamd. In 1855 werd de spoorlijn Lier-Turnhout geopend. De van oorsprong Belgische firma Van Gend & Loos opende op 1 maart 1856 een diligencedienst Tilburg-Turnhout in aansluiting op de spoortreinen, waardoor Tilburg een goede verbinding kreeg met Brussel en Antwerpen. In 1863 werd Tilburg op het spoorwegnet aangesloten door de spoorlijn Tilburg-Breda die in 1865 naar Boxtel werd doorgetrokken.

Eind 1865 werd door de Belgische onderneming Société Anonyme des Chemins de Fer du Nord de la Belgique de lijn Turnhout-BaarIe-Nassau aangelegd en op 1 oktober 1867 reed de eerste trein van Tilburg naar Turnhout, waarmee het Bels lijntje een feit was. Op 1 juli 1898 werd het gedeelte spoorlijn van Tilburg tot de grens Nederlands staatseigendom. In 1958 werd de lijn in het kader van het Tilburgse Hoogspoorplan verlegd.

De huidige Vierwindenlaan is aangelegd langs de voormalige spoorlijn; het (>) Dongepad in De Blaak ligt vrijwel geheel óp het oude tracé. Op 1 juni 1973 reed de laatste goederentrein van Tilburg naar Baarie-Nassau-grens en terug. In de zomer van 1974 begon de Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout (de S.S.T.T.) met de ritten met een oude stoomtrein (de laatste sneltreinlocomotief van de N.S. de 3737). Deze museum-stoomtrein bleef tot oktober 1981 rijden. De gemeente Tilburg kocht de voormalige spoorweg in 1988 voor 181.000 gulden van de Nederlandse Spoorwegen.

Huidig gebruik

Op de oude spoorlijn ligt nu een fietspad (van Tilburg tot Turnhout). Het Bels Lijntje is daardoor een veelgebruikte wandel- en fietsroute. In 2013 en 2014 organiseerde een initiatiefgroep een cultureel evenement tussen Tilburg – Turnhout.

Zie ook

Het Geheugen van Tilburg

Bronnen