Ambacht (handwerk)

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Metselaar op ets van Jan Luyken

Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Het ambacht heeft met de industrie gemeen, dat beide zich richten op de productie en verwerking van materiële goederen of waren. Ook in het ambacht kan een zekere graad van mechanisering en automatisering tegenwoordig niet ontbreken. De industrie onderscheidt zich echter door de combinatie van het fabrieksmatige en grootschaligheid.

Algemeen

De ambachten kunnen worden onderverdeeld:

In de tijd van de gilden werd een ambacht in de praktijk geleerd. De "leerling" die de basisvaardigheden beheerste, werd "gezel" genoemd; na het afleggen van de meesterproef werd de ambachtsman "meester". De keurmeester kon beslissen wie er meester werd. Onder andere in Maastricht werden de gilden aangeduid als ambachten.[1]

In de 19e eeuw werden in Nederland de eerste ambachtsscholen gesticht. Dit type onderwijs is inmiddels onderdeel van het vmbo.

Ambachtseconomie in Nederland

De ambachtseconomie is een belangrijke sector in de Nederlandse economie. In de sector werken ruim 800.000 vakmensen in 420.000 ambachtelijke ondernemingen.[2] 84% daarvan betreft een bedrijf met 1 werkzaam persoon. De totale omzet van de Nederlandse ambachtseconomie omvat in 2013 € 165 miljard.

Ambachtsbranches

Bestand:Verdwijnend beroep in West Friesland-518414.ogv
Bioscoopjournaal uit december 1950. Het maken van een hul, de kanten hoofddoek van de Westfriese vrouwen.
Slagers aan het werk
Werkplaats van vioolbouwer
Bestand:Boy meets barber.JPG
Kapper aan het werk
Demonstratie van een smid
Schoenreparatie
Houtbewerking

Samenwerking van ambachtslieden in Nederland

Sinds 2013[bron?] zijn er een aantal organisaties die zich inzetten voor samenwerkingsmogelijkheden voor ambachtslieden in Nederland.

Het Centrum voor Ambachtseconomie[3] zet zich in voor een sterke ambachtseconomie. Dit doen zij door kennis over de ambachtseconomie te verbeteren, het belang van ambachten duidelijk te maken en ambachtelijke ondernemers te ondersteunen. Ambachtelijke ondernemers kunnen onder andere gezamenlijk gebruikmaken van de online ambachtsmarkt om hun producten en diensten aan te bieden.

Ook zijn er een aantal websites waar ambachtslieden zich kunnen aanbieden.

Zie ook

Zie de categorie [[commons:#mw-subcategories|]] van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.