500 jaar Van Strienen in Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Jan van Strien schrijft boek over 500 jaar Van Strienen

Raamsdonk, 15 november 2018

Tijdens een familiereünie van de familie Van Strien in augustus 2003 presenteerde Raamsdonker Jan van Strien het door hem geschreven boek over het gezin Cornelis van Strien (1891) en zijn echtgenote Anna Brenders (1897). Dat boek smaakte volgens de aanwezige ‘Van Strienen’ naar meer en Jan kreeg het verzoek het familieonderzoek uit te breiden. Enthousiast ging hij aan de slag en langzaam maar zeker wist hij veel gegevens boven tafel te krijgen.

Een inbraak in 2009 in zijn Raamsdonkse woning gooide echter roet in het eten; onder andere zijn computer werd gestolen en daarmee verdwenen ook alle gegevens van het boek over de Van Strienen. Op een gegeven moment dook Jan van Strien toch weer in de archieven, met als resultaat dat op zondag 9 december 2018 in de Sint Bavokerk het eerste exemplaar van het boek ‘500 jaar Van Strienen’ is overhandigd aan Willemijn van Hees, voormalig burgemeester van de gemeente Geertruidenberg.

Jan van Strien
Jan van Strien

Als voorzitter van Raamsdonks Historie en voormalig wethouder is het niet verwonderlijk dat de auteur Jan van Strien in het prettig leesbare boek, naast de familiegeschiedenis, ook uitgebreid ingaat op de regionale geschiedenis waaronder over politiek, economie, religie en cultuur.

“Want de familie Van Strien stond en staat met beide benen in de samenleving,”
concludeert Willemijn van Hees in haar voorwoord in het zo’n 450 pagina’s tellende boek.

Ruim 500 afbeeldingen, waarvan het overgrote deel in kleur, zorgen voor een fraaie uitvoering van het van een harde kaft voorziene boek. Het boek is daardoor niet alleen interessant voor de familie Van Strien, maar voor een ieder die geïnteresseerd is in de historie van de regio Raamsdonk.

Uit archiefonderzoek bleek dat er in 1599 in Raamsdonk 122 gezinnen, bestaande uit 577 personen woonden.
Jan van Strien vond dat in de;

Liste ende nombre van allen ingezetenen zoo out als jonk, rijck ende arme, die inden dorpe van Raemsdonck, opten 17sten Aprillis 1599 bevonden zijn woonachtig te wezen, ende zijn pro ordinen gestelt van de Vissen eijndt westwaert in zoo wijt ’t voirschreven dorp is treckende.’

Alleen al door dergelijke zinnen zou je het boek moeten aanschaffen. “Het onderzoek in de rechterlijke archieven maakte duidelijk dat de stam Van Strien als voorvader Fredrick Adriaenszoon van Strien heeft. Het valt op dat familieleden voor de 18e eeuw nooit in bijvoorbeeld school-, kerk- of overheidsbesturen zaten, maar wel lid waren van verschillende gilden, waaruit blijkt dat sommigen wel degelijk welgesteld waren.
De meeste Van Strienen verdienden hun geld als boer, schipper of visser,” vertelt Jan van Strien.

STRIEN VOOR STRIEN

Jan van Strien maakte voor het genealogisch onderzoek, noem dat gerust ‘monnikenwerk’, gebruik van de doop- en trouw-registers van de parochie Sint Bavo, het archief van de gemeente Raamsdonk en het boek ‘Van Dendermonde tot Strienemonde’. Zie ook: Heer van Dendermonde
De auteur vervolgt “Voor de periode 1500-1700 heb ik gebruik mogen maken van de archieven van drs. G.A. (Gom) van Strien. Zijn boek ‘Strien voor Strien’ gaat over de nakomelingen van Adriaen van Strien in de 16e eeuw. Het boek ‘500 jaar Van Strienen’ begint met Cornelis van Strien (1830-1904) en Petronella van Dongen (1829-1900) en hun vele nazaten. De familie Van Strien is al meer dan 500 jaar aanwezig in Raamsdonk.

De Nederlandse familienamenbank meldt dat de achternaam Van Strien in 2007 in ons land gedragen wordt door 22.00 personen, waarvan er 250 in de gemeente Geertruidenberg woonden en van dat aantal verhoudingsgewijs een groot aantal in Raamsdonk.

De naam Van Strien is een van de oudste namen in Nederland en is de reden dat Jan van Strien heel ver terug moest gaan in de; in het boek is dat nu, het jaar van overlijden van de Frankische koning Clovis.
Wat hij, evenals de heilige Gertrudis (van Nijvel) te maken hebben met de naam Strien, is te lezen in het boek 500 jaar Van Strienen’.

Wilt u dit schitterende boek kopen, voor meer informatie: jcvs@planet.nl UITVERKOCHT

wiki-raamsdonk.nl
genealogie-raamsdonk.nl
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de getoonde info en/of personen op deze pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl



Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp