435 Bataljon Infanterie

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Raamsdonkers in dit legeronderdeel: Gerrit Roosenbrand
Mouwembleem Stoottroepen
Mouwembleem Stoottroepen
Opgericht 01-07-1949 te Vught
Onderdeel van 43ste Zelfstandige Infanterie Brigade (in Indië H-Brigade genoemd)
Vertrek Indië 16-09-1949 a/b "Waterman"
Aankomst Indië 11-10-1949 Palembang
Toegevoegd aan T.T.C. Zuid-Sumatra, T.T.C. West-Java, T.T.C. Zuid-Celebes
Actiegebied(en) Toendjoengradja, Makassar, Jakarta
Commandant Lt.Kol J. Serré 01-07-1949/   -09-1950
Maj. J. Prins -09-1950/29-04-1951
Gerepatrieerd -01-1951 a/b "Ormonde"
04-02-1951 aankomst Rotterdam
Gerepatrieerd 20-02-1951 a/b "Nelly"
18-03-1951 aankomst Amsterdam
Gerepatrieerd -04-1951 a/b "Dorsetshire"
29-04-1951 aankomst Rotterdam
Omgekomen 4 man
Mouwembleem - H - Brigade
Mouwembleem - H - Brigade

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '49-1. Na aankomst op Zuid-Sumatra werd het bataljon gelegerd in de Toendjoengradja sector ten zuiden van Palembang. Nadat de daar gelegerde KL-eenheden waren vertrokken om te worden gerepatrieerd en het gebied was overgedragen aan de TNI verliet het bataljon in april 1950 Palembang en werd het overgebracht naar Batavia, dat inmiddels Jakarta heette. In Jakarta werd het bataljon, ter versterking of als aanvulling, verdeeld over diverse onderdelen op West-Java.

Een detachement van ongeveer 150 stoters bleef bijeen en werd in juni verplaatst naar Makassar. Dit detachement kwam in een zeer gespannen situatie terecht. In en om Makassar lagen nog verschillende militaire groepen waaronder KNIL-soldaten (die na de terugtrekking van de Nederlandse troepen een onzekere toekomst tegemoet gingen), TNI-eenheden en een islamitisch guerillaleger. Ook waren er nog KL-eenheden die op hun repatriëring zaten te wachten. Vlak voordat het detachement arriveerde waren er op 15 mei gevechten uitgebroken tussen het KNIL en de TNI. De taak van het detachement bestond uit het voorkomen en beheersen van conflicten tussen beide partijen. Op 5 augustus braken er wederom gevechten uit tussen het KNIL en de TNI maar nu mengde ook het islamitische guerrillaleger zich in de strijd. Ook het detachement  werd bij de gevechten betrokken en raakte ingesloten tussen de strijdende partijen. Op 10 augustus werd er een staakt-het-vuren afgekondigd en kon het detachement uit z'n benarde situatie worden bevrijd.

Bij het vertrek en inscheping van het KNIL naar Java hield het detachement toezicht op de goede gang van zaken om ongeregeldheden te voorkomen. In september verliet het detachement als laatste KL-eenheid Makassar. Tijdens de reis werden dertien man op Timor aan land gezet om ook daar het transport van KNIL-soldaten te begeleiden. Op deze geïsoleerde post leek het alsof de legerleiding hen was vergeten. Al die tijd hebben zij noch post noch soldij ontvangen. Pas begin december werden zij weer 'ontdekt' en naar Jakarta gebracht. Het bataljon in Jakarta was in september weer herenigd en vervulde daar bewakingsdiensten en diende tevens te voorkomen dat er ongeregeldheden uitbraken tussen de van Makassar gekomen KNIL-soldaten en de TNI. Tussen februari en april 1951 werd het bataljon als het laatste Nederlands Infanteriebataljon in Indonesië gerepatrieerd.

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp