40e insigne CV de Faant eerbetoon aan jubilerende CV de Leuthappers

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

17 november 2021 Carnavalsvereniging de Faant brengt in het ontwerp van zijn 40e insigne een hommage aan een andere traditionele Faantelaandse carnavalsvereniging.

Het eerbetoon is voor CV de Leuthappers dat dit jaar zijn 44-jarig bestaan gaat vieren. In het insigne is te zien een Faant die een Leuthapper meeneemt in de polonaise. De twee oudste clubs van het Faantelaand waren mede met CV de Reutefleutes en CV de Laanterfaanters de pioniers van het huidige Veerse carnaval. De onderlinge rivaliteit tussen de clubs bracht de kwaliteit van de optocht en het blèrconcours in de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw naar een hoog niveau. Bovendien begonnen zowel de Faant als de Leuthappers al in hun prille bestaan aan een overeenkomstige traditie: het jaarlijks uitbrengen van een clubinsigne. Allebei hebben ze de ontwerpers en schilders binnen hun eigen domicilie. De gipsen insignes zijn naast een mooie traditie ook een welkome bron van inkomsten. Een stukje carnavalskunst en -nijverheid met een sociale basis.

CV de Faant brengt derhalve voor het carnaval 2022 zijn 40e insigne uit. De eerste verscheen in 1983, naar een ontwerp van Jos Marcelissen. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken in de carnavalswereld. Niet alleen melden zich steeds meer verzamelaars binnen de gemeente. Inmiddels is er van heinde en verre belangstelling voor de fraaie collectie. Dit betekent dat het aantal carnavalsliefhebbers dat de complete verzameling in bezit heeft groeit. De in 2004 opgerichte genootschap van ‘KEBSAOMMAOL’ breidt zich dus van lieverlee uit en wakkert de ruihandel flink aan.