2 Afdeling Veld Artillerie

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Raamsdonkers in dit legeronderdeel: Koos van Strien
Embleem - 2 Afdeling Veld Artillerie
Embleem - 2 Afdeling Veld Artillerie
Opgericht 24-03-1946 te Balikpapan
Onderdeel van 1e Regiment Mobiel Artillerie
Toegevoegd aan T.T.C. Oost – Java
Ingedeeld bij X – Brigade, Mariniersbrigade
Actiegebied(en) Menganti, Benowo, Tjermee, Madoera, Grissee, Malang, Modjokerto, Perning
Commandant Majoor P. Clerkx
Majoor H. Deibel (na heroprichting)
Opheffing Eind 1947
Heropgericht 1948 / 1950
Omgekomen 2 man (voor zover bekend)

Op 10 januari 1946 werd te Balikpapan het Depot Veldartillerie opgericht met personeel teruggekeerd uit Japanse krijgsgevangenschap. Na een korte training werd op 10 maart 1946 het 1e Regiment Mobiele Artillerie dat hieruit voortkwam opgericht.
Dit Regiment bestond uit drie afdelingen te weten 1 AVA, 2 AVA en 3 AVA met ieder een staf en twee batterijen bestaande uit vier en soms drie stukken. De batterijen waren doorlopend genummerd 1 t/m 6. Het personeel, toen nog behorend tot het 1e Regiment Mobiele Artillerie droeg als badge een blauw-wit schildje met een oranje “1”.
Het regimentsverband werd op 8 juni 1946 opgeheven toen de drie afdelingen op Java zo verspreid opereerden dat van een centrale leiding geen sprake kon zijn.

Na aankomst te Soerabaja werd de afdeling toegevoegd aan de Mariniersbrigade welke op dat moment nog geen artillerie in de Brigade had. Nadat de Mariniersbrigade over haar eigen “Arbat” (artilleriebataljon) beschikte werd de afdeling toegevoegd aan de X-Brigade.
De taak van de afdeling bestond voornamelijk uit het verlenen van vuursteun aan de infanterie bij acties en patrouilles. Zoals de acties naar Grissee en Sidoardjo. De batterijen die veelal zelfstandig opereerden waren in deze roerige periode o.a. gelegerd in Menganti, Benowo en later Tjermee. Op 17 maart 1947 nam de afdeling deel aan de actie ‘voorloper’, de bezetting van de Mlirip-sluizen bij Modjokerto.  Na de actie werd de 4e batterij gelegerd in Perning.
De 3e batterij werd o.a. ook ingezet bij de berging van een gezonken kolenschip in de straat  Madoera. Vanuit een stelling in de haven Perak beveiligde men de operatie tegen optreden van de vijand op Madoera.

Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, werd de afdeling ingezet bij de opmars naar Malang (3e batt.) en Grissee (4e batt.). Beide operaties verliepen zeer voorspoedig. Na de inname van Malang werd de 3e batterij teruggenomen op Soerabaja. Samen met onderdelen van de 4e Infanterie Brigade landde de afdeling op Madoera. In de opmars naar de hoofdstad Pamekasan werd de hulp van de 3e batterij ingeroepen en kon de stad worden bezet.
Na de 1e politionele actie was de afdeling gelegerd in het gebied rond Malang en kon de infanterie vertrouwen op steun van de KNIL artilleristen bij de vele acties en patrouilles.
Eind 1947 werd 2 AVA opgeheven.

 Eind 1948 werd een nieuw 2 AVA opgericht. Ook deze afdeling was gelegerd op Oost Java en verleende steun bij acties van de X-Brigade en de 4e Infanterie Brigade.

Tijdens de 2e politionele actie, op 19 december 1948, werd de afdeling o.a. ingezet bij acties in het gebied rond Pasoeroean en Probolinggo.
Na het ‘cease fire’, in augustus 1949 kreeg de afdeling, gelegerd in Pasoeroean, er ook een infanterietaak bij. Medio 1950 werd de afdeling opgeheven.

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp