'Pauslijke Ridders' Piet en Gonny van Dongen 50 jaar getrouwd

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Trouwfoto: Piet van Dongen & Gonny Kamp
Trouwfoto: Piet van Dongen & Gonny Kamp

Raamsdonk, 5 mei 2016 - Piet en Gonny van Dongen-Kamp zijn Raamsdonkers in hart en nieren. Weliswaar is Gonny Kamp 71 jaar geleden in Hermenzijl bij Waspik geboren, maar dat kwam omdat haar ouders daar waren ondergedoken om het oorlogsgeweld in Raamsdonk te ontlopen. Piet van Dongen is geboren en getogen tegenover de St. Bavo kerk in Raamsdonk en woont nog steeds in zijn dorp. Na het huwelijk op 22 april 1966 voor de wet en een dag later voor de kerk, ging het stel wonen aan de Haven in Raamsdonksveer. Na zes jaar waren ze weer terug waar ze thuis horen: in Raamsdonk. Vrijwilligerswerk loopt in dat dorp als een dikke rode draad door het leven van het gouden huwelijkspaar. Dat ging aan de Koning en Paus niet onopgemerkt voorbij, want ze kregen in 2004 een Pauselijke Onderscheiding en twee jaar geleden werden zij allebei benoemd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor de lange tijd dat zij zich voor de samenleving hadden ingezet. Over zijn toekomst is de 80-jarige Piet duidelijk: “Ik probeer eerst op deze plek honderd te worden, en daarna zien we wel weer.” Gonny kan zich wel vinden in de woorden van haar echtgenoot.


Als je rondkijkt in de gezellige woning van Piet en Gonny van Dongen aan de Kerkstraat, dan lijkt het erop dat nagenoeg elke inwoner van Raamsdonk een felicitatiekaart heeft gestuurd. Ze staan dan ook hun hele leven al midden in de samenleving van dit Langstraat-dorp. Samen waren ze zo’n zeventien jaar lang vrijwilligers in de kantine van vv. Raamsdonk, waar Gonny nog steeds bij elke thuiswedstrijd langs de lijn staat. Ze is verder al 42 jaar lid van kerkkoor St. Bavo. Daarnaast speelt de kerk een belangrijke rol in hun leven.
Gonny verricht in de kerk en daarnaast gelegen pastorie de nodige schoonmaakwerkzaamheden.
Piet vertelt hoe hij bij activiteiten in en rondom de kerk betrokken is geraakt: “Ik ben 43 jaar lang ijzerviechter geweest bij Berge in Raamsdonk. In die tijd was ik onder andere betrokken bij de bouw van alle viaducten van Den Bosch tot aan Raamsdonksveer en de grote silo’s van de CHV in Veghel. Ik deed het werk graag; er heerste op de bouwplaatsen een gemoedelijke sfeer en ik was altijd buiten bezig. We deden toen alles, ook het buigen, met de hand. Tegenwoordig wordt het ijzerwerk grotendeels kant en klaar aangeleverd; alles moet snel klaar zijn en daardoor ontstaat er op de werkvloer steeds meer druk. Als je destijds 40 jaar in de bouw had gewerkt, mocht je dankzij in Den Haag gemaakte regels, de VUT in. Op mijn 57e jaar heb ik daar mooi gebruik van gemaakt, want ik dacht dan veel meer tijd voor mijn moestuintje te krijgen. Dat was buiten pastoor Petrus Franciscus Schoenmakers gerekend. Die wist wel raad met mensen die veel vrije tijd hadden. En zo werd ik klusjesman en verricht ik in rondom de kerk allerlei werkzaamheden.
Ik delf nog steeds de graven met de schop.” Echtgenote Gonny corrigeert Piet: “Hij noemt zichzelf liever klusjesman, maar hij is toch echt koster van de St. Bavo-kerk.”

KASTELEINSFAMILIE

Jubileum: Piet van Dongen & Gonny Kamp
Jubileum: Piet van Dongen & Gonny Kamp

Gonny Kamp komt uit een echte kasteleinsfamilie. Eerder was de familie Kamp eigenaar van het café nabij industrieterrein Dombosch, waar nu een Turks restaurant is gevestigd. “Ik kende Piet, omdat hij een buurjongen was. Ik woonde toen in Raamsdonk, waar wij vanaf 1953, net na de watersnood, woonden. Daar ‘waren mijn ouders eigenaar van café Hof van Holland. Vanaf de Lagere School ben ik gaan helpen in het horecabedrijf, met name tijdens bruiloften en partijen. Omdat het café schuin tegenover de kerk lag, verzorgden ‘we uiteraard de nodige uitvaarten. Piet en ik kregen verkering en een half jaar later zijn we getrouwd. We zijn gaan wonen aan de Haven in Raamsdonksveer; na zes jaar zijn we verhuisd naar de Raadhuisstraat in Raamsdonk.


Toen de moeder van Piet verhuisde naar Het Hoge Veer, zijn vader was al eerder overleden, woonde alleen Piet zijn vrijgezelle broer Kees nog in het ouderlijke huis. Die verongelukte niet veel later op zijn werk bij Schapers. In overleg met de familie hebben wij toen het huis aan de Kerkstraat gekocht, waar we nu al zo'n 32 jaar wonen.

Ruim 49 jaar geleden werd onze enige dochter Ria geboren. Zij is getrouwd met Thijs Bouwens, die zijn geld verdiend als stratenmaker.” Piet vult aan: “Ze hebben gezorgd voor drie schatten van kleinkinderen: Wendy (26), Sandra (24) en Mark (20).”

Een dag nadat pastoraal medewerker van de regio Dongemond Luuk van Andel het echtpaar een Pauselijke Oorkonde had uitgereikt, kreeg Piet in De Klokkenberg een nieuwe hartklep. Onlangs kreeg Gonny een lichte TIA. Deze lichamelijke tegenslagen heeft het echtpaar niet bepaald getekend; ze kijken nog positief richting toekomst.
Ondertussen kijkt Piet op zijn horloge. Het interview heeft hem lang genoeg geduurd, want hij moet nodig nog wat klusjes te doen. Hij trekt zijn stofjas aan en gaat ergens buiten aan de slag.
Dat ligt Piet zichtbaar beter dan binnen zitten.

Bron: De Langstraat, door: Jan Hoek

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp