Foto's uit Raamsdonk - interview met Janus Boons

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 27 apr 2023 om 06:14

Mijnheer Boons, kan u iets vertellen over hoe het dopr er vroeger uitzag?

De kern lag om de kerk, maar de Bergenstraat en in het verlengd daarvan de Lange Broekstraat waren vanwege alle winkeltjes en bedrijfjes belangrijke straten. Nieuwbouw was er nog niet je had verder alleen de Stationsstraat, het Molenpad en de Raadhuisstraat.

U woonde toen ook al op deze boerderij in de Bergenstraat, weet u nog iets over al die bedrijvigheid in deze straat?

0 Ja! Ik kan ze zo nog allemaal opnoemen. Om te beginnen zaten er dertig agrarische bedrijven. Dan had je aan het ene uiteinde brouwerij "De Wereld" en aan de andere kant, tegenover het station, steenkoolgroothandel Snijders. Tussen die twee bevonden zich: Twee schoenfabriekjes, zes kruidenierswinkeltjes, een wagen-Imkerij, een smid, een kolenhandel, een slager, een klompenmaker, twee schoenmakers, een zadelmaker, een melkboer, drie bakkers, een mandenmaker, twee textielwinkels, een tabaks- en schrijfwarenwinkel, een leerhandel, een aannemersbedrijf en drie cafe's.

Maar waar zijn al die gebouwen dan gebleven? Is dat allemaal afgebroken?

Nou, er is inderdaad wel wat weg, maar je moet je van die bedrijfjes van toen ook geen overdreven voorstelling maken.

Ze zaten vaak bij een ander, groter bedrijf in. Zo was er bijvoorbeeld een wagenmakerij annex kruidenierswinkel, een cafe annex bakkerij, een cafe annex timmerwerkplaats en er waren allerlei gewone huizen met een kruideniersbedoeninkje erbij. De mensen moesten zien rond te komen en deden dat vaak door er een beetje handel bij te nemen. Ik weet nog dat een van de dochters uit het olie/steenkool/kruidenierszaakje op zaterdagmiddag bij de huizen langs ging om nog wat te verdienen met haar petroleum.