Uitnodiging opening OMC

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 14 dec 2024 om 13:39 (Nieuwe pagina aangemaakt met '=== DORPSGENOTEN, GENODIGDEN, BEZOEKERS === Ondanks het feit dat Raamsdonkdorp een relatief kleine woonkern is, beschikt het over een opvallend bloeiend gemeenschaps- en verenigingsleven. Veel verenigingen en instellingen worden echter bij hun aktiviteiten ernstig gehinderd door het ontbreken van geschikte huisvestingsakkommodatie. Nieuwe initiatieven kunnen niet of nauwelijks van de grond komen omdat de daarvoor noodzakelijke ruimtelijke voorzieningen ontbrek...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

DORPSGENOTEN, GENODIGDEN, BEZOEKERS

Ondanks het feit dat Raamsdonkdorp een relatief kleine woonkern is, beschikt het over een opvallend bloeiend gemeenschaps- en verenigingsleven. Veel verenigingen en instellingen worden echter bij hun aktiviteiten ernstig gehinderd door het ontbreken van geschikte huisvestingsakkommodatie. Nieuwe initiatieven kunnen niet of nauwelijks van de grond komen omdat de daarvoor noodzakelijke ruimtelijke voorzieningen ontbreken.

Bij het leegkomen van het Bejaardencentrum St. Adrianus in april 1972 ontstond de mogelijkheid om niet alleen bovengenoemde tekorten op te heffen, maar tevens om een functioneel ‘centrum te stichten waardoor vele aktiviteiten ook op elkaar afgestemd kunnen worden. Het betreft hier immers een centraal gelegen, in goede toestand verkerend gebouw, dat bovendien veel ruimte biedt. Omdat het gedurende langere tijd leegstaan van zo’n gebouw snel tot verval ervan kan leiden, besloten ondergetekenden plannen te ontwikkelen die - naar zij hoopten - op korte termijn zouden kunnen leiden tot handhaving, beheer en exploitatie van een gebouw dat voorziet in de behoefte aan geschikte lokaalruimte voor de aktiviteiten van alle plaatselijke verenigingen en stichtingen op maatschappelijk, levensbeschouwelijk, rekreatief en kultureel gebied.

In het begin zag het er nogal somber uit: het Ministerie van C.R.M. stelt geen subsidie voor het stichten van gemeenschapshuizen beschikbaar in dorpskernen met een inwonertal van 5000 of minder (Raamsdonkdorp heeft 2000 inwoners); het weinige geld dat voor dit doel aanwezig is besteedt men aan samenlevings projekten in de wijken van grote steden.

De Raamsdonkse werkgroep kreeg het advies een bescheiden plan in te dienen bij de provinciale dienst voor de aanvullende werkgelegenheid. Of dit sukses zou hebben, en op welke termijn, kon niemand zeggen.

Dit laatste advies volgde de werkgroep op. Er werden gesprekken gevoerd met het R.K. Schoolbestuur; men besloot de nieuwe gymzaal bij het ontmoetingscentrum te plaatsen; hierdoor kon zowel een bundeling van gemeenschapsvoorzieningen tot stand komen als een beter toezicht en een gunstigere exploitatie.



Bron kloosterarchief Stichting Raamsdonks Historie.

Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp

raamsdonkshistorie.nl
raamsdonkshistorie.nl