Veerse dag

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Het Kanton - 1983

Er wordt begin jaren ’80 nagedacht over een grootse jaarmarkt. Na de, in de omgeving beroemde, “Fèrse Kermis” en een geslaagde avondvierdaagse wil men iets nieuws, iets groots organiseren dat in de verre omtrek zijn weerga niet kent. Een festiviteit waarbij Raamsdonksveer zijn kunne kan tonen aan de hele regio; ’t land van Heusden en Altena, zelfs aan heel West- Brabant. Naast verenigingen en besturen willen middenstand en bedrijfsleven samen een bijdrage leveren aan de kleur van ons ondernemende dorp Raamsdonksveer.

In de loop van 1982 wordt de SER (Stichting Evenementen Raamsdonksveer) in het leven geroepen, om hierover na te denken. Het blijft niet bij denken alleen, er wordt hard gewerkt aan de toekomst.


Toegansbewijs 1983

In 1983 is de eerste “Veerse Dag” op vrijdag 16 en zaterdag 17 september een feit. In de speciale bijlage van “Het Kanton” staat te lezen: Veerse Dag bruist van activiteiten. Het programma verdient het predikaat ‘topper’ volkomen. Het feest barst op vrijdagavond al los. Tussen 20.00 en 02.00 uur kan in het Openluchttheater van het Dongemond College genoten worden van muziek, dans en show. De organisatie heeft diverse dans- en showorkesten gecontracteerd.

Uitschieters op deze avond zijn optredens van: Vulcano, Ben Cramer, Lobo en The Maddie Act Dancers. De plaatselijke artiest komt aan de beurt bij Radio Theresia. Radio Theresia die het gebeuren ook, heel modern, op “videobanden” vastlegt!!

Ziekenomroep Radio Theresia

Op zaterdag 17 september worden zo’n 250 kramen, in een lint van 1500 meter, door het Veer opgebouwd. Er is straattheater, poppenkast, een draaimolen, een moonwalk en een suikerspin om de kleintjes te amuseren. Er zijn “zeskamp” spelen voor de wat oudere jeugd en op zaterdag wordt de Veerse Dag muzikaal opgevrolijkt door rondtrekkende bands zoals: Het Veers Kapelleke, de Bierridders, de Truffelkes en de Kneuters er komt zelfs een Franse chansonnier: Julien Marnier. Ondanks het regenachtige weer zijn er vele duizenden bezoekers. Het is het begin van een nieuw, geweldig evenement. De eerste vier jaren zijn een kopie van de éérste Veerse Dag.


Voorblad krant "5 jaar Veerse Dag"

1987, het eerste Lustrum, de Veerse Dag krijgt voor het eerst een motto: “Raamsdonksveer op stelten”.

De Veerse Dag krant brengt, in een speciale bijlage van de Langstraat, het spectaculaire programma bij mensen thuis.

Het Heereplein wordt omgedoopt in Muziekplein. Een gigantisch podium, een professionele geluidsinstallatie, een gezellig terras en een non-stop muziekprogramma, zijn de ingrediënten voor het eerste Veerse Muziekfestijn.

Voor het eerst ook een bekende artiest op het Heereplein: Gerard Joling! Hij mag op vrijdagavond het spits afbijten. Verder zorgen de Zuid-Amerikaanse band “Sound of Steel” compleet met Limbo danseressen voor een swingende show.

En voor wie het allemaal nog niet genoeg is, treedt om 23.00 uur André Hazes ook nog op in Discotheek Sandokan.

Het is een geweldige vrijdagavond, maar op zaterdag gaat het pas helemaal los.

Het feest begint dan om 10.00 uur met het Veers Kapelleke en Fèrs Kaboal. Daarna treden vele artiesten op: Gerrit Koopmans, Charlotte, What’s New, Gerrit Uittenberg, Pete Young & The Dutch Flag. Het Muziekplein is een deinende massa als Jantje Koopmans zijn “Rode rozen, voor jou gekozen, voor de schat waar ik zoveel van hou” zingt.

Bertus Staigerpaip stelt zich voor


Maar dan om 16.00 uur… ben d’r klaor veur?!?! De Bouwrockbende van Bertus Staigerpaip en heel ’t Fèèr zingt, nee joelt en gaat tekeer op de tekst:

“Wai zain de joenges van de bouw en wai lusten ze wel rauw”. “Ja de joenges van de bouw, nee die kaike nie zo nauw”.

Ze treden 2 uur op, het is een ongekende happening.


En wie nog niet ‘kaaikapot’ is, kan ’s avonds nog naar evenementenbal bij “de Witte Leeuw”.


Het is het begin van de Veerse Dag, nieuwe stijl. Een ongekend populaire gebeurtenis, op ’t Fèèr en in de verre omgeving. Het is precies dát wat de SER als organisatie voor ogen had.

Wiki Raamsdonk
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de getoonde info en/of personen op deze pagina? info@genealogie-raamsdonk.nl of info@raamsdonks-historie.nl



Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp