Gerrit Uittenberg
Gerrit Koopmans (* 12 mei 1938 Raamsdonk) maar hij is meer bekend onder zijn artiestennaam Gerrit Uittenberg. Hij behaalde de Tipparade met de singles Ik heb nooit 's mazzel en Baby i luv you.
Gerrit is de vader van de bekende Nederlanders De Gebroeders Ko.
Gerrit Uittenberg zingt al zestig jaar (zelfgeschreven) liedjes
Geertruidenberg, 30 januari 2014 - Zingen zit bij de familie Koopmans zonder twijfel in de genen. De 75-jarige Gerrit Koopmans, als artiest beter bekend onder de naam Gerrit Uittenberg, zingt als 60 jaar zijn liedjes. Zijn vader Toon zorgde op tal van teeravonden, bruiloften en partijen voor de muzikale omlijsting, terwijl zijn zonen Ton en Gerard onder de naam de Gebroeders Ko in binnen- en buitenland flink aan de weg timmeren. In 1985 stopte Gerrit met zijn werk als landmeter en werd hij beroepszanger. Met zijn zelfgeschreven liedjes stond hij in tv-programma's als Op volle Toeren, Typisch Hollands, Holland Glorie en de Familie Show. In totaal staat Gerrit Uittenberg 60 jaar op de planken. Dit jubileum viert de zanger op 29 en 30 maart in het Henricusgebouw met een show onder de logische titel '60 jaar liedjes met Gerrit’. De liedjes worden afgewisseld met door hemzelf geschreven conferences. Daarnaast krijgt de jubilaris in een aantal nummers muzikale ondersteuning van accordeonist Lange Gerrit (Koopmans) en het koor San(g)doel.
Toon Koopmans voer op zijn rijnaak via de binnenwateren naar Duitsland en Zwitserland. Toen zijn echtgenote moest bevallen van Gerrit lag het schip toevallig in de thuishaven Raamsdonksveer; Gerrit werd geboren in het huis van een tante die in de Kerkstraat woonde. Al in 1954 stond Gerrit Koopmans op de planken met zijn vader Toon. Hij vertelt over de beginperiode: “Het allereerste optreden was in het café van Tinus Berende. Ik ging met mijn vader mee, die daar moest optreden. Ik mocht zelf een paar liedjes zingen, waaronder 't Manneke en de Cowboy en daarnaast zong ik als tweede stem een paar nummers samen met mijn vader.
Later gingen we steeds meer samen op de fiets naar onder andere Waalwijk, Dussen, Made en Zevenbergen om te zingen op teeravonden en boerenpartijen.
Op een heistelling verdiende je in die jaren met zwaar werk nog geen 50 gulden in de week, terwijl wij voor een middag of avond optreden al 40 gulden ontvingen, een voor die tijd geweldig bedrag.” Soms werd Gerrit Koopmans begeleid door de band The Crazy Froggs, waarin o.m. Lange Gerrit speelde. De grote doorbraak kwam in 1985 toen Gerrit veel succes had met het nummer ‘Minister Brinkman’. “Dat was de toenmalige minister van Cultuur, die de piratenzenders uit de lucht wilde halen. Alle piraten die nog in de lucht waren, draaien het plaatje grijs. Ook mijn andere platen werden veel gedraaid op de piratenzenders. Daardoor werd ik ook bekend in Hilversum en kreeg ik uitnodigingen voor tv-programma's van onder andere Chiel Montagne, Krijn Torringa en Ted de Braak. In een van die programma's zong ik onder begeleiding van het orkest van Ger Roos het nummer 'Ik heb nooit 'eens mazzel'. Vaak gingen de Oosterhoutse Minneboo-dan-desers met mij mee naar de studio.
Je merkte in de studio's wel het verschil met de grote artiesten.
Ik moest uren van tevoren in de studio zijn. Zangers als André Hazes niet; die kwam vlak voor een optreden als een 'todde Joop’ en behoorlijk aangeschoten aan in de studio. In de studio deden ze er vervolgens van alles aan om het radio-optreden van Hazes mogelijk te maken. Toch ging ik op elke uitnodiging in, want het was natuurlijk perfect voor mijn naamsbekendheid. Mijn platenmaatschappij had inmiddels de artiestennaam Gerrit Uittenberg bedacht. De familie Simonis van Radio Tornado richtte voor mij een fanclub op die in korte tijd zo'n 400 leden telde. Ik trad op in heel Nederland en in Belgié, soms wel vier keer in een weekend. Ik schreef al mijn liedjeszelf, waaronder hits als 'Zullen we gaan dansen’, 'Tante Jo’, "Baby I luv you' en verschillende liedjes over de Biesbosch. Voor Bertus Staigerpaip schreef ik het nummer 'Had ik maar een vak geleerd' en ook voor Jan Boezeroen heb ik nummers geschreven. In het begin schreef ik alleen liedjes voor familieleden of bekenden, maar toen Hilversum in beeld kwam ben ik het schrijven serieuzer aan gaan pakken.
Ik heb nooit een nummer voor de Gebroeders Ko geschreven.
Mijn zoons hebben een heel ander repertoire en bovendien doen ze het zelf gewoon heel goed. Ze vullen elkaar perfect aan; Ton komt met de ideeën, waarna Gerard, hij zat op z'n 7e al achter een orgel, van de ideeën een nummer maakt”, aldus een trotse vader Gerrit. Op een gegeven moment kreeg de Nederlandstalige muziek een lelijke knauw. Binnen een jaar waren alle tv-programma's met Nederlandstalige muziek verdwenen van de buis; in diezelfde periode lukte het minister Brinkman nagenoeg alle piratenstations uit de lucht te halen. De optredens werden daardoor wat minder, maar Gerrit Uittenberg had nog steeds een goed belegde boterham. “Ik kijk terug op een heel leuk leven”, stelt de Bergse zanger in zijn fraaie appartement aan de Allemanshil met zicht op de Donge. 2007 leek het einde van de carriére van Gerrit Uittenberg. Hij legt uit: “In het voorjaar werd mijn echtgenote Betsie ernstig ziek en nog hetzelfde jaar overleed ze. Ik was een jaar lang niet in staat om op te treden. Op een dag kwam ik Gerda Bouman tegen, die me vroeg voor een optreden met haar koor San(g)doel.
Ik heb daar lang over na moeten denken, maar uiteindelijk besloten weer te gaan zingen. Ik vond het geweldig en het leverde me nog zes optredens op ook. In oktober 2009 heb ik twee uitverkochte theatershows in De Schattelijn verzorgd; avonden boordevol liedjes en kletspraat. Het gaat me weer goed en sinds een jaar of vijf heb ik weer een leuke vriendin.”
Zijn 60-jarig jubileum wil Gerrit Uittenberg niet zo maar voorbij laten gaan. Hij zegt daarover tot besluit: “Op zaterdagavond 29 en zondagmiddag 30 maart treed ik in het fraai gerestaureerde Henricusgebouw op met een show getiteld: '60 jaar liedjes met Gerrit’. Walther de Groot verzorgt de opening en ikzelf doe de presentatie en vertel tussen de liedjes door conferences. Lange Gerrit (Gerrit Koopmans Rinuszn.) begeleidt me twee nummers op zijn accordeon, terwijl San(g)doel o.l.v. Els Evers tijdens drie van mijn liedjes fungeert als achtergrondkoor. Voor de pauze zing ik de bekende liedjes en na de pauze, waarbij ik mezelf begeleid op gitaar, zing ik serieuze en gekke liedjes.” Het belooft een afwisselende show te worden.
De kaartverkoop is inmiddels gestart. Kaarten zijn verkrijgbaar bij A.H. Van Gameren in Raamsdonksveer, slijterij Quist in Geertruidenberg en bij Gerrit zelf: tel.: 0162-513913 of email: gakoopmans@gmail.com.