Herbouw Noorse noodwoning Raamsdonksveer

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 20 sep 2024 om 18:10
Schrijfster Janny Lock in 2001 voor haar Noorse woning in Raamsdonksveer. In 2010 werd de woning gedemonteerd, in 2014 werd het huis opgebouwd in het Openluchtmuseum Arnhem.
De watersnoodwoning aan het Sandoel 17 in Raamsdonksveer in 2009 met de laatste bewoonster Jannie Lock.

Raamsdonksveer, 6 september 2013 - De herbouw van de Noorse watersnoodwoning uit Raamsdonksveer begint maandag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Het huis uit 1953 is één van de 50 vensters in van de Canon van Nederland. De watersnoodwoning is het eerste gebouw van de Canon dat wordt neergezet. Minister Jet Bussemaker verricht maandag de starthandeling.

De woning uit Raamsdonksveer is niet uitgekozen, omdat hij bijzonder is, maar omdat de woning in 2009 beschikbaar kwam. Het gebeurt niet vaak dat gebouwen vrijkomen. De woning is in delen overgebracht naar het Openluchtmuseum.

Het huis is niet bijzonder, omdat er nog tientallen noodwoningen in Brabant en Zeeland overeind staan. Deze woning is echter toch interessant, omdat in 1953 een beroemde watersnoodfoto op de locatie van het huis in Raamsdonksveer is gemaakt. De evacuatie van bewoners in een amfibievoertuig vestigde destijds de aandacht op de enorme ramp. Dankzij het Veers erfgoed, en een donatie van de BankGiro Loterij, wordt het huis opnieuw opgebouwd in het Openluchtmuseum. De herbouw moet in 2014 klaar zijn. Het Openluchtmuseum hangt het verhaal over de watersnoodramp op aan het huisje uit Raamsdonksveer en de ANP-foto uit 1953.

Zie ook: Watersnoodwoning