Levensloop Jacobus C Zijlmans
Levensloop: Jacobus.C Zijlmans.
Geboren op 13 Februari 1930 te Raamsdonk. Aan de Schansstraat B.27.
Mijn Vader was Adrianus Zijlmans geb.te Raamsdonk 20 Februari 1895 Mijn Moeder Maria B van Dongen geboren te Made op 10 November 1894.
Opgegroeid op de Boerderij. In de crisisjaren de zo genoemde dertiger jaren.
Van de crisis hebben wij niets gemerkt er werd voor ons goed gezorgd. Op de boerderij waren wij gedeeltelijk zelfvoorzienend Samen met mijn broer Marcel die 6 jaar ouder en Riet mijn zus die twee jaar ouder was hebben wij op de boerderij een mooie jeugd gehad.
Naar school in Raamsdonk, bij de Zusters Zr, Richarda was onze eerste Juf die de kleuterschool begeleide R.K. onderwijs persoonlijk heb ik het Maria beeld nog mede gedragen in de processie door de Kerk en in de meimaand buiten door het Park.
Daarna naar de eerste klas in het Leo gebouw. Persoonlijk was ik een serieuze leerling, iets te bescheiden misschien maar het kwam goed.
Daarna volgde de veertiger jaren met op 1 Mei 1940 de inval van het Duitse leger. Wij werden die dag naar huis gestuurd uit de klas.. Een hoeraatje een vrije dag, wat oorlog was, was voor ons een onbekend iets.
De volgende dag werden we met de neus op de feiten gedrukt,de soldaten kwamen met de fiets met plunjezak en geweer vanaf Waspik Raamsdonk binnen gefietst zonder een schot te lossen.
De dag daarna kwam het Paardenvolk wagens en kanonnen er achter. Raamsdonk was bezet. Op 14 Mei 1940 was de bezetting van Nederland een feit.
Al heel snel werd bekend dat de Raamsdonker Cornelis Oome bij Dordrecht was gesneuveld en Soldaat Kuppenveld het leven had gelaten op de Grebbeberg bij Wageningen.
Daarna merkte wij als kinderen weinig van de oorlog. Tot September 1941 een regiment van 140 soldaten in Raamsdonk werd gelegerd, er werd ruimte gevorderd voor huisvesting.
Bij ons aan de Boerderij werd houten Gaarkeuken aan getimmerd , die daar anderhalf jaar heeft gestaan. Mijn kameraad Kees van Onzenoort en ik vonden het best leuk. De chefkok Theo zorgde goed voor ons,er was schaarste aan alles maar Theo zorgde goed voor ons met fruit e.d. Jammerlijk overleed Kees op 20 jarige leeftijd aan blinde darm ontsteking.
Het regiment vertrok in September 1942 vanuit ons Dorp naar het bekende Ardennen offensief alwaar de meesten soldaten zijn gesneuveld.
Van het laatste schooljaar is bij onze klas veel misgelopen, verplicht Duits leerjaar en de bevrijding in zicht gingen veel schooldagen verloren.
Een positief punt was wel dat alle leerlingen de oorlog had overleefd.
Augustus 1945 was voor ons einde lagere school de meeste leerlingen waren 15/16 jaar.
Voortgezet onderwijs er viel weinig te kiezen. H.B.S.Waalwijk,hoe , je had geen fiets Je kwam ui het agrarische gebeuren dan maar naar de Landbouwschool bij Meester Castenmiller in het Leo gebouw waar nu Tonnie Vermeer woont.
Persoonlijk was ik een goede aktieve leerling die het heel goed kon vinden met Mr Castenmiller.
In persoonlijke gesprekken en de situatie thuis,mijn Broer Marcel wilde echt boer worden, persoonlijk zag ik het niet zo zitten. Daarbij komend was voor samen het bedrijf thuis te klein en te werken als gebroeders niet mijn voorkeur.
Alle mogelijkheden om toch een basis te vormen voor de toekomst heb ik aan gegrepen richting een baan in de landbouw, specifiek veehouderij.
Voor algemene ontwikkeling, de cursus landbouw ecenomie,intensieve veehouderij Landbouw Boekhouden zelfs het Diploma Middenstand werden door mij met sukses gevoled.
Na 4 jaar landbouw onderwijs bij Mr Castenmiller,werd het Diploma met Lof Geslaagd behaald.
Volgende stap? Dierenarts van der Werf nam contakt op met Mr.Castenmiller, op zoek naar een passende hulp voor de wintermaanden te helpen bij de opstart van de T.B.C.bestrijding in samenwerking met de in 1946 opgerichte Gezondheidsdienst voor Dieren.
Advies van Castenmiller Jac. Zijlmans is de persoon die in het plaatje past.
Na enkele gesprekken en een bezoek aan de Gezondheidsdienst Boxtel werd besloten aan de slag te gaan.
De wintermaanden November t/m Maart met t als taak het aanbrengen van oormerken voor indentificatie. Per bedrijf werden lijsten gemaakt van de gehele veestapel.
Daarna werd door dierenarts de prik geplaatst voor onderzoek tuberculose. Bij zwelling op de plaats van de prik werd het rund als besmet met tuberculose aangemerkt.
Van de positief reagerende runderen werd door mij met een kromme lepel longslijm opgevangen, op een glasplaat uit gestreken, gedroogd met spiritus vlam en voor onderzoek naar de G.D.te Boxtel opgestuurd. Daar werd de reaktie afgelezen.
Bij een positieve reaktie werd het rund naar het slachthuis afgevoerd voor verdere controle. Dit werk heb ik in dienst van Dr. v.d. Werf twee winters uitgevoerd.
Met volle tevredenheid werd het seizoen afgesloten,met de mededeling Jac.dit was heelaas de laatste winter.Met pijn in het Hart neem ik afscheid van je.
Voor jouw ligt een mooie toekomst voor je open je gaat per 1 September 1951 naar de Gezondheidsdienst voor Dieren te Boxtel. In de functie van Bedrijfsvoorlichter buitendienst.
De sollicitatie brief krijg je mee,overschrijven zonder een letter te wijzigen bij mij terug brengen.
De schrik sloeg me echter op het lijf toen via de Landbouw kranten sollicitanten werden gevraagd met als eis miniem leegtijd 23 jaar. Ik was pas 21 jaar. Daar ga je Sjaak, dacht ik.
Niets daarvan was het antwoord van v.d.Werf alles is gerewgeld.
Aldus geschiedde 1 September 1951 kwam ik in dienst van de G.D. met als werkgebied regio ZuivelFabriek Bernardus in Made en Zuivelfabriek Nooit Gedacht te Raamsdonk.
Opdracht het in kaart brengen van de veestapel in de regio dus bedrijven bezoeken met administratieve ,voorlichtend op gebied van dier ziekte bestrijding ,in eerste instantie T.b.c. bestrijding.
Daarna volgde Abortus Bang Bestrijding, runderhorzel, mastitus, leverbot en wat nog meer.
Twee dagen per week hield ik Zitdag in diverse Café's in de regio, voor het afgeven van Gezondheidsverklaringen voor vee naar de markt of voor verplaatsing naar een ander bedrijf.
Wisselend van plaats van Zevenbergen t/m Sprang Capelle, Land van Heusden en Altena en de regio Den Hot en Oosterhout. Zelf de Brabantse Biesbosch en de Noordwaard behoorden tot mijn Werkgebied.
Even een lijstje met Café's die door mij die tijd werden bezocht: Het Wapen van Emmickhoven Almkerk. Cafe van Wijk Genderen, Cafe Kleinloog Sprang Capelle. Ontmoetingscentrum Raamsdonk. Hof van Holland Made. Cafe de Vier Linden Den Hout. Cafe de Beurs in Oosteind. Cafe Het Withuis in Wagenberg.
Per 1 Mei 1986 de start van de automatisering vervielen alle grenzen.
Een grote verhuizing zes werkgebieden naar een kantoor met vijf collega's. Maak daar maar een eenheid van. Al heel snel werd ik door de staf aan gewezen om alle dagen naar het kantoor te komen om te zorgen voor een soepele overgang naar het nieuwe systeem.
Wonderwel zijn we er in geslaagd, met veel praten met elkaar en de Direktie tot een soepele organisatie te komen.
Het kantoor was gevestigd aan de Sprundelsebaan in Etten Leur, samen met de K.I. vereniging en Fokcentrale geheel onder leiding van de Heer Wiglema.
Van het gezondheiddienst werk was Dick niet zo op de hoogte was dus blij dat die zorg door mij werd overgenomen
Door Dick werd ik Benoemd tot Hoofd Gezondheidsdienst Zaken “West Brabant
Met volle tevredenheid hebben we zo ruim vijf jaren gewerkt Vele leerlingen van de landbouwschool liepen bij ons stage.
Hun begeleiden was een donkbare taak. Met de jonge lui werken was erg leuk.
Per 1 September 1991 was mijn taak voltooid, 40 jaar in dienst van de Gezondheidsdienst was een mijlpaal.
Tijd om te gaan genieten van de vrije tijd.
Een prachtig afscheidsfeest in het Ontmoetingcentrum te Raamsdonk volgde op 4 September 1991
Gesierd met een Koninklijke Onderscheiding in Goud was het feest compleet. Het was goed zo.
Een ieder die mij de kans gegeven heeft dit werk te mogen doen, alle Colega’s mijn Hartelijke Dank |
Speciaal ook mijn schat Adrie die ten alle tijden altijd achter me stond.
Jac. Zijlmans].
Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp