Watersnood van 1953: verschil tussen versies

Uit Wiki Raamsdonks Historie
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:




04:28 uur. Persbureau ANP verspreid aan alle redacties een 'newsflash' met daarin de melding dat er overstromingen zijn. Maar de impact is gering, de radio is stil. De situatie is onoverzichtelijk. Veel is nog onduidelijk maar er zijn dan al veel doden en vermisten.


05:00 uur. het Rode Kruis alarmeert in de uren die volgen alle colonnes in het westen van Nederland.
*04:28 uur. Persbureau ANP verspreid aan alle redacties een 'newsflash' met daarin de melding dat er overstromingen zijn. Maar de impact is gering, de radio is stil. De situatie is onoverzichtelijk. Veel is nog onduidelijk maar er zijn dan al veel doden en vermisten.
 
*05:00 uur. het Rode Kruis alarmeert in de uren die volgen alle colonnes in het westen van Nederland.
 
*08:00 uur. Generaal Warringa mobiliseert het leger in Brabant: soldaten moeten met spoed naar hun garnizoen, zonder overleg met de minister want die is onbereikbaar.09:30 uur. Via de Hilversumse zenders worden alle Nederlandse militairen door de chef-staf gemobiliseerd en teruggeroepen van weekendverlof. Duizenden soldaten stappen op de trein.
08:00 uur. Generaal Warringa mobiliseert het leger in Brabant: soldaten moeten met spoed naar hun garnizoen, zonder overleg met de minister want die is onbereikbaar.
<div><br></div>
 
 
09:30 uur. Via de Hilversumse zenders worden alle Nederlandse militairen door de chef-staf gemobiliseerd en teruggeroepen van weekendverlof. Duizenden soldaten stappen op de trein.


==== Hulpacties ====
==== Hulpacties ====

Versie van 2 jul 2022 21:23

Een amfibievoertuig met militairen en evacués onderweg
Een amfibievoertuig met militairen en evacués onderweg

Op zondag 1 februari 1953 overstroomden grote delen van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland in wat eerst de Sint Ignatiusvloed heette maar later vooral bekend werd als de Watersnoodramp. Er vielen 1836 doden, van wie 247 in Brabant. Het is was de grootste natuurramp in ons land in eeuwen. De verwoesting en het leed waren ongekend heftig en de sporen maken tot op de dag van vandaag, 65 jaar na dato, indruk.

Orkaan

Zaterdag 31 januari: een orkaan boven Schotland zorgt voor een zware noordwesterstorm die ons land teistert met windkracht 11 tot 12 die avond. Springvloed stuwt het zee- en rivierwater nog verder op. Weerkundigen en vissers zien al vroeg dat het mis gaat. De zwakke dijken zijn niet berekend op dit natuurgeweld.

Waarschuwingen

Op de radio worden nog wel waarschuwingen uitgezonden voor gevaarlijk hoog water. Maar om middernacht sluiten de twee Hilversumse radiozenders altijd traditioneel met het Wilhelmus en wordt het stil. Tot acht uur zondagochtend kan niemand radiowaarschuwingen verzenden.

'Breaking news'

  • 04:28 uur. Persbureau ANP verspreid aan alle redacties een 'newsflash' met daarin de melding dat er overstromingen zijn. Maar de impact is gering, de radio is stil. De situatie is onoverzichtelijk. Veel is nog onduidelijk maar er zijn dan al veel doden en vermisten.
  • 05:00 uur. het Rode Kruis alarmeert in de uren die volgen alle colonnes in het westen van Nederland.
  • 08:00 uur. Generaal Warringa mobiliseert het leger in Brabant: soldaten moeten met spoed naar hun garnizoen, zonder overleg met de minister want die is onbereikbaar.09:30 uur. Via de Hilversumse zenders worden alle Nederlandse militairen door de chef-staf gemobiliseerd en teruggeroepen van weekendverlof. Duizenden soldaten stappen op de trein.

Hulpacties

In de dagen die volgen komt komt een ongekende hulpactie op gang met ook nog Amerikaanse, Duitse, Engelse en Franse troepen. Later volgt hulp uit Zweden en Zwitserland en nog meer landen.

Trieste balans

Als de balans de dagen erna wordt opgemaakt is duidelijk dat de meeste doden in Heijningen vielen: 76 mannen, vrouwen, kinderen. Halsteren telde er 68, Nieuw Vossemeer 50, Klundert 17 en Steenbergen 10. Ook waren er doden te betreuren in Dinteloord (7), Zevenbergen (7), Dussen (6), Willemstad (2), Hooge en Lage Zwaluwe (2), Terheijden (1) en Raamsdonk (1).


Bron: Terry van Erp

Geraadpleegd: kranten en internet.