Rinus Ligtvoet (80), trouwste volger op de Beekse tribune, overleden

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed

Marinus Gerardus "Rinus" Ligtvoet (Alias:Rooie Fik) geboren: 17 februari 1941 te Raamsdonk, overleden: 25 juli 2021 te Waalwijk
Marinus Gerardus "Rinus" Ligtvoet (Alias:Rooie Fik) geboren: 17 februari 1941 te Raamsdonk, overleden: 25 juli 2021 te Waalwijk

HILVARENBEEK - De politiek in Hilvarenbeek kende de afgelopen decennia geen trouwer volger dan Rinus Ligtvoet. Ook binnen de middenstand, de parochie en het verenigingsleven drukte de zondagavond op 80-jarige leeftijd overleden Hilvarenbekenaar zijn sporen.  

Zo leerde Museumbrouwerij De Roos hem kennen als een onvermoeibare vrijwilliger. Voor de jeugd van Hilvarenbeek doste hij zich jarenlang uit als kerstman, kwistig mandarijntjes uitdelend. Ook als de Rooie Fik dook hij bij gelegenheden op. Vlak voor corona gaf hij nog gestalte aan die legendarische zwerver in ‘De Canon, een Beekse familie-opera'.Kritisch op de politiek was hij vooral wanneer de ambities te hoog reikten, bijvoorbeeld rondom het nieuwe Elckerlijc. ,,Het is Hilvarenbeek maar, hè”, zei hij zes jaar geleden bij Beek in Beeld. ,,We zijn geen stad.” Zijn sympathie ging achtereenvolgens uit naar CDA, Dorpenbelang en Gemeenschapslijst, maar in de raad wilde hij niet zitten: ,,Omdat ik een winkel had.”

Voor de winkeliersvereniging was hij jarenlang drijvende kracht achter de Hilvermert en de Zomeravondfeesten. 

De zes hoofdpersonen uit De Canon van HIlvarenbeek (vlnr), met links Rinus Ligtvoet als De Rooie Fik. © Mary-Lou van Spreuwel
De zes hoofdpersonen uit De Canon van HIlvarenbeek (vlnr), met links Rinus Ligtvoet als De Rooie Fik. © Mary-Lou van Spreuwel
Wat een gekrakeel, dacht hij wel eens op zijn vaste plek op de publieke tribune. ,,Als het klein kinderen waren, gaf ik ze een klap om de oren.”
Hoewel hij zich voluit in het dorpsleven manifesteerde, zei Ligtvoet zes jaar geleden ‘nooit geen Bekenaar te worden’: ,,Ik kom uit Raamsdonk-dorp, de Langstraat.”

’t Winkeltje

Aan het werk als wegenbouwer zag hij in Biest-Houtakker achter een raam een meisje zitten dat Annie Olislagers bleek te heten. Als echtpaar zouden ze het jarenlang op weten te nemen tegen de supermarkten van Hilvarenbeek. Annie stond in ’t Winkeltje achter de kassa en Rinus verzorgde de logistiek.

Ligtvoet liet zich ook gelden als iets hem niet zinde. In 1998 bond hij de strijd met de gemeente aan toen voor ’t Winkeltje in de Wouwerstraat een drempel was neergelegd. Laden en lossen was er een crime door geworden. Ligtvoet kreeg het gedaan dat de drempel binnen de 30 kilometerzone opschoof.

Rinus Ligtvoet, in 2006 koninklijk onderscheiden, laat zijn vrouw Annie, twee zonen, een kleinzoon en een kleindochter na.

Rinus was een zoon van Cees Ligtvoet & Griet de Wit
Interview met Rinus Ligtvoet in Hilvarebeek