Otto Hupp

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2024 om 03:40
Examples of Hupp's work

Hermann Joseph Otto Hubert August Constantin Hupp (21 mei 1859 - 31 januari 1949) was een Duitse graficus. Zijn belangrijkste werkgebied was heraldiek, maar hij werkte ook als lettertype-ontwerper, waar hij commerciële symbolen en metaalwerken creëerde. [1]

Leven en carrière

Hupp werd geboren in Düsseldorf, Koninkrijk Pruisen, de vierde van vijf zonen van de graveur Carl Heinrich Hupp. Zijn vader liet hem graveren als zijn beroep leren, en kort nadat hij zijn opleiding had afgerond, verhuisde hij in 1878 naar München. Van 1891 tot aan zijn dood woonde Hupp in de buitenwijk Oberschleißheim. Van de schilder Rudolf von Seitz leerde hij vele schilderstijlen, en toen hij de architect Gabriel von Seidl ontmoette, kreeg hij verschillende contracten om muren en plafonds te schilderen.


Hupps belangrijkste werkterrein was de heraldiek, hij schilderde meer dan 6.000 wapenschilden en schreef boeken over heraldiek. Zijn boekenreeks Wappen und Siegel der deutschen Städte, Flecken und Dörfer (Wappen van wapens en zegels van Duitse steden, plaatsen en dorpen Citefout: Na het label <ref> ontbreekt het afsluitende label </ref> Naast het schilderen van bestaande wapenschilden maakte hij ook veel ontwerpen voor gemeenten die nieuwe wapens aanvraagden. Mogelijk was zijn belangrijkste wapen de versie uit 1923 voor de staat Beieren, die echter na Tweede Wereldoorlog werd vervangen door een nieuwe versie.

Beiers wapen (1923-1950)

De eerste typografische werken van Hupp werden gemaakt in 1883. Zijn eerste lettertype, Neudeutsch, werd in 1899 uitgegeven door Genzsch & Heyse. Later creëerde hij nog een aantal andere lettertypen, zoals Hupp-Gotisch, Hupp-Fraktur en Hupp-Antiqua. Omdat zijn lettertypen echter niet voor standaardgebruik waren ontworpen, verspreidden ze zich niet veel en worden ze tegenwoordig grotendeels vergeten. Geen ervan is ooit geconverteerd voor gebruik in phototypesetting, hoewel sommige beschikbaar zijn gesteld als digitale lettertypen. [2]

Andere belangrijke werken van Hupp zijn onder meer metaalwerken voor Speyer Cathedral in 1904 (waarmee hij in 1906 ook de titel professor opleverde), de omslag van een astronomische klok geschonken aan de stad München, bierpullen, < ref>Sjabloon:Cite periodical</ref> en het bedrijfslogo van de Spaten brouwerij.

Hoewel Hupp ongetwijfeld een kunstenaar was, beweerde hij zelf niet dat hij dat was. Hij gaf er de voorkeur aan te zeggen dat hij eenvoudigweg de techniek van een kunstenaar gebruikte, maar niet over de creativiteit van een kunstenaar beschikte.

Het Constance Missaal

Als referentiemateriaal voor zijn werk als letterontwerper verzamelde Hupp vroege boeken en incunabelen (boeken gedrukt vóór 1501). Rond 1880 kocht hij een exemplaar van een incunabel, die bekend werd als het Constance Missaal of de Missale Speciale (er zijn vijf volledige of gedeeltelijke exemplaren bekend). Omstreeks 1895 maakte hij een studie van het boek en kwam tot de conclusie dat het qua typografie en productie kwaliteiten had die suggereerden dat het ouder was dan de Gutenbergbijbel. [3] Hoewel hij zijn exemplaar verkocht, kreeg het argument na tientallen jaren vaste grond en in 1940 werd erkend dat het Missaal ouder was dan Gutenbergs beroemde werk. In 1954 werd een exemplaar verkocht aan de Morgan Library voor 100.000 dollar. [4] Begin jaren zestig toonde verder onderzoek door Allan H. Stevenson met behulp van watermerkanalyse echter aan dat het daadwerkelijk twintig jaar later werd gedrukt dan het werk van Gutenberg (in de herfst van 1473).

Referenties

  1. Biografie van Otto Hupp met afbeeldingen
  2. Klingspor Museum, Biografie met voorbeelden Sjabloon:In lang
  3. Zie bijvoorbeeld: Hupp, Otto: Zum Streit um das Missale speciale Constantiense. Een dritter Beitrag zur Geschichte der ältesten Druckwerke.Strassburg. Verlag J.H. Ed. Heitz & Mundel. 1917. 142 p.
  4. (1 maart 1954). id=S0gEAAAAMBAJ&pg=PA80 Een voorloper van de Gutenbergbijbel. Life Magazine 36 (9). Geraadpleegd op 22 maart 2020.

External links

Luafout in Module:Authority_control op regel 975: attempt to index field 'wikibase' (a nil value)