Categorie:Schillenboer
De schillenboer in het Nederlandse straatbeeld
Tot ver in de 20e eeuw was de schillenboer een deel van het dagelijks leven in grote delen van Nederland. Het beroep van de schillenboer verdween langzaamaan uit het straatbeeld met de komst van de afvalscheiding tussen ‘gewoon’ en gft afval. Blik met ons terug op het beroep van de schillenboer!
Schillen ophalen vroeg in de ochtend
Hij trok met paard en wagen door de straten. Veelal was dit vroeg in de ochtend. Naast dat de schillenboer, zoals de naam al zegt, schillen ophaalde, haalde hij ook ander groente en fruitafval op. Vaak werd men van zijn komst op de hoogte gesteld doordat hij een ratel bij zich droeg. Dat doet misschien een beetje denken aan de meer recentelijke chemokar. Zodra men de ratel hoorden, kwamen de mensen naar buiten met emmers vol schillen naar buiten.
Schillenboer tegen voedselverspilling
Het doel van dit beroep was simpel: voedselverspilling werd tegengegaan. De boer verkocht de voedselresten door aan andere boeren, of gebruikte het zelf. De voedselresten werden gebruik als veevoer. Het werd op het land gegooid voor koeien en varkens. Eind 20e eeuw werd het verboden om van huis gehaalde schillen als veevoer te gebruiken. Ook dit was een factor in het verdwijnen van de schillenboer uit het straatbeeld.
De comeback
De schillenboer in zijn oude vorm, met paard en wagen, bestaat niet meer. Een hedendaagse variant kennen sommige plaatsen in Nederland wel: de schillenboer op de bakfiets. In Waalre, Hengelo, Almelo en Rotterdam zijn zij actief. Zo begon de proef hiermee in Rotterdam in september 2016, in eerste instantie voor drie maanden. Inmiddels is de proef verlengd tot aan de zomer van 2017. Tussen september 2016 en het nieuwe jaar werd op deze manier in het Oude Westen van de stad zo’n 500 kilo groente- en fruitresten op. Deze worden vervolgens tot compost gemaakt.
Deze categorie bevat geen pagina’s of media.