Carnavalsmonument voor Raamdonk wordt ambitieus project

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De rotonde in Raamsdonk is een mooie centrale plek voor het carnavalsmonument.

18 augustus 2021 - Dat Raamsdonk, of liever gezegd ‘Den Haaykaant’, een carnavalsmonument zou krijgen, was eigenlijk al een beetje bekend. Maar nu de gemeente groen licht heeft gegeven door een heel mooi bedrag beschikbaar te stellen, kan de werkgroep echt aan de slag. De werkgroep werkt samen met de SRK, maar coördineert heel het proces. Aan ideeën is geen enkel gebrek en de fantasie lijkt eindeloos. De eerste schetsen zien er fantastisch uit, maar blijven voor de bevolking van Raamsdonk nog even op de tekentafel liggen. Het kunstwerk zal definitief op de rotonde geplaatst worden en moet de uitstraling krijgen ’Ons carnaval voor altijd in beeld’.

De werkgroep heeft laten zien zijn huiswerk heel goed te doen en heeft overal aan gedacht. De groep heeft al gesprekken gevoerd met kunstenaars, metselaars en stratenmakers. Elk idee vanuit de bevolking wordt serieus meegenomen in de plannen. Eén ding moet echt duidelijk zijn; “Het moet een monument worden voor heel de bevolking, dus ook voor mensen die passief carnaval vieren of er zelfs weinig mee hebben. Het kan dus niet een monument zijn alleen voor fanatieke carnavallers,” licht Thomas van der Pluijm toe. Het is een initiatief van en voor Raamsdonk dorp.

Jubileum

Het idee voor een gezamenlijk ‘iets’ bestaat al een paar jaar. “Toen vorig jaar tijdens corona de SRK heel veel werk heeft gemaakt met het organiseren van prachtige alternatieven, hebben we met een groepje voor hun het werk voor een monument uit handen genomen. We overleggen dus wel met de SRK, maar de werkgroep wil het project wel zelfstandig afronden,” licht van der Pluijm toe. Volgend jaar viert Den Haaykaant het 44-jarig jubileum en in dat kader zou het fantastisch zijn als het kunstwerk dan daadwerkelijk opgeleverd wordt.

Deze creatie werd erg gewaardeerd in de regio tijdens afgelopen carnaval.

De Stichting Raamsdonkse Karnaval is al volop bezig met dat jubileumjaar. Zo wordt er een boek uitgebracht met prachtige (oude) foto’s en artikelen waarin het carnaval van alle jaren wordt samengebundeld. “Het wordt nog een hels karwei om de mooiste dingen bij elkaar te zoeken, we krijgen zoveel bijzondere spullen binnen,” zegt Sara Berende, lid van de SRK. Verder zal er nog een overzicht komen van de Haaykaantse historie en wordt er een speciaal jubileumprogramma in elkaar gezet. Carnaval leeft dus als nooit tevoren in Raamsdonk, alleen is het echt nog koffiedik kijken hoe alles vorm wordt gegeven in deze bijzondere tijd.

Rotonde

Op de (enige) rotonde in Raamsdonk zal het monument dus gestalte krijgen. Vorig jaar werd er op die plek een hele bijzondere constructie geplaats, uitgedost met maar liefst zestien koppen van praalwagens. Dat initiatief oogstte vooral lof uit heel de omgeving. De nieuwe creatie zal een permanente plaats krijgen op de rotonde. De rotonde vormt natuurlijk een prachtige centrale plek in Raamsdonk, daar kun je niet omheen. Verder maakt het een connectie met vier bekende straten in het dorp, die ook tijdens de optocht belangrijk zijn. De bekende kerstboom zal wellicht een andere prominente plaats krijgen of wordt in een andere vorm uitgebeeld. Momenteel is de werkgroep druk in overleg met de gemeente om de kaders verder te bespreken en uit te werken. Binnen afzienbare tijd zal er meer bekend worden over het kunstwerk. Mensen die alvast echt benieuwd zijn, kunnen terecht op de facebookpagina van de Stichting Raamsdonkse Karnaval. Ook de Slog besteedt aandacht aan dit prachtige initiatief van den Haaykaant.