Carnavalsmonument Haaykaant onthuld

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 22 mrt 2023 om 14:24 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Nog een cadeautje dat uitgepakt moest worden''' Het kan de bewoners van Raamdonk gewoon niet ontgaan zijn, de onthulling van het carnavalsmonument op zaterdag 18 maart. Vanaf het middaguur op diezelfde dag was de rotonde al niet meer bereikbaar voor verkeer, allemaal voor het onthullen van het monument. De laatste weken was er altijd wel iets te zien van de werkzaamheden op de (enige) rotonde in Raamsdonk. Een groep vrijwilligers heeft iets ontzettend mooi...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Nog een cadeautje dat uitgepakt moest worden Het kan de bewoners van Raamdonk gewoon niet ontgaan zijn, de onthulling van het carnavalsmonument op zaterdag 18 maart. Vanaf het middaguur op diezelfde dag was de rotonde al niet meer bereikbaar voor verkeer, allemaal voor het onthullen van het monument.

De laatste weken was er altijd wel iets te zien van de werkzaamheden op de (enige) rotonde in Raamsdonk. Een groep vrijwilligers heeft iets ontzettend moois en tastbaars neergezet; een monument waar carnaval minnend Raamsdonk zo naar verlangde.

Volgens de SRK was er nog ‘een cadeautje’ dat na het carnaval uitgepakt moest worden. De gehele zaterdagavond was het dorp weer helemaal in de ban van carnaval. De horeca had voor deze gelegenheid een programma samengesteld.

Opening en onthulling

Rond de klok van half zeven hadden een paar honderd mensen zich verzameld rondom de rotonde. De avond werd aan elkaar gepraat door Marcel Timmermans. De fanfare en blaaskapel opende de avond met enkele muzikale nummers. De officiële opening werd verricht door wethouder Hofkens en voorzitter van de SRK van Strien.

Hofkens refereerde nog naar de tragedie die onlangs plaatsvond waarbij een gezin uit Raamsdonksveer het leven liet en sprak zijn bewondering uit naar al het werk wat verzet is voor dit monument. “Een monument voor heel de bevolking.”

Dat was ook de boodschap van Van Strien, die verder kort terugblikte hoe alles tot stand kwam. “Het idee is aan de keukentafel ontstaan en nu is het waarheid geworden.”

Daarna was het de beurt aan ’t Gilde St. Bavo, die op muziek een vaandelgroet bracht, aan de bezoekers werd gevraagd een lichtje op te steken ter nagedachtenis van alle mensen uit het dorp. Tenslotte kwamen alle verenigingen van Raamdonk, in een soort van Olypische parade zich voorstellen aan het publiek. Het was wederom het symbool voor de saamhorigheid in het dorp. Op een groot scherm werd met een korte video teruggeblikt op de afgelopen weken.

Uiteindelijk was het tijd, waarvoor iedereen was gekomen. Een grote hydraulische kraan tilde het ‘cadeaupapier’ helemaal omhoog, waardoor het monument onthuld werd. Onder luid applaus van de bezoekers en ontstoken vuurwerp was de Haaykaanter een feit. Voor deze bijzondere gebeurtenis draaide het monument een paar keer volledig om zijn as.

Het idee van een blijvend carnavalsmonument stamt alweer van enige jaren geleden. Een groepje enthousiastelingen zag dit wel zitten. Het wachten op een financiële ondersteuning, een vergunning en het uitbreken van corona, deed het plan weer op een waakvlammetje zetten. Waardering voor de energie, tijd en doorzettingsvermogen die het carnavalsmonument heeft gekost.