Carnavalsmonument De Haaykaanter: heilige graal en waakvlam van het Raamsdonkse carnaval
RAAMSDONK, 19 maart 2023
Het is altijd carnaval in Den Haaykaant. Dat bleek zaterdagavond tijdens halfvasten bij de druk bezochte onthulling van het carnavalsmonument De Haaykaanter op de rotonde in het dorp.
,,Waar Raamsdonk al jarenlang voor staat, krijgt nu een gezicht”, vertelt een trotse Marco den Dekker als hij het kersverse carnavalsmonument op de rotonde aan de Heemraadsingel bekijkt. Samen met Thomas van der Pluijm en zes dorpsgenoten heeft hij zich vanuit een speciale commissie de afgelopen jaren ingezet om het monument van de grond te krijgen. ,,Een lang gekoesterde wens van het dorp gaat hiermee in vervulling.”
Een groot spektakel
De onthulling is een groot spektakel. Het ‘ons-gevoel’ is de rode draad in het verhaal van presentator Marcel Timmermans, waarbij hij vooral ook terugkijkt naar de generaties hiervoor die Raamsdonk als uniek carnavalsdorp hebben gevormd. Een emotioneel moment is er als Amazing Grace over Raamsdonk galmt en iedereen met lichtjes richting de hemel de ontvallen Haaykaanters eert, terwijl het plaatselijke gilde de vaandels laat zwieren.
Zo’n duizend mensen zijn getuige van een professionele show waarin alle Raamsdonkse clubs zich presenteren tijdens een parade. Voorafgaand aan de daadwerkelijke onthulling wordt in een video uitgelegd wat die Haaykaanter nu precies is.
Fier op een mooi gemetselde sokkel
Van der Pluijm licht toe. ,,Uitgangspunt is de beeltenis van de Haaykaanter zoals Gerrit Dammer en Remco Hofkens die begin jaren negentig aan het papier toevertrouwden. We hebben er een 3D-model van gemaakt vol symboliek. Hij staat fier op een mooi gemetselde sokkel prominent in het dorp. De Haaykaanter is de heilige graal van onze carnaval, een ‘waakvlam’ die ons er dagelijks aan herinnert dat we een carnavalsdorp zijn, voortgekomen uit saamhorigheid, samenwerking, creativiteit en verbondenheid in de generaties voor ons.”
Symboliek zit er ook rond het monument. Doordat de rotonde gezien wordt als een kalender en de Haaykaanter ronddraait, is hij altijd onderweg naar carnaval. Rondom de sokkel staat een gotisch hekwerk met verwijzing naar de Sint Bavo in twaalf delen: de maanden van het jaar. De Haaykaanter richt zich door het jaar naar het park en de kiosk, de bankjes, het kompas en de kluis. Op 11-11 wordt de nieuwe Prins bekendgemaakt die bij het beeld de scepter en de ketting mag ophalen.
Hier in Raamsdonk staan de neuzen dezelfde kant op: samen kunnen we als klein dorp veel bereiken
John van Strien
Het gevoel van saamhorigheid overheerst zaterdag, als het grote cadeau waarin het monument verscholen zit, wordt ‘uitgepakt’. ,,Dat is toch prachtig in zo’n dorp”, laat John van Strien zich ontvallen. Zijn schuur vormt al dertien jaar de bouwplek van CV De Daltons. ,,Hier in Raamsdonk staan de neuzen dezelfde kant op: samen kunnen we als klein dorp veel bereiken. Vanavond zijn we allemaal beretrots. Het is bijna te mooi om waar te zijn: Den Haaykaant is het mooiste plekje op de aarde.”
Onder de toeschouwers ook Christel Romme, bestuurslid van Stichting Jeugdcarnaval Waspik. De van oorsprong Raamsdonkse geniet zienderogen wat er in haar buurdorp van de grond is gekomen. ,,Prachtig om te zien hoe ze dit voor elkaar krijgen. En dan die steun van de gemeente, daar kunnen wij in Waspik alleen maar jaloers op zijn.” En dat geldt voor veel plaatsen in de regio: gemeenschapszin en trots hebben een permanent gezicht gekregen in Raamsdonk.
Door
Marcel Donks BN De Stem