Verdedigingswerken
Eeuwenoude verdedigingswerken
De Zuiderwaterlinie hield als verdedigingslinie de vijand eeuwenlang op een veilige afstand. Het water en de inundatiegebieden spelen daarin een centrale rol. Langs de Zuiderwaterlinie vind je nog tal van verdedigingswerken die in de loop van de geschiedenis de Republiek en de vestingsteden hebben beschermd, zoals stadswallen en inundatiesluizen. Tegenwoordig worden de verdedigingswerken niet meer gebruikt om het land te beschermen, maar vormen ze de perfecte locatie voor een inspirerend uitje in de Zuiderwaterlinie.
Verdedigingswerken in Nederland: Sporen van inundatie
Het proces van inundatie speelde een centrale rol in de historische verdedigingswerken. Hierbij werd een deel van het land bewust onder water gezet om de vijand op afstand te houden. Het water was namelijk te ondiep om in te varen en te diep om doorheen te waden. De brede rivieren zorgden voor water dat nodig was voor inundatie, waardoor grote gebieden geschikt konden worden gemaakt voor deze verdedigingstechniek. In het ommeland zie je nog vaak de sporen van de inundatie als verdedigingswerk, waaronder een groot aantal sluizen en redoutes die werden ingezet om het land onder water te zetten.
Stadswallen en bastions als verdedigingswerken
Een van de oudste soorten verdedigingswerken zijn natuurlijk de stadswallen waarvan je in menig vestingstad nog (grote) delen ziet. De oorspronkelijke vestingsteden werden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog vaak versterkt met bastions, om de stad weerbaar te maken tegen nieuwe vormen van oorlog voeren zoals kanonnen. Inmiddels zijn de stadswallen hun functie als verdedigingswerk verloren, maar zijn ze bijzonder geschikt voor een historische wandeling. Maak bijvoorbeeld eens een leuke wandeling over de vestingwallen van Willemstad en kijk uit over de gezellige vestingstad.
Forten en schansen
In het gebied tussen de historische vestingsteden werden forten en schansen aangelegd om de versterkingen te verbinden, daar waar het water dat niet al deed. Vroeger vormden de forten onmisbare schakels in de Zuiderwaterlinie, maar inmiddels hebben ze geen militaire functie meer.