6 - 7 Regiment Infanterie

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 14 jan 2024 om 21:13
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Raamsdonkers in dit legeronderdeel: Frans van Loon
Mouwembleem - 424 Bataljon Infanterie - 6-7 Regiment Infanterie
Mouwembleem - 424 Bataljon Infanterie - 6-7 Regiment Infanterie
Mouwembleem - G - Brigade
Mouwembleem - G - Brigade
Opgericht 01-01-1949 te Vught
Onderdeel van 42ste Zelfstandige Infanterie Brigade (in Indië G - Brigade genoemd)
Vertrek Indië 13-04-1949 a/b "Grote Beer"
Aankomst Indië 05-05-1949 Medan
Toegevoegd aan T.T.C. [1] Noord-Sumatra
Ingedeeld bij TrpC Tapanoeli
Actiegebied(en) Porsea, Balige, Taroetoeng, Si Borong [2] , Paja Pakoeng, Namoe Trassi, Samosir (eiland)
Commandant Lt.Kol J. van de Berg 01-01-1949/
Gerepatrieerd 13-09-1950 a/b "Zuiderkruis"
Aankomst 09-10-1950 Rotterdam
Omgekomen 5 man

Het bataljon was gevormd uit dienstplichtigen van de lichting '48-2. Na aankomst te Belawan, op noord Sumatra, werd het bataljon gelegerd te Medan. Op 9 en 11 mei 1949 werd het bataljon verplaatst naar Taroetoeng en toegevoegd aan het Trpc Tapanoeli. Het bataljon werd toegevoegd aan 5-11 RI en zou begin juni de sector van 5-11 RI overnemen. Tot die tijd waren de posten dubbel bezet. Het voordeel van een dubbele bezetting op de posten werd gebruikt om enkele grote acties te houden. Twee pelotons van het bataljon namen, samen met 5-11 RI, deel aan de acties, 'Bezem' (bij Pakkat) en 'Flitspuit' (bij Pangaribuan op het eiland Samosir. Begin juni werd de sector van 5-11 RI overgenomen en was het bataljon o.a. gelegerd te Balige, Porsea, Dolok Sanggoel, Lagoeboti, Si Borong Borong, Hoeta Tinggi, Sipahoetar en Pangoeroean (Samosir).

Tijdens de vele patrouilles die gelopen werden kwam het regelmatig tot een vuurcontact met de TNI. Na het 'cease fire' van 15 augustus, werd het een stuk rustiger, maar het duurde nog een tijd voordat er een goed contact ontstond met de TNI. Vooral rond Humbang kwam het nog meermalen tot een gewapend treffen. Daarnaast vestigde de TNI vele illegale posten in het Nederlandse gebied. Deze posten werden opgepakt en weer teruggebracht naar Republikeins gebied. In november werd een aanvang gemaakt met de overgave van Zuid Tapanoeli aan de TNI. Eind november werd het bataljonsvak van 4-2 RI overgenomen door 436 BI en het bataljon. Het bataljon kreeg het noordelijke deel van het vak toegewezen met o.a. de stad Taroetoeng. In snel tempo werd nu ook het overgebleven deel van Zuid Tapanoeli overgedragen aan de TNI. Het bataljon zou hier dan ook maar korte tijd verblijven. Op 13 december werden als laatste Balige, Porsea en Lumbang Djulu aan de TNI overgedragen en was de ontruiming van zuid Tapanoeli een feit.

Na de overdracht werd het bataljon gelegerd te Paja Pakoeng (tussen Bindjai en Medan). De 2e cie [3] en de Ost.cie werden respectievelijk gelegerd te Gohor Lama en Bekioeng. In januari 1950 werd de 3e cie [4] en een deel van de 1e cie gelegerd te Namoe Trassi. Van 15 tot 31 maart vond er een reorganisatie plaats binnen het bataljon. De 1e cie werd opgeheven en verdeeld over de 2e en 4e cie, welke hierdoor weer op sterkte gebracht werden. Nadat in maart reeds een peloton van de 3e cie [5] . naar Paja Pakoeng was verplaatst, volgde in april de rest en was de gehele 3e cie. weer gelegerd te Paja Pakoeng. De Ost.cie, uitgezonderd het Pagpeloton dat te Kamintirim werd gelegerd, werd verplaatst naar Bindjai. Eind mei werd het bataljon als laatste infanteriebataljon op Noord Sumatra overgebracht naar Batavia op Java van waaruit het zou repatriëren.

Geraadpleegde literatuur:

  1. Frans Fennis, Bestemming Tapanuli, Horas!. z.p, 2004; 325 blz. Persoonlijke belevenissen van een soldaat van de 2e compagnie van het 424e bataljon infanterie (6-7 RI) tijdens zijn verblijf op Noord Sumatra. (autobiografisch verhaal, hier en daar enige fictie toegevoegd om het verhaal leesbaar te maken, aldus de schrijver)
  2. Digitaal fotoalbum van soldaat Sterkenburg



Digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp

  1. Terry van Erp - Territoriaal TroepenCommando
  2. Digitaal fotoalbum van soldaat Sterkenburg
  3. Terry van Erp - Een cie staat voor "Compagnie"
  4. Terry van Erp - Een cie staat voor "Compagnie"
  5. Terry van Erp - Een cie staat voor "Compagnie"