Albertus Smijers

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 8 dec 2023 om 08:34 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Albert Smijers | afbeelding = 52040.jpg | onderschrift = Het bestuur van het conservatorium te Tilburg in 1931. Volledig links Albertus Smijers. <br>Hoger Voortgezet Onderwijs. Muziekconservatorium der R.K. Leergangen. 121/2 jarig bestaan van het conservatorium. Bestuur van het conservatorium. Receptie b.g.v. het 121/2 jaar bestaan. v.l.n.r. 1. prof dr. A. Smijers (priester v.d. parochie St. Anna). Hij is directeur be...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Albert Smijers
Het bestuur van het conservatorium te Tilburg in 1931. Volledig links Albertus Smijers. Hoger Voortgezet Onderwijs. Muziekconservatorium der R.K. Leergangen. 121/2 jarig bestaan van het conservatorium. Bestuur van het conservatorium. Receptie b.g.v. het 121/2 jaar bestaan. v.l.n.r. 1. prof dr. A. Smijers (priester v.d. parochie St. Anna). Hij is directeur belast met de leiding over de kerkmuziek. 2. N.N. 3. Mr. dr. F.L.G.Z.M. Vonk de Both, (burgemeester van Tilburg). 4. W.J. v. Dusseldorp (gemeentesecretaris). 5. Kees Heerkens (docent piano). 6. Dr. Moller (Dr. H.W.E. Moller (ex jezuïet) was de oprichter van de R.K. leergangen in Tilburg op 12 juli 1918.) 7. Leo Heymans (docent viool). 8. Mr. dr. W.J.A. v. Sonsbeeck. 9. mej. Annie Piscaer (docent muziekgeschiedenis). 10. mej. Annie Reyniers (docent piano). 11. J.C.A.M. v. Mortel (wethouder). 12. W.v. Kalmthout (musicus, componist). Hij is directeur belast met de leiding over de profane muziek. 13. van Oudenhoven (wethouder).
Het bestuur van het conservatorium te Tilburg in 1931. Volledig links Albertus Smijers.
Hoger Voortgezet Onderwijs. Muziekconservatorium der R.K. Leergangen. 121/2 jarig bestaan van het conservatorium. Bestuur van het conservatorium. Receptie b.g.v. het 121/2 jaar bestaan. v.l.n.r. 1. prof dr. A. Smijers (priester v.d. parochie St. Anna). Hij is directeur belast met de leiding over de kerkmuziek. 2. N.N. 3. Mr. dr. F.L.G.Z.M. Vonk de Both, (burgemeester van Tilburg). 4. W.J. v. Dusseldorp (gemeentesecretaris). 5. Kees Heerkens (docent piano). 6. Dr. Moller (Dr. H.W.E. Moller (ex jezuïet) was de oprichter van de R.K. leergangen in Tilburg op 12 juli 1918.) 7. Leo Heymans (docent viool). 8. Mr. dr. W.J.A. v. Sonsbeeck. 9. mej. Annie Piscaer (docent muziekgeschiedenis). 10. mej. Annie Reyniers (docent piano). 11. J.C.A.M. v. Mortel (wethouder). 12. W.v. Kalmthout (musicus, componist). Hij is directeur belast met de leiding over de profane muziek. 13. van Oudenhoven (wethouder).
Algemene informatie
Volledige naam Albertus Antonius Smijers
Geboren 19 juli 1888
Raamsdonk
Overleden 15 mei 1957
Huis ter Heide
Nationaliteit Nederlands
Religie Rooms-katholiek
Beroep priester, musicoloog

Professor doctor Albertus Antonius Smijers ((Raamsdonk, 19 juli 1888 – Huis ter Heide, 15 mei 1957) was een Nederlands priester en musicoloog. Hij was in Tilburg onder andere directuur van het conservatorium van de RK Leergangen

Na een studie aan het seminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel, aan het grootseminarie te Haaren en zijn priesterwijding, studeerde Smijers muziek bij Anton Averkamp in Amsterdam, en daarna aan de Akademie für Musik en aan de universiteit te Wenen. In 1917 promoveerde hij te Leipzig in de muziekwetenschap.

Smijers was leraar aan het seminarie te Sint-Michielsgestel en van 1919 tot 1930 eerste docent kerkmuziek en directeur aan het conservatorium van de RK Leergangen. Hij gaf les in muziekgeschiedenis en Gregoriaans. Daarna was hij hoofdleraar aan het Conservatorium van Amsterdam en van 1930 tot 1934 bijzonder hoogleraar theorie en geschiedenis der muziek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1934 werd Smijers buitengewoon hoogleraar en in 1944 hoogleraar in de muziekwetenschappen. Hij was voorzitter van de Vereniging voor Nederlandse Muziek Geschiedenis en voorzitter van de Société Internationale de Musicologie. Smijers schreef enkele publicaties op muziekgebied.