RK Leergangen
Dit opleidingsinstituut voor leraren werd in 1912 in Amsterdam als Stichting RK Leergangen opgericht door dr. Hendrik Moller. In 1913 verhuisde het naar Den Bosch en in 1918 werd Tilburg de definitieve standplaats. In 1917 richtte Moller de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Vakken (Academie voor Beeldende Vorming) op, en in 1918 kwam daar het conservatorium (Brabants Conservatorium) bij. Aanvankelijk werden de cursussen gegeven in een noodgebouw aan de Lange Schijfstraat (Noordhoekring).
In 1924 werd een nieuw gebouw betrokken aan de Bosscheweg (Tivolistraat), ontworpen door Jos. Cuypers, dat in 1927 werd afgestaan aan de RK Handelshoogeschool (Tilburg University). De Leergangen betrok toen de naastgelegen villa.
In 1959 verviel de toevoeging ‘Rooms’. De Katholieke Leergangen bestond toen uit de afdeling Algemene Wetenschappen met de opleidingen voor Middelbare akten (MO), de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten, de Academie voor Voortgezet en Hoger Bouwonderricht (Academie voor Architectuur en Stedenbouw) en de (Academie voor Lichamelijke Opvoeding). Daarnaast waren er onder meer opleidingen voor laboranten en apothekersassistenten, buitengewoon onderwijs, bestuurswetenschappen, handelswetenschappen en bedrijfsadministratie, en sociaal-pedagogische opleidingen. In 1978 kwam daar nog een afdeling Assisterende Beroepen in de Gezondheidszorg bij.
Vanaf het eind van de jaren zestig verzorgde de Leergangen ook opleidingen in Sittard. Hieruit ontstond de Katholieke Leergangen Sittard. In 1986 werden alle opleidingen ondergebracht in afzonderlijke hogescholen te Tilburg, Sittard en Den Bosch. Kort daarna kwam er ook een hogeschool in Roermond. Verder ontstond uit de opleiding handelswetenschappen de Bedrijfshogeschool Katholieke Leergangen.
De Stichting Katholieke Leergangen te Tilburg, die toen vijf hogescholen bestuurde, ging in 1992 op in de Stichting Hoger Onderwijs Zuid Nederland, die vanaf 1996 opereert onder de naam Fontys Hogescholen.