Wim Boonsstraat

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 30 jun 2022 om 08:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Vigerend bestemmingsplan Wim Boonsstraat (Bron: www.ruimtelijkeplannen.nl)
Figuur 1.4: Vigerend bestemmingsplan Wim Boonsstraat (Bron: www.ruimtelijkeplannen.nl)

Op 29 maart 2016 is het bestemmingsplan ‘Wim Boonsstraat’ vastgesteld voor de Wim Boonsstraat (zie figuur 1.4). Het grootste gedeelte in het plangebied is bestemd als ‘Woongebied’. Ten noorden van het plan is een strook met de bestemming ‘Groen’ en ‘Water’ met bijbehorende dubbelbestemming ‘Waterstaat – Beschermingszone’ opgenomen. Ter plaatse van de bestemming ‘Woongebied’ met een bouwvlak is het mogelijk om zowel vrijstaande, twee-aaneen of aaneengebouwde woningen te realiseren. Hiervoor geldt een maximum bouw- en goothoogte van respectievelijk 10 en 6 meter.
Ter plaatse van de aanduiding ‘gestapeld’ mag tevens een gestapeld woongebouw geplaatst worden.
Ook geldt een maximum van 61 woningen, waarvan maximaal 20 woningen binnen de aanduiding ‘gestapeld’. Verder zijn de ontsluiting van het gebied, de volkstuin en de maatschappelijke voorzieningen met een functieaanduiding vastgelegd op de verbeelding. Op enkele delen van het plangebied is sprake van een dubbelbestemming ‘Waarde – Archeologie’.

1.4 Leeswijzer De toelichting bestaat uit 6 hoofdstukken: 1) een inleiding, 2) beschrijving van het plan, 3) een beleidstoets, 4) een verantwoording op de milieutechnische aspecten en een verantwoording ten aanzien van eventueel aanwezige waarden, 5) een juridische planopzet en 6) financiële en maatschappelijke uitvoerbaarheid. Rapportages van uitgevoerde sectorale onderzoeken zijn als separate bijlage bij deze toelichting gevoegd.

Figuur 2.2: Uitsnede verbeelding Wim Boonsstraat
Figuur 2.2: Uitsnede verbeelding Wim Boonsstraat

Wim Boonsstraat Binnen de bestemming ‘Woongebied’ is een regeling opgenomen voor het garanderen van een mini- male wegbreedte. Deze regeling is als volgt in het bestemmingsplan opgenomen: de afstand van een bouwperceel tot een bouwperceel aan de andere zijde van de straat, bedraagt ten minste 18 m, voor zover sprake is van een straat die toegankelijk is voor auto's.

Dit maakt dat alle straten (toegankelijk voor autoverkeer) minimaal 18 meter breed moeten zijn. Dat was echter niet de intentie van de planre- gel. In het vigerende plan waren twee bouwvlakken opgenomen. De scheiding tussen de twee bouwvlakken was bedoeld om de zichtlijn zoals gesuggereerd in het stedenbouwkundig plan vast te leggen. Allereerst blijkt deze scheiding niet op de juiste plek te liggen. Daarnaast zijn de overige zichtlijnen ook niet op dergelijk manier vastgelegd. Vandaar dat we in het nieuwe plan ervoor hebben gekozen om één bouwvlak op te nemen. Aangezien wij als gemeente zelf grondeigenaar zijn en daarmee zelf de regie van de verdere planuitwerking in handen hebben is het niet noodzakelijk om dergelijke stedenbouwkundige uitgangspunten vast te leggen. Vanwege onnodige versnippering en de leesbaarheid van het plan is het gehele plangebied, zoals opgenomen in het moederplan, voor de locatie Wim Boonsstraat overgenomen, zoals. De volledige bestemming ‘Woongebied’ inclusief de bestemmingen ‘Groen’ en ‘Water’ zijn overgenomen in dit bestemmingsplan.

Er worden 5 wooneenheden in totaal aan het plan toegevoegd, om de mogelijkheid open te houden eventuele grotere kavels op te splitsen en meer kavels te verkopen. Het aantal grondgebonden woningen in het gebied is maximaal 46. Er is één groot bouwvlak opgenomen in plaats van twee. In de oostelijke en noordelijke hoek is geen bouwvlak opgenomen. Tot slot wordt de functieaanduiding ‘volkstuin’ verwijderd van de verbeelding. De volkstuinen worden niet meer verplaatst naar een locatie binnen het plangebied, maar zijn naar een andere plek in Raamsdonk verhuisd. De aanduiding is dan ook overbodig en kan dan ook vervallen. In het ontwerpbestemmingsplan was een goothoogte van 6 meter opgenomen. In de praktijk, met name bij situaties waar in 2 bouwlagen zonder kap wordt gebouwd, is deze hoogte echter vaak niet toereikend. Vandaar dat de goothoogte, net als bij de locatie Brahmstraat, op 7 meter is gezet. Dit betreft een ambtshalve wijziging.

Lees verder in de PDF


Bron: Bestand:Exb-2019-4830.pdf