Vrede van Nijmegen Penning

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 2 nov 2023 om 07:23 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Bestand:Jacob van Dishoecke Medal Peace of Nijmegen -Front- 1678.jpg
Vrede van Nijmegen Penning, Jacob van Dishoecke, 1678

De Vrede van Nijmegen Penning (Engels: Treaties of Nijmegen Medal) is een tweejaarlijkse prijs voor personen en instituties die zich ingezet hebben voor de vrede op het Europese continent en de positie van Europa in de wereld.

Het initiatief voor de penning werd in november 2009 genomen door de gemeente Nijmegen, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Radboud Universiteit en Royal Haskoning. De prijs is vernoemd naar de Vrede van Nijmegen; Nijmegen is een stad waar vele vredes werden gesloten en afspraken werden gemaakt die bepalend waren voor de toekomst van Europa. De eerste penning werd op 15 maart 2010 uitgereikt aan Jacques Delors. Op 7 mei 2012 werd de tweede Penning uitgereikt aan Umberto Eco. Na de tweede editie trok Royal Haskoning zich terug als partner en werd vervangen door NXP Semiconductors. Op 7 mei 2014 werd de derde penning uitgereikt aan Neelie Kroes.

Laureaten

2010
Vlag van Frankrijk Jacques Delors: Voor zijn inzet voor één Europese markt en als voorbereider van het Verdrag van Maastricht
2012
Vlag van Italië Umberto Eco: Omdat hij de Europese geschiedenis voor een groot publiek toegankelijk heeft gemaakt en omdat hij een vooraanstaande bijdrage levert aan het Europese debat.
2014
Vlag van Nederland Neelie Kroes: Voor haar verdiensten voor Europa.
2016
Vlag van Europa Europees Hof voor de Rechten van de Mens: Voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Europa en de bescherming van de rechten van de mens.
2018
Vlag van Nederland Paul Polman: Voor zijn inzet, zowel op nationale als internationale schaal, voor een groenere en duurzamere leefomgeving.
2022
Vlag van Nederland Frans Timmermans: Omdat hij zich al jaren inzet voor solidariteit, homorechten, diversiteit en bescherming van mensenrechtenactivisten.

Externe links


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens

Onderdeel van:
Wiki Raamsdonks Erfgoed

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 441
  • Waarvan afbeeldingen: 320

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




Officiële website[dode link]

  • (Engels) Engelstalige officiële website