Het sprookjesbos

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 1 jun 2023 om 08:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Afbeelding met Efteling, Sprookjesbos, Attractiepark.
Afbeelding met Efteling, Sprookjesbos, Attractiepark.

Kaatsheuvel 1952 - De rode schoentjes, Langnek en Doornroosje nemen je in Droomvlucht mee naar een wonderwereld. Op 31 mei 1952 opende het park naar ontwerp van Anton Pieck de poorten van het Sprookjesbos voor het publiek.

Twee kapelaans lieten in het kader van een werkverschaffingsproject een sportveld en speeltuin aanleggen op het grondgebied van de Katholieke kerk in Kaatsheuvel. Na de oorlog werd het aanvankelijk een tentoonstellingsterrein en uiteindelijk een recreatiepark. Uit dit park ontstond in 1952 het ‘Natuurpark de Efteling’ met het door Anton Pieck ontworpen Sprookjesbos.

Met het doel ‘ter leringh ende vermaeck’ waren de korte verhalen met ´het goede tegen het kwade´ aanvankelijk geschreven voor volwassenen en werden ze mondeling doorverteld. Vanaf de achttiende eeuw werden sprookjes opgeschreven door onder andere Andersson, de gebroeders Grimm en Perrault. Per 31 mei 1952 verscholen de personages van hun sprookjes zich tussen de bomen van het sprookjesbos. Hoog boven de bomen torent sinds het begin van het park het Sprookjeskasteel uit. Een jong meisje met lange blonde haren wordt een jaar later, in diepe slaap verzonken, toegevoegd aan het tafereel.

Pas in 1981 hoeft zij echter te vrezen voor de boze heks die het fragment uit het sprookje van Perrault compleet maakt. De wandeling leidt vervolgens langs het sprookje van Hans en Grietje van de gebroeders Grimm. Grietje staat sinds 1955 verlamd van schrik voor de tralies van het witte snoephuis, waar haar broertje Hans zit opgesloten. Ieder moment kan de heks naar buiten lopen, waardoor de spanning op de gezichten van de kinderen te lezen is. Maar de aanblik van het Kabouterdorp, dat de basis van het bos was in 1952, zorgt voor een andere extase. Kinderen en volwassenen kunnen een kabouterwoning betreden of het leven van deze wezens gade slaan, die in een eerste oogopslag niet zo anders dan mensen lijken te zijn in hun dagelijkse beslommeringen.

Na een lieflijk deuntje van de Chinese nachtegaal van de bedenker Hans Christiaan Anderson zijn vrijwel alle sprookjes, bekend en minder bekend, de revue gepasseerd. Meer dan 20.000 bezoekers in het eerste jaar van het park, zetten de trend voor de toekomst. Aanvankelijk bestond het grondgebied slechts uit enkele sportvelden, een speeltuinen en tien sprookjes in het sprookjesbos. Maar door het succes wordt het park ook nu nog uitgebreid en worden nieuwe sprookjes toegevoegd, zoals in 2009 met de verbeelding van Assepoester.

Zie ook: Geschiedenis van de efteling