Knooppunt Hooipolder

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 20 jun 2022 om 14:49
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Hooipolder
Kruisende wegen
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1989

Het knooppunt Hooipolder is een knooppunt in Raamsdonk, huidige gemeente Geertruidenberg, uitgevoerd als diamantaansluiting. Het is feitelijk een afrit. Het knooppunt ligt bij Raamsdonksveer in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A27 de A59 of ook wel de Maasroute genaamd.

Naamgeving

Het knooppunt is vermoedelijk genoemd naar de omliggende polder, die voornamelijk naar het oosten ligt. In de aangrenzende plaats Raamsdonksveer is ook een wijk genaamd Hooipolder.

Configuratie

De verkeerslichten in de A59.

Het knooppunt is vormgegeven als reguliere afrit van de A27, waarbij alleen de A27 ongelijkvloers over het knooppunt gaat. De A59 is hier kortstondig onderbroken door twee verkeerslichten. Het knooppunt is vormgegeven als een haarlemmermeeraansluiting, ook wel een diamantaansluiting genoemd.
Het viaduct van de A27 is breder dan de snelweg zelf en biedt ruimte aan extra rijstroken of rangeerbanen voor een eventueel klaverblad. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. Naar het noordwesten ligt de plaats Raamsdonksveer; de andere zijden zijn onbebouwd. Het knooppunt ligt circa 2 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 7 maart 1967 werd de A27 opengesteld tussen Oosterhout en Geertruidenberg met 2x2 rijstroken. [1] In 1969 opende de rijksweg 59 met één rijbaan tussen Terheijden en Vlijmen.
In november 1989 is de rijksweg 59 verdubbeld naar een 2x2 autosnelweg, met uitzondering van het stukje rondom het knooppunt Hooipolder. Dit omvatte het deel tussen Wagenberg en Sprang-Capelle. Vanaf dat moment was er sprake van een "knooppunt" Hooipolder. [2]

Kleine maatregel knooppunt Hooipolder 2011

In het najaar van 2011 heeft Rijkswaterstaat de opstelstroken op de A59 voor verkeer vanuit de richting Zonzeel in de richting Utrecht verlengd. Deze zijn in de middenberm gekomen binnen de pijlers van de Oosterhoutseweg. Het is een fileproof-maatregel, die de files niet heeft opgelost maar heeft verkort qua file-afstand en -tijd. Na de werkzaamheden is het niet meer mogelijk om vanaf de aansluiting Raamsdonk de A27 richting Utrecht op te gaan.

Toekomst

Het ontwerp van het knooppunt Hooipolder volgens het tracébesluit van 2018.

In het kader van de verbreding van de A27 tussen Houten en het knooppunt Hooipolder bestaat de wens om het knooppunt Hooipolder aan te pakken.

De regio wilde niet meebetalen aan dit project, waardoor er niet genoeg geld was om het gehele knooppunt ongelijkvloers te maken als klaverblad met rangeerbanen.

In 2010 ging men nog uit van een volledig ongelijkvloers knooppunt Hooipolder [3] , maar in 2013 werd duidelijk dat een verbindingsboog van west naar noord het hoogst haalbare is.

Een latere ombouw tot klaverturbine is op termijn wel mogelijk.

In april 2016 is er een tijdelijke maatregel gepresenteerd om het knooppunt te ontlasten. [4]

In oktober 2018 werd toegezegd dat de aanpak van het knooppunt Hooipolder medio 2026 gereed moet zijn, eerder dan de geplande oplevering van de verbreding van het zuidelijk deel van de A27 in de periode 2027-2029. [5]

Referenties