Het huis "Chartroise" te Raamsdonk

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 4 apr 2023 om 04:14 (Nieuwe pagina aangemaakt met '400px|alt=Het huis "Chartroise te [[Raamsdonk|thumb|Het huis "Chartroise te Raamsdonk]] Dit landhuis is eigenlijk in alle opzichten on-Nederlands. De omvang is on-Nederlands. Na vier jaar wederopbouw en 500-kubieke-meter-huisjes zijn wij natuurlijk alles ontwend, maar zelfs als wij ons met heel veel moeite terugdenken in net vooroorlogse bouwvolume van woonhuizen. dan zouden wij ook een dergelijk huis wel groot hebben ge...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Het huis "Chartroise te Raamsdonk
Het huis "Chartroise te Raamsdonk

Dit landhuis is eigenlijk in alle opzichten on-Nederlands. De omvang is on-Nederlands. Na vier jaar wederopbouw en 500-kubieke-meter-huisjes zijn wij natuurlijk alles ontwend, maar zelfs als wij ons met heel veel moeite terugdenken in net vooroorlogse bouwvolume van woonhuizen. dan zouden wij ook een dergelijk huis wel groot hebben gevonden. Daarbij komt dat het een deftig en voornaam huis is, maar on-Nederlands deftig en voornaam.

Deftig en voornaam

Dat is naar Nederlandse begrippen, is iets, dat door een slotgracht -en denkbeeldige slotgracht, want ik spreek figuurlijk- van ons, gewone mensen, gescheiden is, maar dit deftige en voorname huis is zo, dat je geen slotgracht voelt, dat het in tegendeel een uitnodigend gebaar heeft om eens rustig te kijken en mischien eens even naar binnen te willen gaan, een gevoel, dat bij Nederlandse deftigheid en voornaamheid niet opkomt.

On-Nederlands is het b.v. ook, dat het,gehele landhuis niets heeft, noch van de Delftse school, noch van het ..nieuwe bouwen". Nederland is tenslotte, nu niet door een slotgracht, maar door een tankgracht in twee gebieden gescheiden d.w.z. de architectuur van Nederland is gescheiden in de Delftse school en het „nieuwe bouwen". Je moet aan beide kanten van deze tankgracht meehelpen de stellingen op te werpen, wil je Nederlander en architect zijn.

Maar het werk van de Bever kunnen wij alleen vinden op een ex-territoriaal gebied. De Bever voelt zich daar uitmuntend en hij geniet daar het voorrecht om te kunnen bouwen, zoals hij dat zelf wil, een klein beetje dogmatisch. niet vanwege bepaald architectonische leerstellingen, maar zo in de redenering van:

A-thing-of-beauty-is-a-joy-for-ever

Hij voelt zich zo onafhankelijk, dat hij ergens in Luik of in de buurt daarvan een trap uit een huis sloopt en dat in Raamsdonksveer in het woonhuis zet, dat hij daar bouwt. Dit is on-Nederlands. Doodgewoon. Wat doet hij nog meer? Het lust hem nog in liet midden van de 20ste eeuw woonhuizen af te werken in de uiterste verfijning; het is daarom, dat onze Redactie de foto plaatst in de opgang van de trap met de deur en liet raam ernaast. Het is een doodgewone deur en een doodgewoon raam, maar hier in liefdevolle behandeling van het detail zonder daarin sentimenteel te worden. Dit is ook on-Nederlands, want de angst om sentimenteel te zijn, doet veel werk detailleren en afwerken alsof met een dissel gewerkt is.

Wij hopen binnenkort nog iets van de ex-territoriale enclave, dat de naam draagt van de Bever, op te nemen:

Uit het Bouwkundig weekblad, 24 januari 1950; door: J. P.-M.




Zie ook: artikelnaam
Zie ook: artikelnaam
Zie ook: artikelnaam



Bron: Terry van Erp