Raamsdonk-dorp 75 jaar bevrijd

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

“Raamsdonk-dorp 75 jaar bevrijd” is op een mooie en waardige manier herdacht. Na maanden van voorbereiding hadden de vrijwilligers van Raamsdonks Historie, Ad, Theo, Jan, Mieke, Ingrid en Huub onder leiding van Cees Bouwens in “De Ontmoeting” een tentoonstelling ingericht.

In samenspraak met de directeur en leerkrachten van basisschool ‘De Hoge Waai’ was er door de leerlingen per groep een werkstuk gemaakt met als thema ‘Oorlog en Vrede’.

Deze werkstukken waren toegevoegd aan de tentoonstelling waar ze zoals u links kunt zien, een mooie plaats hadden. Voordat de tentoonstelling donderdagmiddag 31 oktober door burgemeester Marian Witte werd geopend, was er voor de kinderen nog een verrassing.

Jan Caron en ‘zijn mannen’ was met drie 75 jaar oude legertrucs naar Raamsdonk gekomen en daarin kregen de kinderen een mooie rondrit door een stukje Raamsdonk.

Daarna werd de tentoonstelling geopend middels het aanbieden aan de burgemeester van een van de werkstukken die de kinderen hadden gemaakt. Nadat de genodigden binnen waren werd door Jan van Strien het boek “Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd” aan de burgemeester aangeboden.

De herdenkingsdienst donderdagavond 31 oktober in de Sint Bavo-kerk was indrukwekkend. Een bijna volle kerk met als voorganger pastor Kees Waas, de toespraak van de burgemeester, de gedichten voorgelezen door Timo Fens en Fenna de Bont, de mooie muziek door muziekvereniging Sint Bavo, het zangkoor en het Gilde dat weer indrukwekkend was bij binnenkomst in de kerk. Na de dienst de kranslegging bij de herdenkingsplaquette van de oorlogslachtoffers. Daarna met medewerking van de tamboers van de muziekvereniging, kon het gilde met zijn vendeliers de fakkeloptocht de nodige kleur geven naar de Lambertuskerk.

De tentoonstelling die duurde tot zondagavond 3 november was een groot succes. Vanaf vrijdagmorgen 9 uur tot half in de middag kwamen de kinderen en hun leerkrachten per groep naar de tentoonstelling. Hierna konden andere belangstellenden de tentoonstelling bezoeken. Als Raamsdonks Erfgoed zijn we blij met de vele positieve reacties en mooie complimenten, maar vooral verrast door het grote aantal bezoekers deze 4 dagen. Raamsdonk-dorp staat weer op de kaart.

Het boek ‘Historisch dorp Raamsdonk 75 jaar bevrijd’ is nog te koop, wilt u het bestellen, de prijs is € 14,95, mail dan naar info@raamsdonks-historie.nl

We zijn best trots dat we deze herdenkingstentoonstelling zo gedenkwaardig op hebben kunnen zetten. Maar zoals met veel dingen in het leven, heeft ook dit weer een behoorlijk financieel plaatje. Daarom zouden we iedereen die Raamsdonks Erfgoed een warm hart toedraagt én vindt dat de geschiedenis van ons dorp bewaard moet blijven, willen vragen om ons financieel te steunen. Dit kunt U doen door begunstiger te worden van Raamsdonks Erfgoed, rekeningnummer: NL23 RABO 0108 5679 58 (uw naam vermelden a.u.b.)

Wiki Raamsdonk
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de getoonde info en/of personen op deze pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl