Jet en Jan

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Jet-en-jan.jpg
Jet-en-jan.jpg

Al jaren neemt Raamsdonks Erfgoed deel aan het lesproject Jet en Jan. Voor Raamsdonk is dit in samenwerking met basisschool De Hoge Waai.

Het project is ontwikkeld door Erfgoed Brabant en heeft als doelgroep de leerlingen van groep 5 uit het basisonderwijs.

Uitvoering van het project geschiedt in samenwerking met de lagere scholen uit de Gemeente Geertruidenberg, de kernen, Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk werken hier via de oudheidkundige kringen aan mee.

Wat houdt Jet en Jan in:

Leven in de tijd van Ot en Sien: dit komt in iedere lesmethode geschiedenis aan bod. Maar waarom zou je dit thema uit een lesboek behandelen? Het is toch veel leuker en leerzamer om het te verplaatsen naar de geschiedenis van de woonplaats van de leerlingen zelf? ‘Op stap met Jet en Jan’ is opgebouwd rond het voorleesverhaal van de tweeling Jet en Jan.

Het verhaal speelt zich af in 1910 en aan de hand van hun leeftijdgenootjes maken de kinderen van nu kennis met thema’s als kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken in 1910.

In het museum gaan de leerlingen aan de slag met oude voorwerpen, die in het voorleesverhaal aan de orde komen. Ze gaan bijvoorbeeld zelf zeep kloppen, koffie malen, schoonschrijven op een leitje, sokken stoppen en zich zelf wegen met een bascule.

Het Lesmateriaal:

De scholen krijgen voorafgaand aan het bezoek het lesmateriaal uitgereikt.

Erfgoed Brabant heeft dit lesmateriaal samengesteld.

De begeleiding van het bezoek aan het museum is in handen van een aantal leden van onze vereniging: Per bezoek trachten we minimaal drie vrijwilligers in te zetten.

Jaarlijkse evaluatie:

Jaarlijks ontvangen we van de deelnemende scholen een tot op heden uitstekende beoordeling.

Voor ieder bezoek van groepen rekent Raamsdonks Historie kleine vergoeding.

Otensien1.jpg
Otensien1.jpg


Bron: Terry van Erp

Wiki Raamsdonk
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over deze uitleg en/of pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl