Boerenbruiloft door de jaren heen

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 20 nov 2024 om 04:57 (Tekst vervangen - "[[Bestand:Header-01.jpg|800px|alt=raamsdonkshistorie.nl" door "[[Bestand:Header-01.jpg|alt=wiki-raamsdonk.nl")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

2023

Tijdens het carnaval wordt er op maandag 20 februari een boerenbruiloft gevierd in “de Zeven Zusters”.

De middag begint om 12.00 uur en duurt tot 16.30 uur. De vermoedelijke toegangsprijs zal ca. 12,50 euro bedragen. Meer informatie over deze middag volgt nog in de Langstraat en het klokje.

2022

2021

2020

De boerenbruiloft maandag 24 februari 2020

Ook dit jaar is er weer een boerenbruiloft, het belooft een hele gezellige dag te worden. Het verschil met de voorgaande jaren is, dat als het bruidspaar binnen gehaald is en na een welkomstwoord we eerst gaan eten. We krijgen een echte boerenbruiloft met stamppot. En we gaan niet alleen voor ouderen, maar ook de jongere mensen zijn van harte welkom. De kosten zijn € 12,50 voor o.a. de maaltijd. De zaal is open om 11.30 uur vanaf 14.00 uur is iedereen welkom. Dit jaar is er op zondag 16 februari een sauwelmiddag voor de ouderen van Raamsdonk die liever op een makkelijke stoel zitten dan op de banken. De titel is hetzelfde als van de avonden; Heel den Haaykant lacht dus gezelligheid is gegarandeerd. Ook hier bent u van harte welkom. Aanvang 13.30 uur tot 18.00 uur. De kaarten voor deze middag kosten € 11,00. De kaarten voor deze dagen zijn te koop bij De Zeven Zusters of bij mij Lida Verschuren en zijn van harte aanbevolen.

2019

Op maandag 4 maart met carnaval is er weer een boerenbruiloft. Het is dit jaar enigszins anders als we gewend zijn. We gaan om 12 uur eerst eten, er komt stamppot op tafel met alles wat daar bij hoort. Na het eten gaat het carnavalshuwelijk van start, wij denken dat de sfeer er dan al inzit. Laat u verder verrassen wat er allemaal gebeurd. Op dit moment lopen de getuigen van vorig jaar, Jetje van Piet van Janus de keistrater geboren in de Molestraat en Jannes van Jantje Boons geboren op de Bergen, warm om te gaan trouwen. We hebben weer verrassende getuigen en hun namen houden we nog even geheim. Verder hopen we vele van u te mogen begroeten, lekker eten en veel gezelligheid. Zorg dat we er nog toe doen met carnaval. En o ja we noemen het geen 55 plus meer. Lida Verschuren.

2018

Boerenbruiloft op 12 februari 2018

Die mogen we niet missen: “de boerenbruiloft van den Haaijkant” mee alles wat daorbij hoort. Er zijn nog geen details, maar het gaat weer helemaol goed komen. Ze zijn d’r volop mee bezig de KBO en het O.C. KBO-ers en KBO-sters ge kunt de kaorten in het Ontmoetings Centrum en bij Lida Verschuren al kopen. Wacht nie te lang, wie nog een keer gezellig carnaval wil vieren kan en maag deze dag nie missen. Mar….. d’r is nog meer werk aon de winkel: ‘t is wel fijn as ge oewe jas wir zonder plekken, kant vajnen as ge naor huis gaot. Wie komt daarbij helpen??

2017

RAAMSDONK - 23 februari 2009 Ook in Raamsdonk was er gisteren weer een boerenbruiloft. Even daarvoor werd in café de Oude Melkhaven traditioneel snert gegeten. Tussen de gele rakkers door was er nog net plaats voor een kop erwtensoep.

2016

Raamsdonk - 8 februari 2016

2015

2014

2013

2001

Boerenbruiloft 2001

Fran dun Haiser & Katarina van ut Hoogblok

Katarina is van beroep oudheidskundige, Fran is kuilendekker. Ze kenne mekaar al jaore. De vonk sloeg over bij Franne toen Katarina vroeg hoe gaot dé eigelijk dé dekke. Gewoon uit nieuwsgierigheid natuurlijk, un gewone vraog. Fran was niemur te houwe. Dé anzoek was zo vur mekaor.
De plechtige inzegening vind plaots op 27 februari 2001 dur de ambterér van den burgelijke staant Den Heer Wim van Dun.
Ok hebbe ze un echt bruidsjonkerke onzen Humphrey van de Zuipcilinders, erg officieël! De getuige, twee stuks zoals ut hord Fike van den Overkaant en Herbie van Hurby de Kunstofkozijnenboer zin der ook bij.

1999

Boerenbruiloft - Just de Faant uit den Haaykaant gebore in de misput (Just Rutters) & Kaot uit de Meulestraot (Cor van Strien)

Just de Faant uit den Haaykaant gebore in de misput (Just Rutters) & Kaot uit de Meulestraot (Cor van Strien)

1994

Kaat van Maenus en Peer uit 't Aogje uit Raamsdonk zijn inmiddels ter gelegenheid van de komende carnaval verloofd en vast van plan op 15 februari in het schijnhuwelijk te treden. Vervolgens vieren zij de boerenbruiloft in de Koppelpaarden. Ambtenaar J. van Strien trouwt het paar oom 11:11 uur, met Marie en Lambertus als getuigen. Dat gebeurt in de kiosk aan het Kerkplein

1992

Dinsdag 3 maart 1992 staan om 11:11 hand in hand in de kiosk op het Kerkplein, Jaonus van Tooi Lombok & Aant van ut Faantenlaant

1988

Raamsdonk 17 februari 1988 - Onder toeziend oog van tientallen bruiloftsgasten zijn Itema van ’t Spoor (Iet van der Pluijm) en Hannes van de Schouwt van ’t dorp (Jan van Strien) gisteren in De Koppelpaarden in Raamsdonk in de ‘echt’ verbonden.

Het paar reed ’s ochtends in een prachtige koets vanaf de Molenstraat, door het dorp, naar café. Daar onderzocht ambtenaar Peer Peperklip (Peet Koopmans) van de burgelijke stand op gedegen wijze of het paar wel voor elkaar in de wieg was gelegd. Na het nodige pas- en meetwerk kon het huwelijk om 11.11 uur officieel worden voltrokken.

In de Koppelpaarden waren de tafels gedekt voor maar liefst 145 gasten. Het paar, in het dagelijks leven Tetje van der Pluim en (wethouder) J. van Strien, nam de nodige felicitaties in ontvangst. Burgemeester Schouten stelde dat hij zijn wethouder ontraden had in het carnavalsbootje te stappen. Maar een wethouder hoeft niet altijd te doen wat de burgemeester zegt”, aldus Schouten.

De middag werd opgeluisterd door De Volhouwers. Om zes uur werd het huwelijk weer ontbonden, waarna het feest tot in de kleine uurtjes voortduurde.

1987

Raamsdonk 4 maart 1987 - HAAIKAANT OPGELUCHT: Boeren-huwelijk mocht toch gesloten worden - De Haaikaant, zoals Raamsdonkdorp de laatste dagen heette, kon gisteren opgelucht ademhalen: de verwoede pogingen van enkele bewoners van het Meulenpad om de voltrekking van het huwelijk tussen Kel den Bruinbakker en Sjaan van de Meulenpad te verhinderen, mochten niet baten.
Het huwelijk on dus ongestoord voltrokken worden en ook het carnavalsfeest kon verder ongestoord worden voortgezet in De Koppelpaarden, waar de stemming opperbest was.

Rond een uur of elf diende het bruidspaar, met in het kielzog talrijke belangstellenden, zich bij het café aan. Vanwege de kou was de op de Melkhaven geplande huwelijksvoltrekking naar dat etablissement verplaatst. Daar liet de ambtenaar van de burgerlijke stand Peer Koopmans zich niet verwurmen door de bezwaren van de Meulenpad-bewoners.

Hoewel zij als ‘bewijslast’ een tranen met tuiten huilende vrouw opvoerden compleet met kind, waarvoor Kel verantwoordelijk zou zijn, voltrok Peer toch het huwelijk. Het kersverse boerenpaar kon vervolgens talrijke cadeaus in ontvangst nemen, variérend van rookworsten tot een geitje.

Na de voltrekking van het boerenhuewelijk was het aan de beurt aan de jongste Haaikaanters om in het middelpunt van de belangstelling te staan tijdens het snotpinnenbal in het ontmoetingscentrum.

Kel den Bruinbakker (Koos van Strien (de bakker)) en Sjaan van de Meulenpad ( Jeanette Timmermans) kunnen weer lachen: de vermeende bezwaren tegen hun huwelijk gaven niet de doorslag.

1986

Raamsdonk 12 februari 1986 - Boerenbruiloft in De Haaykant trok veel gasten - De traditionele Boerenbruiloft in De Haaykant was gisteren een doorslaand succes. Tijdens de receptie die het jonge paar hield in café P. Hofkens zat het stampvol met goedgemutste gasten.

Om elf minuten over elf werden Peer van het Luiend (Peter Timmermans) en Aaltje van het Boerenend (Lida Verschuren) door ambtenaar Peerke de Pennelikker (Peet Koopmans) in de echt verbonden. Als getuigen hadden ze Jaon van het Meulenpad en Kel de Bruinbakker meegebracht. Met paard en wagen ging het vervolgens naar café Hofkens op aan, waar de koffietafel al klaar stond. De receptie trok veel bezoek, dat er duidelijk op uit was er een gezellige middag van te maken. Voorzitter Verschuren van de carnavalsstichting stak een rede af, evenals burgemeester Schouten.

- Ambtenaar Peerke de Pennelikker hield een humoristische — toespraak waarin } hij allerlei waargebeurde verhalen opdiste tot groot vermaak van het aanwezige publiek. Ook het optreden van de dansmariekes, waarin bruid en bruidegom hoofdrol de speelden, sloeg aan. Tenslotte gaven Wim Pin en Ad Zat als de Vrolijke Paters hun zegen aan de jonggehuwden. Tot laat in de middag werd er gefeest, waarna om zes uur het huwelijk weer ontbonden werd.

1985

RAAMSDONKDORP - 20 februari 1985 - Prins Filo II van Den Haaijkaant zal zich carnaval 1985 lang heugen: maandagavond ging hij er bij het feestvieren in De Koppelpaarden onderuit en scheurde daarbij de kniebanden.
Het ongelukje noodzaakte de prins af te treden en de scepter over te doen aan interim-prins Jan Pelders. Daardoor kon gisteren het hoogtepunt van het carnaval in Raamsdonkdorp toch doorgaan: de boerenbruiloft van Jaones van de Laon en Jaon van ’t Ouwe Maoske.
Het huwelijk werd voltrokken op de Oude Melkhaven.
Opnieuw was er toen sprake van enige consternatie: de ambtenaar van de burgerlijke stand Rinus de Rooij was zoek. Politieagent Jan Oome had hem echter al snel ontdekt in een naburig café en bracht hem nog bijtijds naar de plek waar hij zijn plicht moest doen.
Als getuigen traden op Bartholomeus den Kluivenduiker en Trijntje van den Akker. Aan het bruidsmaal zaten zo’n 130 deelnemers aan, waaronder burgemeester Schouten, terwijl de Raamsdonkse boerenkapel voor de nodige achtergrondmuziek zorgde.

1984

1983

1982

1981

1980

In 1980 was de eerste boerenbruiloft op Raamsdonk in de Koppelpaarden.

wiki-raamsdonk.nl
genealogie-raamsdonk.nl
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de carnaval in Den Haaykaant en/of personen op deze pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl



Bronnen: Oude kranten, Carnavalskranten Raamsdonk, De Actieve Plusser enz.

Digitalisering en onderzoek: Terry van Erp