Allerzielen

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 28 dec 2022 om 12:59 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Zie Allerzielen (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Allerzielen.
Allerzielen
Allerzielen (1859) William Bouguereau
Allerzielen (1859)
William Bouguereau
Gevierd door Rooms-Katholieke Kerk
Aanleiding Herdenken van dierbare overledenen
Type Dodenherdenking
Datum Westen: 2 november
Verwant met Allerheiligen

Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie.[1] Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen,[2] waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. Wanneer Allerzielen samenvalt met een zondag, heeft dit altijd voorrang op de zondagsliturgie.

De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. In veel parochies is het gebruikelijk dat als er een parochiaan uit de kerk wordt begraven er een kruisje wordt opgehangen met daarop de naam van de overledene. Op de eerstvolgende Allerzielen komt de familie van de overledene naar de mis om het kruisje in ontvangst te nemen. Allerzielen is een dag om speciaal te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur.

De gedenkdag voor de overledenen stamt uit de benedictijner kloostertraditie van Cluny, waar Odilo van Cluny haar in 998 voor het eerst liet vieren. In de 13e eeuw kreeg het de naam Allerzielen.

Halloween

Sinds de jaren 2010 is een geseculariseerde viering van Halloween, de avond voor Allerheiligen (All Hallows' evening), overgewaaid vanuit Amerika, (en van oorsprong afkomstig van Ierse immigranten naar Amerika) in Europa sterk in opkomst.

Afbeeldingen

Zie ook

Op andere Wikimedia-projecten