Kerkplein 1

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 17 jun 2024 om 12:32 (Tekst vervangen - "info@genealogie-raamsdonk.nl" door "wiki.raamsdonk@gmail.com")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Pastorie aan het Kerkplein
Pastorie aan het Kerkplein
Folder zolder: Kerkstraat 4 (pastorie)
Folder zolder: Kerkstraat 4 (pastorie)

Dit was de pastorie van de RK kerk, hier woonde Leo van Herpt en waren Dina van Disseldorp, Henrica van den Nieuwenhof en Jan Knaapen inwonend tijdens de omnummering van 1 januari 1949, zie ook pagina: 1 januari 1949 - op achternaam.

  • Nummer bij omnummering op 1 januari 1949: C32
  • Bouwjaar 1889
  • Architect Carl Weber
  • Monumentnummer 520050 (10 mei 2002)
  • Kadastraal nummer G3478
  • Kadastraal deelnummer 82637/61

Historische nummering: C1 in 1906

Inleiding

De PASTORIE van de R.K. Sint Bavokerk te Raamsdonk is gesitueerd ten oosten van de kerk, aan een ovaalvormig plein. De pastorie werd gelijktijdig met de kerk, in 1889 gebouwd. Het ontwerp van het gebouw in eclectische stijl met verwijzingen naar de neogotiek en de neoromaanse stijl, werd geleverd door architect Carl Weber, die ook de kerk ontwierp. De pastorie werd later, vermoedelijk in het eerste kwart van deze eeuw, uitgebreid met een éénlaags aanbouw onder plat aan de oostzijde. Rondom de pastorie een tuin, afgesloten door een bakstenen muur met ezelsrug.

Omschrijving

De deels onderkeldere pastorie heeft een globaal rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak met schilden, deels gedekt met leien, deels mastiek. Aan de oostzijde een aanbouw met rechthoekige plattegrond. Moderne dakvensters in het voorschild. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, hardstenen vensterdorpels en dorpellijst. Onder de vensters van de eerste verdieping een waterlijst met dubbele tandlijst, onder de dakgoot een tandlijst en een rondboogfries met natuurstenen aanzetstenen. De westelijke gevel is later voorzien van een cementlaag.

De symmetrische voorgevel (zuidgevel) telt drie traveeën, waarvan de middelste licht vooruitspringt en wordt afgesloten door een topgevel met een natuurstenen deklijst. De middenrisaliet is voorzien van muurnissen, op de bovenverdieping afgesloten door rondbogen. Ter hoogte van de eerste verdieping wordt de gevel op de hoeken gemarkeerd door lisenen, rustend op een natuurstenen kraagsteen. In de middentravee de hoofdingang, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht, waarin een kleine roedenverdeling en glas-in-lood. Hardstenen stoep. De ingang is voorzien van een rondbogige ontlastingsboog met polychroom mozaiek in de boogvelden. Boven de ingangspartij, ter hoogte van de eerste verdieping een tweelichtsvenster, waarboven een ronde blindnis onder ontlastingsboog. De vensters in de voorgevel hebben vierruits stolpramen en halfronde ontlastingsbogen met polychroom mozaiek.

Inwendig toont de pastorie nog de oorspronkelijke indeling. Een kleine hal geeft toegang tot de over de breedte van het pand lopende centrale gang. Aan deze gang liggen aan de voorzijde van het pand rechts een zitkamer, links een trappenhuis en de keuken. Op de bovenverdieping een drietal slaapkamers.

Waardering

De pastorie, behorend bij de Sint Bavokerk is van algemeen belang. De pastorie bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De pastorie bezit architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op de architectuur van de kerk aansluitende detaillering en vanwege de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van de architect C. Weber. De pastorie heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan een plein, dat naast de R.K. kerk wordt gedomineerd door gebouwen van katholieke instellingen. Voorts is de beeldbepalende pastorie van belang voor het aanzien van de historische dorpskern van Raamsdonk. Tot slot is de pastorie van belang vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

raamsdonkshistorie.nl
raamsdonkshistorie.nl
Heeft u meer informatie, aanvullingen of vragen over de panden en/of personen op deze pagina? wiki.raamsdonk@gmail.com of info@raamsdonks-historie.nl