Wiki Raamsdonks Erfgoed:Over

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 17 jun 2024 om 09:24 (→‎Oprichting)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Zonder verleden is er geen toekomst.

Primair probeert Raamsdonks Erfgoed zoveel mogelijk te documenteren en te digitaliseren, de bewoners van het dorp bewust te maken van hun eigen geschiedenis. Maar we houden ook tentoonstellingen of werken mee aan of maken publicaties in boekvorm, maar vooral online. Welke historische en landschappelijke waarden zijn kenmerkend voor dit mooiste dorp van Noord Brabant? Wat zit er nog onder de grond verborgen? Wat is er nu zo typerend in materiële en immateriële zin? Wat maakt D'n Haaykaant tot ‘een eigen volkje’? Wat is het verhaal er achter? Hoe moeten we met ons erfgoed omgaan? Wat is het behouden waard?

Oprichting

Raamsdonks Erfgoed, heet u van harte welkom op haar website. Raamsdonk is een van de oudste en mooiste dorpen van Noord Brabant, te vinden in/aan de Langstraat, het is een dorp met een lange en rijke traditie.

Raamsdonks Erfgoed is een levende vereniging die probeert op allerlei manieren het verleden in Raamsdonk in ere te houden, waar mogelijk te verbeteren en anderen te interesseren voor de mooie dingen van dit kleine dorp.

Hoe doen wij dit?

Raamsdonks Erfgoed stelt zich ten doel het bevorderen van de kennis, waardebesef en de belangstelling voor de geschiedenis van Raamsdonk en directe omgeving, het bevorderen en beschermen van het historisch-culturele erfgoed, het behouden en behoeden van het historisch karakter van Raamsdonk en van de oude dorpskern en historische gebouwen in het bijzonder.

Hoe brengen we dat in praktijk?

Dat doen we op verschillende manieren: door het publiceren van allerlei interessante en relevante gegevens over de geschiedenis van Raamsdonk, over de gebouwen en bouwwijze in (met name) de oude dorpskern en over vroegere bewoners van Raamsdonk. Het vastleggen van gegevens op het gebied van geschiedenis, taal, folklore, genealogie en archeologie. Mede door het stimuleren van o.a.:

  • het ‘vertalen’ van historische geschriften,
  • het ondersteunen van archeologisch onderzoek,
  • het optekenen van mondelinge overleveringen over de vroegere bewoners,
  • het genealogische onderzoeken naar families uit Raamsdonk, KLIK,
  • studies over de gebouwen en bouwwijze in met name de oude dorpskern. KLIK,
  • het verzamelen en digitaliseren van foto's, bidprentjes, krantenartikelen en uitgaven in boekvorm,
  • het scholenproject 'Jet en Jan',
  • thema-tentoonstellingen.

Voor wie doen we dit?

We doen al deze activiteiten natuurlijk voor het nageslacht, die niet alleen in Raamsdonk wonen maar over het hele land verspreid zijn en ver daarbuiten. Maar we doen dit ook voor de gemeente Geertruidenberg om behulpzaam te zijn bij het ontwikkelen van een beleid dat recht doet aan de historie van Raamsdonk en aan de historische kern. Tenslotte proberen we door onze activiteiten bij te dragen aan een beter inzicht omtrent de plaats Raamsdonk.

Nieuwsgierig naar Raamsdonk?

Als u nieuwsgierig geworden bent naar Raamsdonk, of d'n Haaykaant zoals de Faante zeggen, dan nodigen wij u uit om deze website verder te lezen. Maar natuurlijk nodigen wij u ook uit voor een bezoek op onze zolder, aan het Kerkplein te Raamsdonk, het Kerkplein is alleen al vanwege de vele monumentale panden, kunstwerken, de kiosk en niet te vergeten de schitterende Sint Bavokerk, het bekijken meer dan waard. Een stukje verder helaas onder de Maasroute door staat de Lambertuskerk, het oudste gebouw van Raamsdonk. Bekijk onze links pagina voor alle mogelijkheden om het dorp en zijn omgeving te ervaren.

Disclaimer

Hoewel deze getoonde info op dit domein veel vernoemingen en links heeft met Stichting Raamsdonks Historie, is dit domein (samen met diverse andere) in beheer van Terry van Erp en Cees Bouwens, beide bestuurders en vrijwilligers bij SRH.

Bron digitalisering en Wiki opmaak: Terry van Erp - 2019