Nederlands Oost Indië

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Uitgave in eigen beheer door Hub Waas mei 1997
Uitgave in eigen beheer door Hub Waas mei 1997

Voorwoord

Ik liep al enige tijd rond met de gedachte een boekje te maken over de jongens uit ons dorp, die hun diensttijd in Indië hebben doorgebracht.

Nu de emoties rond de bewuste ƒ 1000,- weer oplaaiden werd de drang alleen maar groter. Na gesprekken met enkele oud Indiëgangers concludeerden we dat er 36 jongens uit Raamsdonk dorp daar geweest zijn. Ze kwamen uit 27 gezinnen. Uit 9 gezinnen dienden dus twee man. 33 ervan dienden in Indië en 3 in Nieuw Guinea.
Ze dienden zowel bij de landmacht als bij de marine. Jammer genoeg zijn er inmiddels al enkele wapenbroeders overleden, maar iedereen gaf zoveel mogelijk zijn of haar medewerking. Enige sobats [1] schreven een klein stukje of stelden persoonlijke gegevens beschikbaar en zelf had ik ook nog veel spullen.

Voldoende materiaal dus om een uniek boekje te maken waarin voor ons zelf en ons nageslacht alles is vastgelegd.

Ik wil toch ook even stil staan bij al onze gesneuvelde wapenbroeders, die op de erevelden in Indië begraven liggen. Vooral de drie jongens uit onze gemeente: Wim Boons, Jan van Beek en Jan van der Made.

Ook wil ik iedereen bedanken, die heeft meegewerkt en het mij mogelijk heeft gemaakt dit boekje te maken.

Mei 1997 Hub Waas

Auteur: Huub Waas

Zie ook: Indiëgangers

  1. Terry van Erp - Het woord 'sobat' zoals wij dat kennen is ontleend aan Maleise sobat, wat zoveel betekent als 'vriend'.