Natuurlijke kleur

Uit Wiki Raamsdonks Erfgoed
Een leeuw van natuurlijke kleur als schildhouder van het wapen van Anna Paulowna
Het wapen van Zijpe toont een purperen schild met daarop een zwaan van natuurlijke kleur
Het wapen van Echt-Susteren toont twee vrouwen en twee valken van natuurlijke kleur

De natuurlijke kleur is een heraldische kleur waarbij een wapenfiguur wordt afgebeeld in de kleur die die figuur in de natuur heeft. Ook op het schild kan een figuur in de natuurlijke kleuren worden afgebeeld.

Geschiedenis

In de heraldiek werden wapens in de eerste periode verdeeld in geometrische patronen of herautstukken. Ook dieren en fabeldieren kwamen al voor. Het aantal gebruikte kleuren was zeer beperkt. Men onderscheidde als heraldische kleuren alleen:

Pas veel later werden ook figuren "in hun natuurlijke kleuren" in wapenbeschrijvingen opgenomen. Men koos voor bomen, mensen en vruchten als wapenfiguur. Zo vonden bruin, oranje en vleeskleur hun plaats in de heraldiek. Paars of scharlaken is in wezen geen heraldische kleur maar zij wordt wel toegepast, soms als natuurlijke kleur.

Synoniem voor natuurlijke kleuren is "in hunne natuurlijke verwen". Soms komt men ook "naar het leven" tegen, wat inhoudt: zo natuurgetrouw mogelijk, dus ook in natuurlijke kleuren.

Voorbeelden

Vóór 1907 werden de twee schildhouders, de leeuwen in het Nederlandse rijkswapen in hun natuurlijke kleuren afgebeeld. Na 1907 waren de leeuwen "or", dus van goud. De wildemannen, populaire schilddragers, worden altijd in hun natuurlijke kleuren afgebeeld. Leeuwen kunnen in de heraldiek vrijwel elke denkbare kleur hebben, soms zijn ze sinopel (groen), keel (rood), argent (zilver) of sabel (zwart).