Twijfels over beschermd dorpsgezicht in Raamsdonk: ‘Meer kosten voor bewoners die willen verbouwen’

Uit Wiki Raamsdonks Historie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Raamsdonk, 14 oktober 2022

Het Kerkplein in Raamsdonk wordt mogelijk beschermd dorpsgezicht (foto: Terry van Erp)
Het Kerkplein in Raamsdonk wordt mogelijk beschermd dorpsgezicht (foto: Terry van Erp)

Het Kerkplein van Raamsdonk moet een beschermd dorpsgezicht worden, vindt een groot deel van de gemeenteraad van Geertruidenberg. Toch is niet iedereen enthousiast over het plan. ,,Dit zorgt voor meer kosten voor de bewoners.”

En daarover is het laatste woord nog niet gezegd, belooft raadslid John Langermans (Gemeentebelangen). ,,Allemaal leuk en aardig dat beschermd dorpsgezicht, maar de bewoners worden tegen en wil en dank met extra kosten opgescheept als ze iets aan hun huis willen veranderen.”

Vergunning

Hoewel wethouder Hein de Jongh toezegt dat de bewoners van het beschermde dorpsgezicht geen leges hoeven te betalen bij een vergunningaanvraag, vreest Langermans toch dat zij met extra kosten komen te zitten. En hij is niet de enige. ,,Een vergunning aanvragen kan soms best ingewikkeld zijn en dan schakelen de bewoners een specialist in”, zegt raadslid Peter Verschuren (Morgen!). ,,Dat kost ook geld.”

Mag de school in de toekomst nog wel verbouwen?
Peter Verschuren, raadslid Morgen!

Verschuren vraagt zich bovendien af waarom het gebouw van basisschool De Hoge Waai straks ook onder het beschermd dorpsgezicht valt. ,,Mag de school in de toekomst nog wel verbouwen?” Volgens wethouder De Jongh hoeft dat geen probleem te zijn. ,,Het is niet zo dat het op voorhand niet mag. Er is alleen een vergunning voor nodig.”

Brink en lintbebouwing

Zo wil de gemeente het Kerkplein en een deel van de Kerkstraat bewaren voor de volgende generaties. De gemeente bekijkt bij sloop- of verbouwingsplannen dan telkens wat deze ingrepen betekenen voor het aangezicht van het gehele gebied en besluit vervolgens of zij wel of geen vergunning verleent.

De combinatie van de brink en de lintbebouwing aan de zuidzijde van het plein is namelijk vrij uniek. Daarom vroegen verschillende erfgoedinstanties, waaronder Raamsdonks Historie, in 2016 al aan de gemeente om dit deel van Raamsdonk te benoemen tot beschermd dorpsgezicht.

Katholiek erfgoed

Bovendien prijkt langs het Kerkplein heel wat katholiek erfgoed, zoals het Adrianusgebouw / Ontmoetingscentrum Leogebouw, Agnesgebouw, de Bavokerk en het Heilig Hart-beeld. Deze zijn als rijksmonumenten al beschermd tegen sloop. Dat deze historische bouwwerken en de brink bewaard moeten blijven, vindt Verschuren logisch, maar hij vraagt zich af of alle gebouwen langs het Kerkplein een beschermde status moeten krijgen. ,,Niet alle gebouwen hebben een historische waarde. Is het dan handig om deze toch in het beschermd dorpsgezicht op te nemen?”

Donderdag besluit de raad of het Kerkplein wordt benoemd tot beschermd dorpsgezicht. Begin volgend jaar buigt de raad zich over een plan om de uitstraling van het plein en de omgeving te verbeteren.

Zie ook: Adrianushuis